Algemeen

Lagers met optische sensoren

SKF optische sensoren
De optische sensor kan meerdere variabelen meten (temperatuur, druk, trillingen, etc.)

SKF heeft al enkele decennia ervaring met het toepassen van sensoren in en rond lagers ten behoeve van conditiebewaking. Sinds twee jaar heeft het concern ook lagers met glasvezels als optische sensoren. Maar behalve technische hoogstandjes betekenen ze voor het bedrijf ook nieuwe mogelijkheden voor data-acquisitie en -distributie en zelfs voor nieuwe businessmodellen.

In 2009 werd begonnen met de ontwikkeling van lagers met ingebouwde optische vezels. Nadat de eerste applicatie werd stilgelegd, begon het bedrijf in 2014 met nieuwe ontwikkelprojecten. Inmiddels heeft het concern een jaar ervaring met proefprojecten voor maritieme toepassingen maar ook met nieuwe business modellen.

Optische sensoren

SKF maakt gebruik van glasvezels die op grote schaal toepassing vinden in de telecommunicatie. Aan het begin van de glasvezel wordt een lichtpuls de dunne optische geleider ingestuurd. Als de vezel wordt uitgerekt (door verandering van druk, temperatuur, vocht, toerental, draaimoment, etc), verandert de afstand tussen de poortjes en daarmee de karakteristiek van de reflectie. De kleine golflengteverandering, die afhankelijk is van de hoeveelheid rek, is te detecteren. Per te meten grootheid is een bepaalde karakteristiek in te stellen.

SKF heeft er rekening mee gehouden dat montage vaak onder lastige omstandigheden en in vervuilde omgevingen plaatsvindt. Vandaar dat het bedrijf de lagers voorziet van optische connectoren, zodat technici het lager op de vertrouwde manier kunnen installeren en uitlijnen en daarna pas de optische vezel aansluiten.

Interrogator

Een signaal een glasvezelkabel insturen is één ding, er data uit halen een ander. SKF gebruikt daarvoor de zogeheten interrogator. Dit apparaat stuurt een lichtpuls de optische vezel in, ontvangt het teruggekeerde licht en vertaalt dat naar een elektrisch signaal. Het apparaat bevat behalve de nodige optica en elektronica ook veel software, waarin de lager- en applicatiekennis van SKF is ondergebracht. Het bedrijf zal een lager met optische sensor dan ook altijd inclusief interrogator leveren.

De interrogator is het duurst maar per applicatie ongeveer gelijk in prijs. De prijs van de sensorvezel is ook ongeveer vast, ongeacht het lager. De vraag is ook of SKF deze lagers als product (lager) gaat verkopen of als service (data). Het belangrijkste is, dat de data verkregen uit de optische sensor voldoende waarde toevoegt aan de applicatie.

Het volledig artikel vindt u in het septembernummer van Aandrijftechniek.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven