Algemeen
Lantech Nidec Control techniques
Lantech heeft de afgelopen jaren standaardisatie tot norm verheven (foto: Lantech)

Lantech in Malden ontwikkelt en bouwt end-of-line verpakkingsmachines. Machines die vaak door OEM-ers, systeem integratoren of grote multinationals wereldwijd in productie of verpakkingslijnen worden geïntegreerd. Dat eist het nodige van het machine-ontwerp, de productie en de toeleveranciers. Control Techniques, onderdeel van Nidec Netherlands is al jaren ‘prefered supplier’ voor Lantech op het gebied van frequentieregelaars. Maar de weg er naar toe ging niet vanzelf.

Met een installed base van 75.000 machines wereldwijd en een jaarproductie van zo’n 1200 machines per jaar is Lantech een grote speler op het gebied van verpakkingsmachines. In Malden zit het competence center en vindt ook de productie plaats van machines voor het dozen opzetten, dozen sluiten, trays opzetten en deksels opzetten.

De locatie in Malden bestaat nu anderhalf jaar nadat het vorige bedrijfspand in Cuijk te klein werd. Er werken momenteel zo’n 185 mensen en dat aantal is groeiende. Door de hoge kwaliteit machines heeft Lantech inmiddels een grote klantenkring opgebouwd en staat ook op de prefered supplier lijst van enkele grote multinationals. Dat eist nogal wat van een organisatie.

Assemblage zo efficiënt mogelijk

Bob Lemmen, Marketing Manager bij Lantech legt dat uit: “Lantech heeft de afgelopen jaren standaardisatie tot norm verheven. We hebben een gestandaardiseerd productenpakket, wat inhoudt dat de machines die we ontwerpen en assembleren gebaseerd zijn op één standaard.”

“Samen met het ‘lean’ concept dat we toepassen, assembleren we onze machines op een zo efficiënt mogelijke manier. Ook de inkoop van onderdelen is zo efficiënt mogelijk. Alle onderdelen die we inkopen voor onze machines willen we zoveel mogelijk ook in andere machines gebruiken. Hiermee blijft onze kwaliteit constant.”

Uitdaging met de aandrijving

Zoals gezegd worden alle onderdelen ingekocht, dat geldt ook voor de frequentieregelaars van Control Techniques. Jurgen Wilbers, Team Leader Electrical Engineering legt uit hoe de relatie met de leverancier van frequentieregelaars uit Sliedrecht is ontstaan.

“De eerste contacten zijn al van enkele jaren geleden. We hadden toen een uitdaging met een aandrijving. Meerdere leveranciers zaten bij ons aan tafel, maar het was Control Techniques die met een interessant voorstel kwam. Waarom doen jullie het niet op een andere manier?”

Theoretische onderbouwing

“Dat was in de tijd van de eerste Control Techniques Unidrive. Het unieke van deze frequentieregelaar was dat we daar een ‘houd-koppel’ mee konden creëren, dus om een last stil te houden en daarna weer snel te verplaatsen. Destijds kon Control Techniques dat heel sterk theoretisch onderbouwen qua mechanische aandrijving en het dimensioneren van de aandrijving. Vanzelfsprekend zijn we dat gaan testen en die toepassing wordt vandaag de dag nog steeds toegepast.”

Niet over één nacht ijs

Control Techniques was niet het enige merk dat mocht testen bij Lantech. Wilbers: “We hebben in die periode ook testen gedaan met andere merken. Iedereen kreeg de mogelijkheid om op onze machines live te kunnen testen. Daarbij kwam Control Techniques als één van de sterksten naar voren.”

De herhalingsnauwkeurigheid is belangrijk voor Lantech, plus het feit dat Control Techniques dit weet te realiseren zonder toevoeging van een remweerstand (foto: Paul Quaedvlieg)

Julian Kok, Sales Engineer bij Nidec Netherlands: “Bij de testen die we toen hebben uitgevoerd ging het vooral om de stopnauwkeurigheid en de herhalingsnauwkeurigheid die voor Lantech voor bepaalde machines erg belangrijk is. Lantech begon destijds met de Commander SE. Daarna zijn ze overgestapt naar de Commander SK regelaar.”

Dynamische prestaties

Wilbers beaamt dit: “De herhalingsnauwkeurigheid is inderdaad belangrijk voor ons, plus het feit dat Control Techniques dit wist te realiseren zonder toevoeging van een remweerstand. De drives leveren gewoon hele dynamische prestaties. Het testen van frequentieregelaars hebben we meerdere keren herhaald, ook met de komst van de Unidrive M300.”

“Elke keer als we de overstap maken naar een nieuw product, willen we meteen ook kijken of we nog steeds met de juiste partij zaken doen. Dus ook toen hebben we hier andere merken bij betrokken en laten testen waaruit bleek dat Control Techniques wederom met de best presterende regelaar uit de bus kwam voor onze toepassing.”

Het complete artikel over de samenwerking tussen Lantech en Nidec, de servo-achtige prestaties van de aandrijving en een stuk training en service van Nidec is te lezen in de nieuwe Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven