Algemeen

Langere levensduur lagerringen door hardwalsen

hardwalsen van lagerringen
Loopring van hoekcontactkogellagers (foto: Hegenscheidt-MFD)

Materiaalmoeheid en gebrekkige smering zijn de belangrijkste oorzaken van het falen van de lagers. Efficiëntere rollagers kunnen worden gemaakt van keramische rolelementen in combinatie met lagerringen van lagerstaal. Voor de productie van de lagerringen hebben het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie (IPT) in Aken en drie projectpartners met succes hardwalsen getest als hulpbronnen besparend alternatief voor de uitbreiding van de conventionele procesketen.

Rollagers zorgen er voor dat assen, bijvoorbeeld in voertuigen, industriële installaties of medische toepassingen kunnen bewegen. Ze worden vaak permanent blootgesteld aan hoge belastingen. Om de prestaties van lagers en hun weerstand tegen externe invloeden te verhogen, werkt de industrie continu aan verbeteringen.

In een driejarige onderzoeksproject toonde de Fraunhofer IPT, samen met de projectpartners Cerobear, Hegenscheidt-MFD en Schmitz-Metallographie aan, dat de lagerringen een aanzienlijk langere levensduur bereiken door harddraaien en vervolgens hardwalsen met een nieuw ontwikkeld hardwalsgereedschap.

Hardwalsen

In vergelijking met de conventionele procesketen voor hardbewerking bespaart hardwalsen niet alleen hulpbronnen maar ook kosten. De langere levensduur van de lagers draagt bij aan een verdere verhoging van het economisch rendement van het lager en verlaagt daarom niet alleen de kosten voor de fabrikant maar ook voor de gebruiker.

Voor procesontwikkeling bepaalden de vier projectpartners aanvankelijk hoe het doelsysteem eruit moest zien en definieerden ze een prototype voor de gewenste lagerringen. Binnen het projectconsortium waren alle vereiste competenties, van gereedschapsontwikkeling tot het voltooide wentellager, beschikbaar. Nadat de vereisten voor het gereedschap waren bepaald, volgde een iteratieve ontwikkeling van het hardwalsgereedschap. Constante analyses van de productiegeschiedenis legden de basis voor de daaropvolgende tests op analogie en echte componenten.

Integratie in hardwalsproces

De procedure voor het integreren van het hardwalsproces in de bestaande procesvolgorde bleek gestructureerd te zijn. Dit maakte het mogelijk om het proces in een vroeg stadium aan te passen aan de omstandigheden van de productietaak. Dit verminderde de inspanning om tot implementatie te komen aanzienlijk. Bovendien kan de procedure in het algemeen ook worden toegepast op andere hoogwaardige processen. Aan het einde van het project werd de methode voor procesontwikkeling vastgelegd in software die de gebruiker stap voor stap ondersteunt bij soortgelijke ontwikkelingen.

Het driejarige project Hardwalsen van lagerringen werd gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het programma ‘Leading Market Competition Production.NRW’.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven