Algemeen
VDL ABB samenwerking
De samenwerking tussen ABB en VDL Groep zal zich vooral richten op oplossingen voor de infrastructuur, havens, food & beverage, elektrisch vervoer en de energietransitie. Links Eric Karsemakers (ABB), rechts Pieter van der Leegte (VDL-Group). (Foto VDL/Bram Saeys)

De samenwerking tussen VDL Groep en ABB om industriële en maatschappelijke transformatieprojecten te ontwikkelen, die in 2017 van start ging, is onlangs vastgelegd in een niet-exclusief samenwerkingscontract. De samenwerking tussen ABB en VDL Groep zal zich vooral richten op oplossingen voor de infrastructuur, havens, food & beverage, elektrisch vervoer en de energietransitie. De bundeling van kennis op het gebied van mechanica en elektrotechniek is hierbij essentieel.

Negentig procent van nieuwe industriële en maatschappelijke projecten in Nederland vragen om een geïntegreerd aanbod van producten en diensten op het gebied van mechanica, elektrificatie en connectiviteit. Om de ontwikkeling van ‘smart industries’, ‘smart cities’ en uiteindelijk ‘smart societies’ mogelijk te maken is connectiviteit het sleutelwoord.

Bundeling kennis

Beide bedrijven geloven in de kracht van samenwerking om de uitdagingen, die de complexer wordende wereld biedt, te kunnen beantwoorden. Met deze samenwerking zijn VDL Groep en ABB beter in staat antwoord te geven op wereldwijde ontwikkelingen met innovatieve oplossingen voor de snel veranderende, digitale wereld.

De bundeling van kennis op het gebied van mechanica en elektrotechniek is essentieel om in de industriële wereld van vandaag aan de behoeften van maatschappij en eindgebruikers te kunnen blijven voldoen.

Nieuwe marktkansen benutten

De twee internationale industriële bedrijven blijven vanuit hun eigen identiteit, zelfstandig opereren maar zullen in voorkomende gevallen zowel in Nederland als wereldwijd gezamenlijk optrekken. Het contract behelst echter geen exclusiviteit; VDL Groep en ABB roepen andere bedrijven op om ook samen te gaan werken om nieuwe marktkansen te benutten.

Duurzame transformaties

De samenwerking heeft al tot diverse oplossingen geleid voor geavanceerde duurzame transformaties binnen de industrie en de samenleving. Zo zijn producten voor de food & beverage sector geautomatiseerd om veiliger en efficiënter te produceren.

VDL steelweld

Ook zijn meer dan duizend gezamenlijk ontwikkelde robots bij VDL Nedcar betrokken bij de assemblage van MINI- en BMW-modellen. Deze zorgen ervoor dat de autoindustrie voor Nederland behouden blijft en er geen werkgelegenheid verloren gaat.

Snelgroeiende markten

Slimme Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s) voor intern transport en logistiek in de maritieme sector, waarmee de haven van Rotterdam meer volume aankan en de sterke positie van Nederland als distributieland behouden kan blijven.

Nieuwe laadoplossingen en complete elektrische bussen voor de snelgroeiende markt van Electric Vehicle Charging die helpen de uitstoot te verminderen en de wereldwijde doelstellingen voor koolstofreductie ondersteunen.

VDL bus

Energietransitie

Ook voor de energietransitie trekken de bedrijven samen op. Door de snelle stijging van de energieconsumptie is opslag en distributie van energie een belangrijk aandachtspunt.

Zo worden door VDL Groep, gebruikte maar nog volledig functionerende automotive-accu’s in een veilige containerbehuizing samengevoegd tot opslagcapaciteit voor energie in woonwijken. ABB zorgde voor de integratie binnen het elektriciteitsnet en de automatisering van opslag en verbruik naar behoefte.

Co-creaties in veranderende wereld

Eric Karsemakers, Vice President Electrification Netherlands van ABB stelt: “De samenwerking betekent dat ABB en VDL Groep vanaf de tekentafel samenwerken om voor de eindgebruiker de meest optimale en duurzame oplossing te kunnen bieden. Dat is bij ieder project ons doel. Of de vraag nu komt van een opdrachtgever van VDL Groep of ABB, waar ook ter wereld, we gaan in co-creatie van start.”

“Past bij een specifieke vraag samenwerking met een andere bedrijf beter, of vormt deze een toegevoegde waarde, dan wordt daar ook mee samengewerkt. We roepen meer bedrijven om op deze manier te gaan samenwerken, met ons en met anderen, want alleen in co-creatie kunnen we succesvol alle uitdagingen aan die ons te wachten staan in de snel veranderende wereld.”

Nieuwe mogelijkheden

Pieter van der Leegte, directeur van de VDL Groep: “Door deze samenwerking worden de ambachten die aan de basis staan van onze bedrijven, elektrotechniek van ABB en metaalbewerking van VDL Groep, gekoppeld. Deze bundeling van kennis biedt wereldwijd nieuwe mogelijkheden voor onze bedrijven en onze klanten. Door geïntegreerde oplossingen te bieden, kunnen we gezamenlijk efficiënter markten bewerken.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven