Algemeen

Kleine lineaire as voor grote taken

De nieuwe smeermiddelvrije miniatuur lineaire as, drylin SLN-27, is speciaal geschikt voor invoerbewegingen met gering gewicht (foto: igus)

Op de Motek presenteerde igus een nieuwe smeermiddelvrije drylin lineaire as met snelle dryspin schroefdraden. De eigenschappen van de miniatuur lineaire as drylin SLN-27 zijn klein, licht en vlak. In combinatie met de dryspin schroefdraad kunnen behalve eenvoudige handling-taken, ook snelle sensor-verstellingen of DC-Motoren voordelig gerealiseerd worden.

De nieuwe smeermiddelvrije miniatuur lineaire as, drylin SLN-27, is speciaal geschikt voor invoerbewegingen met gering gewicht. De compacte eenheid kan zo voor sensor-verstellingen, maar ook voor lichte handling-taken, in de apparaten- en laboratoriumtechniek worden ingezet. Het is gebaseerd op het low profile geleidingssysteem drylin N met een railbreedte van 27 mm. De materialen en het ontwerp maken drylin N tot een voordelig en flexibel geleidingssysteem.

De geleidewagen is vervaardigd van stabiel, geanodiseerd aluminium. Met zijn compacte afmetingen, 22 mm hoogte en 28 mm breedte, is de lineaire eenheid SLN-27 bijzonder geschikt voor toepassingen in kleine ruimtes. Door de kunststof glijlagers in de spindellagers en geleiderails is het systeem volledig smeermiddel- en onderhoudsvrij.

Snelle slagen dankzij schroefdraad

“Op de afgelopen editie van de Motek-beurs werd deze miniatuur lineaire as, in combinatie met onze nieuwe dryspin schroefdraden, geïntroduceerd. Drylin SLN-27 is niet alleen klein, licht en vlak, maar door slagen van 25 mm bij één omwenteling ook snel”, zegt Stefan Niermann, hoofd van de divisie drylin lineaire- en aandrijftechniek van igus GmbH. Daarom kan de miniatuur lineaire as ook voor snelle handlings- en positioneringstaken worden ingezet. Voor dynamische bewegingsprofielen en een spelingsarme loop kunnen de spillen ook worden voorzien van kogellagers.

De effectieve kantelspeling van de geleideslede kan middels vier afstelschroeven worden ingesteld. De toevoer vindt plaats middels een spil met een diameter van 6,35 mm. Er zijn vijf stijgingsvarianten – 0,8, 2,54, 5,08, 12,7 en 25,4 mm – van de schroefdraad verkrijgbaar. Met een basisgewicht van slechts 60 gr behoort de lineaire as tot de lichtgewichten van de aangedreven lineaire geleidingssystemen. Zelfs met de maximale slaglengte van 250 mm weegt de miniatuur actuator slechts 160 gr. Wordt de as in combinatie met een NEMA 11-stappenmotor geleverd, dan bedragen de uitwendige maten nog steeds slechts 28 x 28 mm.

Tot de portfolio behoren ook DC-motoren met of zonder radiale bouwset. Naar keuze kunnen ook andere motoren snel en probleemloos via een motorflens worden gekoppeld. Het complete modulaire systeem drylin SLN-27 miniatuurassen omvat drie verschillende sledevarianten – van voordelige instapmodellen via sleden met handmatige speling- en hoogteverstelling tot nauwkeurig instelbare weegschalen met preload-functie – alsmede vijf verschillende stijgingen en drie motorvarianten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven