Algemeen
Coolvert Invertek
Invertek Drives heeft de Optidrive Coolvert,ontwikkeld, speciaal voor koeltoepassingen (foto: Invertek)

Met een herschikking van de Europese F-gassenverordening die er tegen eind 2021 wellicht zal komen, worden nog strengere emissiedoelstellingen verwacht na de publicatie van de Green Deal van de Europese Commissie in juli. Invertek, in Nederland vertegenwoordigd door Hiflex Automatiseringstechniek, is klaar voor eventuele aanscherpingen.

De Green Deal, ook wel Fit for 55 genoemd, bevat voorstellen om de netto-uitstoot van broeikasgassen in de EU tegen 2030 met minstens 55% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Dit zou kunnen betekenen dat de huidige doelstelling om de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) tegen 2030 met twee derde te verminderen ten opzichte van het niveau van 2014, zal worden bijgesteld en verder aangescherpt.

De EU F-gassenverordening zorgde voor een vermindering van 44% van de hoeveelheid beschikbare HFK’s in de EU, vergeleken met 2015. Tegen 2030 staat de huidige verordening toe dat slechts 20% van de HFK’s beschikbaar is, met trapsgewijze daling tussen toen en nu. Dit zou bij de herschikking kunnen veranderen. De impact van deze aspecten betekent dat het gebruik van natuurlijke koudemiddelen, zoals CO2, in koel- en koelsystemen moet worden opgevoerd.

Variabele frequentieregelaars

Variabele frequentieregelaars (VFD’s) spelen een belangrijke rol bij het verminderen van emissies en energieverbruik in HVAC/R-systemen. Invertek Drives heeft een speciale VFD, Optidrive Coolvert, voor gebruik in CO2-koelvitrines in de detailhandel. De Optidrive Eco heeft toepassingen in grotere huidige koelcompressorsystemen en koelruimtes.

Mike Carman, Head of Sales bij Invertek Drives: “De herschikking van de F-gassenverordening komt op het moment dat de EU haar nieuwe en bredere milieuambities uiteenzet via de Green Deal. Er wordt algemeen aangenomen dat dit de voorloper is van een aanzienlijke aanpassing in het tijdsbestek van de F-gassenverordening.”

Formaat

Optidrive Coolvert is een van de kleinste VFD’s in zijn klasse en biedt OEM’s mogelijkheden om de paneelruimte te verkleinen en de machinekosten te verlagen. Hij past direct in koelvitrines naast een CO2-compressor. Naast zijn formaat heeft Optidrive Coolvert ook het grootste omgevingsbereik van -20c tot +60c, waardoor het ideaal is voor gebruik in een breed scala aan omgevingen.

Toepassingen

Het kan worden gebruikt voor de regeling van CO2-compressoren die worden gebruikt in supermarkten en vitrines, warmtepompen en condensatie-units. De Optidrive Eco VFD werkt in toepassingen met grotere capaciteit die worden gebruikt in koelsystemen en -machines voor de industrie en de levensmiddelenhandel. Coolvert is compatibel met alle motortypes, inclusief inductiemotoren, permanentmagneetmotoren, borstelloze gelijkstroommotoren, synchrone reluctantiemotoren en Line Start PM-motoren variërend tussen enkelfasige (actieve PSE) 7A en 20A, en driefasen 14A tot 24A (invoer van 200V tot 480V).

Communicatie

De open Modbus RS485-communicatie zorgt voor een naadloze verbinding met elke externe applicatiecontroller, waardoor de OEM’s de vrijheid heeft om te kiezen welke componenten ze willen gebruiken, wat weer helpt om de productiekosten te verlagen.

IP-classificatie

Met een IP20-geclassificeerde voorkant en een IP55-geclassificeerde achterkant, zorgt de paneelmontage ervoor dat de vermogenselektronica van de drive wordt gekoeld door de gekoelde lucht van de condensor. Hierdoor kunnen OEM’s de kleinste paneelgrootte selecteren voor de besturing van de elektronica, terwijl de door de omvormer gegenereerde warmte wordt afgevoerd en de IP-classificatie behouden blijft.

Voordelen van Optidrive Coolvert op een rij:

• Optionele Bluetooth-connectiviteit (via Optistick Smart)

• paneelmontage

• Safe torque off (TUV goedgekeurde) ingang, die ingebouwde extra bescherming biedt

• Naadloze connectiviteit met elke controller via Modbus RTU

• Insteekbare besturings- en communicatieterminals

• Brede omgevingstemperatuur tussen -20c en +60c

• Lagere harmonischen – Voldoet aan EN 61000-3-12 zonder externe apparatuur

• Eenfase – EN61003-2 met actieve PSE

• Gecoate printplaten voldoen aan 3C2 IP20 – EN 60713-303

• Geschikt voor alle motortypes: IM, PM, BLDC, SynRm, LSPM

 • ATS Transporttechnieken overgenomen door Veth Participations

  Met de overname wil Veth Participations ATS Transporttechnieken wereldmarktleider maken op het gebied van ‘Bag Emptying’, een nichesegment waarbinnen ATS op dit moment al een belangrijke speler is. (Foto: ATS) ATS Transporttechnieken uit Rijen is overgenomen door Veth Participations. Met de overname wil Veth Participations… Lees verder →

 • Compacte computers van OnLogic voor IoT en Edge computing

  De Karbon 400 serie heeft twee modellen: de compacte Karbon 410 met standaard IO en uitbreidingsmogelijkheden, en de Karbon 430 met extra uitbreidingsopties voor complexe IoT toepassingen. (Foto: OnLogic) OnLogic , fabrikant van industriële en robuuste computerhardwareoplossingen, introduceert de Karbon 400 serie computers. De twee… Lees verder →

 • Efficiënte IE5+-motoren optimaal geschikt voor levensmiddelenproductie

  Schaalbare aandrijfoplossingen, zoals de nieuwste IE5+-motoren, zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de levensmiddelenindustrie. (Foto: Nord Drivesystems) Nord Drivesystems heeft een motor ontwikkeld die geschikt is voor toepassing in de levensmiddelenindustrie: de IE5+-motor biedt optimale efficiëntie en milieubewustzijn voor toepassingen voor levensmiddelen. Maximale hygiëne… Lees verder →

 • Schaeffler opent duurzame fabriek voor e-mobility aandrijvingen

  De nieuwe fabriek in Szombathely is de eerste productiefaciliteit van Schaeffler die 100 procent is gewijd aan oplossingen voor elektromobiliteit. (Foto: Schaeffler) Schaeffler heeft een nieuwe productiefaciliteit geopend op zijn Szombathely-locatie in het westen van Hongarije. Hiermee creëert het bedrijf 150 nieuwe banen in e-mobility.… Lees verder →

 • stokvis verhoef emc

  Stokvis Group neemt Verhoef EMC uit Sliedrecht over

  Verhoef EMC ontwikkelt onder andere hybride aandrijfsystemen (foto: Verhoef EMC) Per 1 juni 2021 heeft de Stokvis Group in Voorhout elektrotechnisch specialist Verhoef EMC uit Sliedrecht van Pon Holdings overgenomen. Met de overname versterkt de Stokvis Group haar expertise op het gebied van hybride aandrijfsystemen,… Lees verder →

 • Groot onderhoud aandrijvingen drijvende emmerbaggermolen

  Door gebruik te maken van een leren riem, is de aandrijving goed in staat om de voortdurende schokbelastingen op te nemen die ontstaan wanneer de emmers over de ongelijke bodem schrapen (foto: Marjolein de Wit-Blok) De Alexander-Tarsos van Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen, is een drijvende grindwinnings-… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven