Algemeen

Lenze behaalt recordwaardes in omzet en EBIT

omzetgroei Lenze
De producten van Lenze zijn goede bouwstenen voor het gemiddelde automatiseringsplatform (foto: Paul Quaedvlieg).

In een doorgaans positieve marktomgeving heeft de Lenze Groep tijdens het boekjaar 2017/2018 haar strategische groeikoers voortgezet en haar financiële kerndoelen overtroffen. De omzet van de groep steeg over het verslagjaar met 9,2% tot een nieuwe recordwaarde van € 741 miljoen en kwam daarmee ruim uit boven de oorspronkelijke verwachtingen. De organische en dus met wisselkoersveranderingen gecorrigeerde groei van de omzet bedroeg zelfs 11,2%.

Ook het resultaat voor aftrek van rente en belasting (EBIT) behaalde met een stijging van 12,3% een recordhoogte van € 65,7 miljoen. De EBIT-marge steeg naar 8,9%. De nettowinst is gegroeid met 21%, vooral vanwege een zich gunstig ontwikkelend belastingtarief.

Groeistimulatoren

Bouwend op zijn jarenlange ervaring in de mechatronica versterkte Lenze zijn positie als systeempartner voor complete machineautomatisering. Mechatronica en automatiseringssystemen profiteerden in gelijke mate van de groeidynamiek van de onderneming. Ook de omzet in de digitale sector van de toekomst liet gedurende het verslagjaar een positieve ontwikkeling zien.

Samen met zijn twee dochterondernemingen – de CPQ-specialist Encoway in Bremen en softwareonderneming Logicline in Sindelfingen – beschikt Lenze over de kennis om digitale services en oplossingen overal in de hele waardeketen uit één hand te betrekken. Daaronder vallen vooral thema’s rond Industrie 4.0 en Internet of Things (IoT), bijvoorbeeld Remote en Predictive Maintenance, Big Data Management en Analytics, zoals Virtual Reality of werken met een digital twin.

Strategie

In dit verslagjaar heeft Lenze opnieuw geïnvesteerd in zijn verkooporganisatie. De activiteiten zijn geconcentreerd op vijf sectoren: consumer goods, converting & printing, automotive, intralogistics en textile industrie. Deze focusindustrieën stellen de onderneming in staat haar toepassings- en marktcompetentie in sterk geautomatiseerde productieprocessen optimaal te implementeren.

Voor productontwikkeling houdt de onderneming sinds twee jaar een platformstrategie aan, die zorgt voor versnelling van innovatiecyclussen en marktpenetratie en een positief effect heeft op de kosten van een afgeslankte productie. De i500-serie frequentieomvormers en de in het afgelopen boekjaar op de markt gebrachte i950 servo-inverter zijn goede bouwstenen voor het gemiddelde automatiseringsplatform.

Ruimte voor investeringen

De grootste absolute omzetstijging behaalde Lenze in Europa. Azië liet met 18,6% de grootste procentuele toename zien en in Amerika handhaafde de omzet zich op een hoog niveau. In totaal heeft de Lenze Groep een bruto cashflow uit operationele activiteiten behaald van € 62,3 miljoen (vorig jaar: € 56,1 miljoen), de voorwaarde voor financiële kracht en stabiliteit.

De onderneming heeft daarmee voldoende speelruimte voor investeringen. Zo wordt bijvoorbeeld in Extertal in Noordrijn-Westfalen de Mechatronic Competence Campus (MCC) gebouwd, een belangrijk toekomstproject voor Lenze. In totaal investeert de onderneming hier tot de geplande voltooiing van de nieuwe mechatronica-campus in het jaar 2020 ongeveer € 50 miljoen.

Voor het boekjaar 2018/2019 rekent de groep op een gemiddelde groei van omzet en resultaat. Lenze wil tot het jaar 2020/2021 de omzet tot € 850 miljoen verhogen. Met het potentieel van digitalisering stuurt de automatiseringsspecialist in de jaren erop zelfs op het miljard aan.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven