Algemeen
Om haar uitgebreide drylin W modulaire systeem voor lineaire technologie uit te breiden, heeft igus een GRP rail ontwikkeld, waarop een kunststof slede wordt gebruikt (foto: igus)

Het modulaire drylin W systeem van igus is onlangs uitgebreid en biedt nu ook lineaire geleidingen met rails gemaakt van glasvezelversterkte kunststof. Van voertuigbouw tot laboratoriumtechnologie, dit metaalvrije alternatief helpt gebruikers kosten en gewicht te besparen in hun totale constructie.

Glass-fibre reinforced plastic, afgekort GRP (glasvezelversterkte kunststof), overtuigt niet alleen door haar zeer lage gewicht vergeleken met metalen alternatieven. Het vezelversterkende kunststof kent ook een zeer hoge media-bestendigheid, is niet magnetisch en ook zeer kosteneffectief. Om haar uitgebreide drylin W modulaire systeem voor lineaire technologie uit te breiden, heeft igus een GRP rail ontwikkeld, waarop een kunststof slede wordt gebruikt. “Het drylin W profiel gemaakt van glasvezel is 20 procent lichter dan aluminium en zelfs 70 procent lichter dan staal,” zegt Stefan Niermann, hoofd van de drylin lineaire- en aandrijftechnologie bij igus. “Tegelijkertijd is het ook 50 procent goedkoper dan koolstof, hetgeen betekent dat onze GRP lineaire geleidingssysteem een alternatief is voor in voertuig- en vliegtuigconstructie alsmede voor medische apparatuur of meetsystemen.

 Veelzijdig materiaal voor een breed scala aan toepassingen

De combinatie van GRP en kunststof is ook geschikt voor andere sectoren waar zeer dynamische bewegingen een rol spelen. Steeds meer gebruikers bijvoorbeeld profiteren van de gewichtsvoordelen van GRP-componenten in robotica. Echter vanwege de goede mediabestendigheid, kan de lineaire geleiding ook worden gebruikt in een omgeving met agressieve reinigingsmiddelen. Omdat ze, net als alle igus-producten, functioneren zonder externe smering en ongevoelig zijn voor stof en vuil. Voor meer stabiliteit biedt igus een GRP-rail optie met een hoger profiel. Dit maakt het ook mogelijk de rail te monteren met spanklauwen. Een ingewikkelde mechanische bewerking is daarom overbodig en gemakkelijke montage is mogelijk.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven