Algemeen
Lenze digital twin Hannove messe 2021
Lenze doet al enkele jaren onderzoek naar de digital twin en zet nu verdere stappen in de toepassing (foto: Lenze)

Het perspectief is duidelijk: elke fabriek, elke machine, elk onderdeel krijgt een digital twin. Klanten kunnen deze vervolgens doorlopen, asset voor asset – helemaal tot aan de sensor, de hele levenscyclus van engineering bij de machinefabrikant tot onderhoud bij de operator en verder. In de toekomst zal de digital twin net zo vanzelfsprekend zijn als het verstrekken van datasheets op de website nu. Lenze toont de eerste toepassingen hiervan op de digitale Hannover Messe 2021, die deze week plaatsvindt.

Lenze doet al enkele jaren onderzoek naar de digital twin en zet nu verdere stappen in de toepassing. Ontwikkelaars en ontwerpers kunnen via een webservice, de EASY System Designer, een eerste digitaal beeld van een machine creëren.

Verdere webservices verrijken deze structuur vervolgens direct met technische gegevens en documentatie van de gebruikte apparatuur. De resulterende digitale tweeling creëert een nieuwe gestandaardiseerde en geautomatiseerde consistentie van gegevens en informatie, en vormt de basis voor gebruik in verdere tools en toepassingen. En dit zijn nog maar de eerste stappen.

Gegevens van engineering tot onderhoud

“We gaan over naar de concrete implementatie, we gaan asset data van onze systeemcomponenten, zoals het digitale typeplaatje, technische gegevens en documentatie, beschikbaar stellen via web services. Dit klinkt in eerste instantie misschien niet zo spannend, maar de toegevoegde waarde over de gehele levenscyclus van een systeem is enorm – omdat deze gegevens worden doorgegeven van engineering tot inbedrijfstelling tot onderhoud”, legt Patrick Bruder, Business Development Manager Automation bij Lenze, uit.

Gemeenschappelijke gegevensbank

Het beschikbaar stellen van componentgegevens door de leverancier vereenvoudigt de integratieprocessen in het ontwikkelingsproject. Het doel is om producten sneller en kosten effectiever op de markt te brengen door dubbel modelleerwerk te vermijden en, idealiter, volledig hardware vrije ontwikkeling.

Afstappen van pure visualisatie

De automatiseringsspecialisten van Lenze willen afstappen van de pure visualisatie van een product. Een digital twin is de volledige digitale weergave van een machine of systeem in al zijn aspecten. Het gaat niet noodzakelijk om een specifiek bestand of model, maar eerder om een kader rond alle geversioneerde en gerefereerde gegevens van een product.

Op die manier kunnen alle hulpmiddelen werken op een gemeenschappelijke datastam gedurende de levenscyclus van het product, die achtereenvolgens wordt aangevuld met verdere informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven