Algemeen

Lapp breidt uit met configurator en servokabels

Lapp servokabels
Lapp heeft het programma kabels voor de aansluiting van servomotoren uitgebreid met twee veelgevraagde innovaties (foto: Paul Quaedvlieg).

Veel machinebouwers hebben bij de engineering van machines met servomotoren moeite met de bekabeling. Om deze problemen de baas te worden, heeft Lapp een nieuwe snelsluiting ontwikkeld die toch voor een robuuste aansluiting zorgt. Ook introduceert de fabrikant uit Keulen een servokabel die overal kan worden toegepast, zelfs in de Verenigde Staten. En om de engineering te vergemakkelijken, heeft het merk nu ook een on-line configurator voor kabelrupsen.

De configurator is een belangrijk onderdeel van het groeiend aanbod van kant-en-klare oplossingen van de kabelfabrikant. Lapp heeft het belang van zulke systeemoplossingen in de aansluittechniek vroegtijdig herkend en biedt behalve leidingconfiguraties op klantenspecificatie ook servokabels voor de aansluiting van servoaandrijvingen volgens de standaards van de leidende fabrikanten en direct in te bouwen kabelrupssystemen aan.

De Ölflex Connect Chain configurator voert de engineer stap voor stap door de keuze van de rups zelfs, de kabels en de passende toebehoren. De configurator let er bij elke gekozen stap op, dat de componenten bij elkaar passen, vooral met betrekking tot de minimale buigradius van de kabels. De rups mag geen kleinere buigradius hebben dan de kabels, anders kunnen storingen in het functioneren optreden en kan de levensduur van de kabel worden bekort. In dit geval geeft de configurator een waarschuwing en stelt alternatieve typen kabelrupsen voor.

Lapp configurator voor kabelrups
Met de ölflex Connect Chain configurator kunnen eenvoudig kant-en-klaar ingerichte kabelsrupsen worden samengesteld (foto: Paul Quaedvlieg).

Andere criteria zijn onder andere de af te leggen afstand, versnelling, thermisch gedrag en afscherming. Niet voor de toepassing geschikte kabels worden automatisch uitgesloten. Indien gewenst plaatst de configurator verdelers en bodemplaten en let er op dat het gewicht van de kabels gelijkmatig binnen de kabelrups is verdeeld.

Na het voltooien van de configuratie krijgt de klant een aanbieding op maat. Daarbij kan hij beslissen of hij de kabelrups compleet ingericht van Lapp wil betrekken of in afzonderlijke delen, waarbij de kabels reeds op de juiste lengte zijn afgesneden. Kiest hij voor de eerste variant, dan heeft hij de garantie dat alle componenten op de juiste wijze zijn verwerkt en de ingerichte kabelrups vóór aflevering uitvoerig is getest.

Snelaansluiting van servokabels

Lapp heeft een handige en robuuste interlock ontwikkeld die compatibel is met de standaard op de markt en het aansluiten vereenvoudigt. Beide connectorhelften zijn absoluut veilig gesloten, ook bij trillingen. De EMC-uitvoering laat elektromagnetische pulsen als gevolg van hoge stromen niet naar buiten lekken.

Ronde connectoren voor de overdracht van vermogen worden gebruikt op robots en in de machinebouw, maar ook windturbines en in andere toepassingen waar een krachtig steeksysteem met geringe afmetingen wordt gevraagd. De Epic Power LS1 Twist is beschikbaar in alle gangbare pooltallen.

Lapp servokabels
De Ölflex Servo is een kabel voor schakelkast, kabelgoot en kabelrups (foto: Lapp).

Eén servokabel voor alles

Lapp ziet de nieuwe Ölflex Servo FD 7TCE als de kip met de gouden eieren: één en dezelfde kabel vanaf de schakelkast of de servoregelaar via de kabelgoot naar de machine, zelfs in een bewegende kabelrups, voor statische of flexibele toepassing. De nieuwe kabel voldoet aan de meest uiteenlopende normen en zorgt bij voor machine- en installatiebouwers voor eenvoudiger inkoop en minder voorraad, omdat ze niet meer meerdere types kabel op voorraad hoeven te houden.

De kabels is er met en zonder extra besturingskabels voor aansluiting van een rem respectievelijk temperatuurvoeler. Ook de bekabeling van machines in de Verenigde Staten, die door strenge voorschriften en veel toepassingsnormen tot nu toe zeer omslachtig en tijdrovend was, wordt hierdoor eenvoudiger.

De nieuweling in het portfolie van door UL-gekeurde servomotorkabels combineert verschillende eigenschappen, die er in deze combinatie nog niet waren. De kabel is bestant tegen UV-licht, is vlambestendig volgens de FT4 brandtest en beter bestand tegen ol volgens Oil Res I/II. De kabels bestaan uit fijne koperdraadjes, wat de leidingen flexibel maakt en geschikt voor kleine buigradiussen, voor kabelgoten en zelfs voor kabelrupsen met meerdere miljoenen buigcyclussen.

Een noviteit is ook het materiaal met lage capaciteit van de aderisolatie. Dit minimaliseert de spanningsval over langere afstanden en vermindert ongewenste stoorstromen via de afscherming. De kabel is bovendien zwaar mechanisch te belasten.

De Ölflex Servo FD 7TCE is als ‘TC-ER’ leiding in kabelgoten en ‘Flexible Motor Supply Cable“ erkend door UL. Hierdoor mag de kabel in de Verenigde Staten ook op locatie bij de klant worden aangelegd. Dat is vooral een voordeel bij grote installaties die in aparte delen worden geleverd en pas bij de eindgebruiker worden opgebouwd, maar ook bij een latere uitbreiding van de installatie. Met kabels die volledig zijn gecertificeerd volgens AWM is dat niet toegestaan. Ze moeten dan al bij de productie van een machine volledig af fabriek zijn ingebouwd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven