Algemeen
NSK's nieuwe sferische rollagers zijn voorzien van een afneembare afdichting die tijdens de installatie verwijderd kan worden om de lagerspeling te meten (foto: NSK)

Met een aantal factoren in het achterhoofd ontwikkelde NSK nieuwe sferische rollagers speciaal voor transportband-aandrijvingen in sectoren zoals de land- en de mijnbouw. Ze bieden een lange levensduur, een hoge belastingsgraad, uitstekende afdichting en hebben afmetingen identiek aan de lagers die voorheen gebruikt werden. Daarnaast kan de lagerspeling nagemeten worden op elk moment van de installatie.

De levensduur van de rollagers die gebruikt worden in de aandrijving van transportbanden is een belangrijke factor in de beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Meestal worden sferische rollagers gekozen voor dergelijke toepassingen omdat ze geschikt zijn voor grote belastingen en mogelijke afbuigingen van de aandrijfas kunnen compenseren. Tot nu toe was de keuze beperkt tot twee types.

Eén keuze was om opteren voor open lagers zonder afdichtingen, die gemakkelijk en zonder foutrisico kunnen worden geïnstalleerd omdat de lagerspeling eenvoudig instelbaar is. Bij dit type is er echter het risico op vroegtijdig falen door het binnendringen van vreemde deeltjes, waarvan sommige zeer abrasief zijn.

Het alternatief is om afgedichte sferische rollagers gebruiken, maar deze hebben dan weer het nadeel dat de lagerspeling niet kan worden gemeten tijdens de plaatsing, waardoor de kans op installatiefouten vergroot. Bovendien nemen de afdichtingen extra ruimte in om te garanderen dat hun draagvermogen gemaximaliseerd wordt.

Het nieuwe NSK-lager heeft enkele belangrijke kenmerken. Zo gebruikte de fabrikant speciaal staal voor de binnenste en buitenste ringen. Dat in combinatie met een speciale ´annealing´- behandeling zorgt voor een hoger laadvermogen en voor een zeer compact ontwerp. Daardoor kan de afdichting van deze nieuwe sferische rollagers binnen de beschikbare ruimte passen en worden tegelijkertijd hogere dynamische belasting ratings bereikt dan met de conventionele lagers. Het speciale staal presteert zelfs bij een slechte smering uitzonderlijk goed, terwijl de zeer efficiënte afdichting zijn sterkte reeds bewezen heeft in veel andere toepassingen in barre omgevingen.

Belangrijk is dat de afdichting bevestigd wordt door een vastgeschroefde beugel aan de lagerbehuizing zodat deze tijdens de installatie verwijderd kan worden voor het meten van de radiale lagerspeling. Dit zorgt ervoor dat de speling niet te klein wordt ingesteld in de binnenste ring, waardoor vroegtijdige schade aan het lager voorkomen wordt. NSK schat dat zijn nieuwe sferische rollagers tot viermaal langer meegaan dan conventionele alternatieven.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven