Algemeen
Kolmer KTC top coating
Na viereneenhalf jaar onderzoek presenteert Kolmer haar innovatieve bescherming tegen de elementen; de Kolmer Top Coating (foto's: Kolmer)

Het is alom bekend dat ijzer roest en aluminium oxideert. Invloeden van buitenaf beschadigen de laklaag van een elektromotor en veroorzaken corrosie. Het resultaat is vaak afbladderende verf en een lelijke, roestige, ongeschikte motor. Na viereneenhalf jaar onderzoek presenteert Kolmer Elektromotoren haar nieuwe innovatieve bescherming tegen de elementen; de Kolmer Top Coating.

De nieuwe coating is speciaal voor Kolmer ontwikkeld in een Duits laboratorium en daar uitvoerig getest. In samenwerking met TNO zijn mogelijke veiligheidsrisico’s onderzocht en inmiddels is de coating op alle fronten goedgekeurd.

Geen verf tussen de vis

Kolmer Elektromotoren kwam op het idee om een corrosiebestendige coating te ontwikkelen nadat een klant in de visverwerkende industrie in Urk elk half jaar nog goed werkende elektromotoren verving.

Jan Bakker, sales manager bij Kolmer: “Die klant zei, het maakt niet uit welke elektromotor ik koop, er voldoet er niet één. Bij elke motor laat de laklaag los. Want afgebladderde verfstukjes tussen de vis, daar zit niemand op te wachten.”

Eerste test geeft opvallende resultaten

Bij Kolmer Motoren wisten ze direct dat een motor die niet bladdert en niet roest veel mensen blij gaat maken. Schoonmaakmiddelen, zout water, industriële kou en weersinvloeden: allemaal agressieve aanvallen die een elektromotor bedreigen.

Bakker: “Het ontwikkelen van een coating die wél houdt, dat was ons doel en de start van een uitgebreid onderzoekstraject.” Een eerste test (bij de visverwerkende industrie) geeft opvallende resultaten. De motor blijft er ondanks zout water en bijtend schoonmaakmiddel maand op maand gaaf uitzien.

Negen maanden onder water

Tijdens de volgende testfase hangt Kolmer twee elektromotoren in de Rotterdamse haven. Na 300 dageen werden ze er uit getakeld. De ene motor was helemaal begroeid met algen, wier, schelpen en vol beschadigingen. Op de behandelde motor zat alleen wat vliegroest, dat makkelijk weg te poetsen was.

Jan Bakker: “Vanaf dat moment zijn we op vijfentwintig plekken volle bak gaan testen. Zout water, zuur, loog, mest en vrieskou. Overal hebben we gecoate en niet gecoate motoren geplaatst en gemonitord.”

Kolmer KTC Top Coating

De nieuwe coating verankert zich door de verflaag heen in het onderliggende aluminium en gietijzer. De waterdunne en supersterke laag (sterker dan C3 of M5 coating) beschermt de motor jarenlang tegen aanvallen van zout water.

Voor waterschappen, gemeenten en andere beheerders van buitengebieden zijn KTC motoren daarom een prachtige, duurzame keuze. De levensduur van de lak wordt met minimaal een factor vier verlengd waardoor de motor veel langer meegaat.

Veilig en ijzersterk product ontwikkeld

Viereneenhalf jaar na de eerste test gaat Kolmer nu de Top Coating (KTC) vermarkten. De motor in de visindustrie draait nog steeds 100 procent. In dit specifieke geval dus al een acht keer langere levensduur.

Ook andere testresultaten overtreffen alle verwachtingen. Kolmer is van de nieuwe coating en laat deze door TNO testen op veiligheid. Inmiddels zijn de positieve resultaten van dit onderzoek binnen.

Eerste publicatie 11 maart 2021 door Paul Quaedvlieg

 • KTR Sinulastic koppeling

  Nieuwe serie torsieflexibele koppelingen uit denktank KTR

  Nieuwe koppelingen uit de KTR-Denktank. Links de Sinulastic bouwvorm A; rechts de Sinulastic bouwvorm B (foto: KTR Systems) Met de Sinulastic introduceert KTR een nieuwe serie uiterst torsieflexibele schotelkoppelingen die zijn ontwikkeld voor gebruik in hoofdaandrijvingen van dieselmotoren voor stroomgeneratoren (zogenaamde gen-sets), zware bouwmachines, compressoren,… Lees verder →

 • Festo duurzaamheid

  Festo: omzetdaling in 2020 maar sterk herstel verwacht in 2021

  Digitalisering en AI zijn bepalend voor de productontwikkeling met slimme en intelligente producten en maken energie-efficiëntie en duurzaamheid binnen klantenoplossingen mogelijk (foto's: Festo) In het boekjaar 2020 had de Festo Group vanwege de pandemie te maken met een omzetdaling van 7,5%. Desondanks heeft Festo het… Lees verder →

 • Parker ISOBUS ProDisplay

  Full-version ISOBUS Task Controller-software Parker voor landbouwmachines

  De Parker Pro Display HMI-displaymodule staat vol ISOBUS Suite-apps (bron: Parker Hannifin) Parker Hannifin breidt zijn ISOBUS Suite-software uit met de lancering van de volledige versie van hun ISOBUS-taakcontrollersoftware (TC) voor gestandaardiseerd werkbeheer van landbouwmachines zoals tractoren, rooimachines en andere zelf-aangedreven machines. ISOBUS TC fungeert… Lees verder →

 • Turck hellingsensoren

  Turck introduceert dynamische hellingsensoren

  De gecombineerde MEMS- en gyroscooptechnologie in de hellingsensoren van Turck zorgen voor betrouwbare meetresultaten. (Foto: Turck) In zijn nieuwe generatie hellingsensoren heeft Turck het versnellingsmeetproces (MEMS) gecombineerd met gyroscooptechnologie zodat schokken en trillingen veel effectiever kunnen worden onderdrukt dan met conventionele signaalfilters. De enkelvoudige en… Lees verder →

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

 • Lenze simulatie 1

  Van simulatie tot virtuele inbedrijfstelling

  Lenze heeft enkele hiaten opgevuld tussen de digitale engineeringsmogelijkheden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van machines en installaties. (Foto's: Lenze) Industrie 4.0 is nauw verbonden met de digitale tweeling. Maar de mate van standaardisatie van de afzonderlijke ontwikkelingstools momenteel is nog laag.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven