Algemeen
Turck Krups
Met het nieuwe e-Cart systeem kunnen actief aangedreven, intelligente werkstukdragers worden geïmplementeerd die werkstukken kunnen roteren, optillen, vastklemmen of kantelen (foto: Turck)

Met het e-Cart systeem speelt Krups Automation in op de toegenomen eisen van de moderne assemblage- en testautomatisering op het gebied van veiligheid, onderhoud en communicatie. De afzonderlijke modules van het traject worden autonoom aangestuurd door de TBEN-L-PLC van Turck. Met de multibus-geschikte IP67 PLC biedt Krups gestandaardiseerde en geoptimaliseerde besturing van de afzonderlijke componenten. Dit stelt klanten in staat om de bedrading en de inbedrijfstellingstijd te verkorten en het systeem eenvoudig uit te breiden.

Op het gebied van assemblage- en testautomatisering is Krups met zijn hoofdfabriek in Dernbach, Duitsland, een van de marktleiders. Het bedrijf is gespecialiseerd in automatiseringssystemen die montage- en teststations efficiënt met elkaar verbinden. Met het nieuwe e-Cart systeem kunnen actief aangedreven, intelligente werkstukdragers worden geïmplementeerd die werkstukken kunnen roteren, optillen, vastklemmen of kantelen.

Onderhoud overbodig

De nieuwste ontwikkeling van Krups is een hoog beschikbaar transportsysteem dat geheel nieuwe wegen bewandelt – of aandrijft. Philipp Krups, bedrijfsleider van de tweede generatie, legt het basisidee uit:

“In een klassiek rollenbaansysteem bevindt de aandrijving zich in de transportband. We hebben veel mechanica in de lijn en dus ook de bijbehorende slijtage. Onderhoud is altijd een probleem met vast geïnstalleerde systemen.”

Zelfdiagnose

“Daarom wilden we het systeem omdraaien en het onderhoud aan het traject overbodig maken. We hebben een passief traject ontwikkeld dat volledig onderhoudsvrij is. Alle technologie en elektronica zit nu in de rijdende wagens, de zogenaamde e-Carts. Deze elektrisch aangedreven wagens hebben een zelfdiagnosesysteem en kunnen indien nodig uitgenomen worden voor preventief onderhoud.”

Flexibelere processen mogelijk

“Hierdoor worden de stilstandtijden verkort en blijft het transporttraject in bedrijf. Bovendien is een latere uitbreiding van het transportsysteem eenvoudig te realiseren. Het e-Cart systeem maakt ook flexibelere productieprocessen mogelijk met kleinere batchgroottes. Je zou ook kunnen zeggen dat het een Industrie 4.0 transportband is,” aldus Philipp Krups

Modulair concept

Krups heeft het nieuwe transportsysteem geïntroduceerd onder de naam ‘LOGO! MAT e-Cart’. Om te voorkomen dat het wiel bij elk systeem opnieuw moet worden uitgevonden, vertrouwt Krups op een modulair concept. Het systeem bestaat uit enkele gestandaardiseerde modules: Rotatiemodule, dwarsshuttle, stopper en indexer.

Deze units worden individueel samengesteld tot een lay-out voor de wensen van de klant en worden ter plaatse aangesloten op de systeembesturing van de klant. Het transportsysteem voorziet het productiesysteem van de klant van rapportage-gegevens en maakt bidirectionele communicatie-interfaces mogelijk.

Decentrale besturing

In het verleden was er altijd een hoofdbesturing waar alle signalen naartoe werden geleid. Deels nog in point-to-point bekabeling, maar in toenemende mate ook met decentrale I/O-units.

Christian Mies, besturings-engineer bij Krups legt uit: “Het probleem was de programmering. Klassiek gezien programmeert een systeemprogrammeur alles in een stappenreeks. Als er echter een of andere afwijking optreedt bij het inschakelen of na een noodstart die niet in deze stappenreeks in kaart is gebracht, dan zouden de gebruikers de eenheden handmatig moeten verplaatsen om weer een vertrouwd beeld te krijgen”

“Om handmatige ingrepen te voorkomen, moet een transportsysteem anders worden geprogrammeerd. Je schept de voorwaarden en definieert de reacties daarop die bij alle situaties passen.”

Meer over het e-Cart systeem, de TBEN-L-PLC van Turck en zaken als autonomie, Codesys, energiebesparing en terugverdientijd is te lezen in de nieuwste digitale of printeditie van Aandrijftechniek. Dat is mogelijk vanaf 2 euro per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Yaskawa Weber Hospital Systems

  Ziekenhuisbedden reinigen met industriële robots

  Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden (foto's: Yaskawa) Weber Hospital Systems, onderdeel van Weber Machinebouw, heeft een systeem ontwikkeld om ziekenhuisbedden automatisch te reinigen met behulp van robots. In 2014 heeft Weber… Lees verder →

 • Lasal update tool sigmatek

  Software comfortabel bijwerken met Lasal Update Tool

  Programmawijzigingen die van invloed zijn op volgorde, visualisatie en besturing samengevoegd in een comfortabele interface met behulp van de Update Tool in de LASAL software van SigmaTek Met de nieuwe ‘Update Tool’ in de All-In-One Engineering Software Tool LASAL van Sigmatek zijn programmawijzigingen door te… Lees verder →

 • SMC EX600 IO link

  Nieuwe IO-Link mastermodule van SMC optimaliseert productieprocessen

  SMC levert voor de EX600-serie een IO-Link mastermodule die flexibel aansluit op productienetwerken Communicatie tussen de PLC en het sensor-/actuatorniveau is essentieel in geautomatiseerde processen en Industrie 4.0-toepassingen. SMC biedt een passende oplossing voor het aansluiten van componenten, zoals ventielen, op een bestaand productienetwerk: de… Lees verder →

 • schunk colab

  Nieuwe technologieën staan centraal in CoLab van Schunk (video)

  In het CoLab applicatiecentrum zijn twaalf industriële robots en cobots beschikbaar voor het vinden van specifieke automatiseringsoplossingen (foto's: Schunk) In het CoLab, het nieuwe applicatiecentrum op de Schunk-locatie in Brackenheim-Hausen (Duitsland), kunnen klanten hun automatiserings-oplossingen nu realistisch testen op een oppervlakte van 800 vierkante meter… Lees verder →

 • Fraunhofer IFF robot lopende band

  Fraunhofer IFF ‘automatiseert’ de lopende band medewerker (video)

  Dankzij nieuwe technologieën kunnen mobiele robots taken uitvoeren aan de lopende band, en zelf meelopen (foto's: Fraunhofer IFF) Robotica-experts van het Fraunhofer IFF hebben samen met partners uit de industrie en de wetenschap een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee intelligente mobiele assistent-robots assemblagetaken kunnen uitvoeren, zelfs… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven