Algemeen
Yaskawa MotoMini robot
De MotoMini heeft weinig ruimte nodig maar biedt alle functionaliteit van een zesassige robot (foto: Paul Quaedvlieg).

Yaskawa heeft het Motoman robotportfolio uitgebreid met het kleinste model tot nu toe. De MotoMini heeft een bereik van 350 mm en kan een massa van 500 g verplaatsen. Als lichte snelle robot combineert de compacte zes-assige eenheid korte cyclustijden met een hoge reproduceerbaarheid (0,03 mm).

Met deze cyclustijd en reproduceerbaarheid is de MotoMini geschikt voor de handling van kleine werkstukken en onderdelen, maar ook voor montagewerkzaamheden in kleine machines. Door zijn compacte bouwvorm neemt hij weinig ruimte in.

Compacte robot

MotoMini robot van Yaskawa
De kleinste robot in het programma van Yaskawa heeft een bereik van 350 mm en een draagvermogen van 500 g (foto: Yaskawa).

In deze beperkte ruimte beweegt de robot onderdelen in drie dimensies en om alle drie assen. Deze bewegingsvrijheid maakt echter ook gecompliceerde driedimentionale handling-taken mogelijk. Hij zorgt daardoor voor een kleiner ruimtebeslag van productiesystemen en verhoogt tegelijkertijd de productiviteit.

De eigen massa van de robot is met 7 kg zo gering, dat hij afhankelijk van de eisen van de applicatie of te verwerken onderdelen flexibel en applicatiespecifiek kann worden verplaatst. Ook montage op lineaire assen of andere locaties die een werkplek uitbreiden, vergroten de toepasbaarheid van de MotoMini. Daarmee past de robot in de strategie van Yaskawa: ‘built to order’ producten die voldoen aan de eisen van Industrie 4.0.

Krachtige besturing

Ook de besturing is klein en licht: de MotoMini wordt aangestuurd door de nieuwe en krachtige Motoman YRC1000micro besturing. Met 730 g is het ergonomische en overzichtelijke apparaat de lichtste in zijn klasse. Het aanraakscherm maakt een intuïtieve en eenvoudige beweging en scrollen met de cursor mogelijk.

Op het beeldscherm van het programmeerhandapparaat kan een 3D-simulatie van de beweging van de echte robotarm worden getoond, inclusief de grenzen van het veilige werkbereik. Open interfaces maken de nieuwe besturingsgeneratie geschikt voor toepassing in Industrie 4.0 omgevingen. De compacte besturing neemt slechts 21,5 dm3 aan ruimte in en kan vlak bij de robot in een cel worden geplaatst.

Ondanks het geringe volume biedt de besturing niet alleen de bekende bewegingskwaliteit van Yaskawa, maar ze kan optioneel ook twee extra assen aandrijven. De Motoman YRC1000micro is voorzien van interfaces voor de bekende veldbussystemen en kan ook als veiligheidsbesturing worden uitgevoerd. De besturing bereikt de bij Yaskawa gangbare PL d categorie 3.

Onderstaand filmpje geeft een indruk hoe de MotoMini kan worden ingezet in een ‘built to order’ proces.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven