Algemeen
Apex Dynamics iQunet sensor
Met een slimme sensor van iQunet is het mogelijk om realtime de tandwielkasten te monitoren en pas vervangen bij een daadwerkelijke indicatie van slijtage (foto: Apex Dynamics)

Veel klanten vervangen een tandwielkast bij een bepaald aantal productie-uren. Bij inspectie blijkt de tandwielkast vervolgens geen afwijkingen te vertonen. Toch blijft de tandwielkast afgeschreven om dure stilstand te voorkomen. Met een slimme sensor van iQunet is het mogelijk om realtime de tandwielkasten te monitoren en pas vervangen bij een daadwerkelijke indicatie van slijtage. Dit verhoogt de levensduur/het aantal productie uren van de tandwielkast en voorkomt voortijdige onderhoudswerkzaamheden.

Preventief onderhoud is het onderhoud dat proactief aan productiefaciliteiten, -installaties en machines wordt uitgevoerd met vaak de diverse redenen. Het verhoogt de betrouwbaarheid van de productiefaciliteit, de installatie of de machine. Het voorkomt schade, uitval, gebreken en ongemak op een later moment en het maximaliseert de Mean Time Between Failures (MTBF).

Kostbaar maar ook kostenbesparend

De kostenafweging is een steeds belangrijker wordend begrip en dus ook sterk bepalend voor de keuze voor wat betreft het onderhoud. In combinatie met een risico-inventarisatie, historische data en wettelijke bepalingen (bijvoorbeeld verplichte jaarlijkse controle/inspectie) vindt besluitvorming plaats over de wijze van het uit te voeren onderhoud. Meestal is preventief onderhoud kostbaar maar kostenbesparend in verhouding tot stilstand.

Gebruikt maar niet versleten

Verschillende klanten van Apex Dynamics vervangen de spelingsarme tandwielkasten daarom na een bereikt aantal productie-uren en vragen om een inspectie van de tandwielkast. In alle gevallen luidt ons oordeel ‘we zien dat hij gebruikt is, maar we kunnen nog geen afwijkingen ontdekken’. Toch wordt de tandwielkast uit voorzorg niet meer ingezet en afgevoerd. Terwijl de tandwielkast nog heel wat productie-uren mee zou kunnen.

Apex dynamics iQunet sensor
De tandwielkasten van Apex Dynamics kunnen uitgerust worden met een draadloze sensor van iQunet (foto: Apex Dynamics)

Monitoring aandrijving op afstand

Het zou mooi zijn als de tandwielkast op afstand te monitoren is op bijvoorbeeld trillingen en temperatuur zodat men bij een afwijking tot controle en actie kunt overgaan. Zo kan een storing actief voorkomen worden. Via deze monitoring kan tegelijkertijd het gedrag van de servo-motor gevolgd worden, een loszittende encoder of een haperende rem zal ook via de sensor te zien zijn. Zo wordt een ‘domme’ tandwielkast ineens een ‘intelligente’ aandrijving.

Draadloze sensor

De tandwielkasten van Apex Dynamics kunnen uitgerust worden met met een draadloze sensor van iQunet uit Hamme (B). Deze meet fysieke parameters zoals bijvoorbeeld trillingen, temperatuur, nabijheid, rotatie, vochtigheid en helling en geeft deze draadloos door aan een basisstation of repeater. Dit is een grote doorbraak in draadloze sensoren op batterijen en netwerktechnologie om activa in de industrie en gebouwen te beheren. Groot voordeel is dat de sensor eenvoudig in bestaande situaties aangebracht kan worden zonder stilstand of dure ombouw.

iQunet sensoren

De iQunet sensoren zijn intelligente sensoren met een microcontroller aan boord. Verder hebben ze een extreem laag stroomverbruik waardoor de vervangbare batterijen zeer lang meegaan (ca. 5 jaar). De sensor wordt geactiveerd zodra er batterijen in geplaatst worden. Het netwerk heeft een 99.9% end-to-end betrouwbaarheid. Bovendien wordt de netwerkcommunicatie beveiligd door industriestandaard authenticatie en encryptie. Ook is er een intuïtief webgebaseerd draadloos sensor-dashboard voor ‘live’ data.

iQunet sensoren preventief onderhoud
De draadloze sensoren van iQunet meten fysieke parameters zoals trillingen, temperatuur, nabijheid, rotatie, vochtigheid en helling en geven deze draadloos door aan een basisstation of repeater (foto: iQunet)

Verhoogde productiviteit

Volgens iQunet bieden de sensoren verschillende voordelen zoals onder andere lagere kosten dankzij het eenvoudige systeem dat krachtige asset health monitoring toelaat, een verhoogde efficiëntie door de opvolging van statustrends, een verhoogde productiviteit door automatisch gegenereerde gebruiksgegevens, een verbeterde klantenservice door conditie gebaseerde onderhoudsplanning en een verhoogde competitiviteit door remote access en diagnostiek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven