Algemeen
MI norgren IO-Link
IO-Link kan een grote rol spelen bij het verbeteren van de operationele efficiency, de prestaties en het concurrentievermogen van producenten (foto's: IMI Norgren)

Optimale productieprestaties liggen binnen handbereik van producenten dankzij de verbeterde operationele productiviteit die de integratie van IO-Link in een volledig systeem oplevert. Door het open en genormaliseerde communicatiesysteem te gebruiken, kunnen producenten profiteren van voordelen zoals snelle installatie, systeembewaking op afstand, vereenvoudigde onderhoudsplanning, minder downtime en realtime toegang tot nauwkeurige gegevens.

De eisen voor moderne industriële automatisering worden met de dag complexer en IO-Link zal daarom een steeds grotere rol gaan spelen, door een genormaliseerde en feilloze communicatie-interface te leveren voor het koppelen van sensoren en actuators.

Ron Bennett, manager productmarketing bij IMI-Norgren: “Het is duidelijk dat IO-Link een grote rol kan spelen bij het verbeteren van de operationele efficiency, de prestaties en het concurrentievermogen van producenten. Bedrijven die al een voorsprong op de concurrentie hebben opgebouwd dankzij gekoppelde apparaten en belangrijke gegevensstromen, hebben ondanks de investering vooraf, al snel veel profijt van IO-Link.”

Wat is IO-Link?

IO-Link is een eenvoudig, bi-directioneel, point-to-point, industrieel communicatieprotocol, dat wordt gebruikt om apparaten die compatibel zijn met IO-Link, te verbinden aan een compatibel I/O-systeem. Dat systeem kan dan vervolgens geïntegreerd worden in vrijwel alle fieldbus- of automatiseringssystemen.

IO-Link biedt een technisch platform waarmee sensoren en actuators  ontwikkeld kunnen worden, welke op hun beurt weer verrijkte reeksen gegevens genereren en verwerken. En dankzij deze gegevens kunt u uw industriële automatiseringsprocessen en -activiteiten optimaliseren.

Geïntegreerde intelligentie

Een IO-Link-systeem bestaat uit een IO-Link-master en één of meerdere apparaten die IO-Link-compatibel zijn. De IO-Link-master levert de interface aan de hogere controller-PLC en regelt de communicatie tussen de gekoppelde IO-Link-apparaten.

IMI Norgren IO link

De geïntegreerde intelligentie van IO-Link zorgt ervoor dat een apparaat identificatiegegevens heeft, bijvoorbeeld een type toewijzing en een serienummer of parametergegevens (bijv. gevoeligheden, vertragingen bij wissels of curves van kenmerken), die via het IO-Link-protocol gelezen of geschreven kunnen worden.

Hierdoor kan de PLC parameters tijdens gebruik wijzigen en kunnen uitgebreide diagnostische gegevens geleverd worden.

Betere operationele productiviteit

Door belangrijke gegevens gedurende het productieproces te kunnen beheren, biedt IO-Link een bewezen weg naar verbeterde operationele productiviteit voor producenten die hun proces willen versterken met technologieën zoals diagnostiek en bewaking op afstand, vereenvoudigde installatie en doorlopend onderhoud en kosteneffectieve geautomatiseerde parameterinstelling. 

Zelfstandig bieden de IO-Link-master en I/O-modules producenten een gedecentraliseerde oplossing met extra flexibiliteit. Dankzij deze flexibiliteit kunnen ze I/O-modules positioneren wanneer ze een ‘Plug-and-play’-oplossing nodig hebben. Hierdoor is het opnieuw configureren van het systeem een eenvoudig karwei.

Eenvoudige, snelle en voordelige bedrading

Dankzij de USB-koppeling kunnen intelligente apparaten gemakkelijk in een systeem worden geïntegreerd en kunnen programma’s voor voortdurend onderhoud voordelig worden ondersteund.  Voorheen vereisten intelligente apparaten multipin kabels, waardoor bedraden veel tijd kostte. Maar dankzij de USB-aansluiting kunnen apparaten snel geïnstalleerd worden.

Daarnaast hoeft u zich met IO-Link-systemen minder zorgen te maken over onderdelen op voorraad hebben, omdat de systemen een standaard sensorkabel gebruiken die goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar is. Ten slotte gebruiken de systemen dunne, flexibele, niet-afgeschermde sensorkabels, zodat u geen dikke, dure en moeilijk aan te leggen multipin kabels meer hoeft te gebruiken.

Configureren en bewaken op afstand

Als de IO-Link eenmaal geïnstalleerd is, kunnen gebruikers parameterinstellingen lezen en wijzigen via de software van het controlesysteem, zodat ze snel kunnen configureren en opdrachten kunnen versturen. Daarnaast biedt IO-Link extra flexibiliteit dankzij de mogelijkheid om parameters voor de IO-Link-apparaten aan te passen terwijl het systeem draait, waardoor u kunt profiteren van realtime responsiviteit en prestaties.

Minder downtime

Wat betreft het vervangen van apparaten en naadloos blijven draaien: dankzij de mogelijkheden voor gegevensopslag van IO-Link kunnen gebruikers profiteren van minder downtime doordat parameters automatisch opnieuw toegewezen worden als een apparaat vervangen moet worden.

Omdat parameters voor apparaten automatisch gedownload worden, kan de machine direct na het vervangen van een apparaat opstarten, zodat u minder specialistische training of kennis in huis hoeft te hebben, wat voorheen wel nodig zou zijn geweest.

Een volledig systeem

Norgren biedt een volledig IO-Link-systeem, waaronder een breed scala aan apparaten die compatibel zijn met IO-Link-, alsook een Ethernet IO-module en IO-Link-master. Deze zijn te integreren in een bestaande IO-Link-infrastructuur of als onderdeel van een zelfstandige, op maat gemaakte oplossing, zodat het maximale uit verbonden productieprocessen gehaald kan worden.

IMI Norgen IO link

Luchtbehandeling

Excelon Plus luchtbehandelingsproduct met geïntegreerde elektronische druksensor: een compacte, gemakkelijk te gebruiken en lichte oplossing die compatibel is met IO-Link. Het product kan op afstand ingesteld worden en levert prestatiegegevens van toepassingen voor verbeterde bewaking.

Profiteer van geïntegreerde diagnostiek, zelftestfuncties en foutmeldingen van de meterstatus voor een intelligente ondersteuning van belangrijke systeembewaking en prestatiepeilingen.

Ventieleilanden

Ventieleilanden uit de VR-serie: dit ventieleiland is voorzien van eenvoudige ventielconnectiviteit voor gemakkelijke installatie en onderhoud en biedt een groot aantal configuratiemogelijkheden en langdurige prestaties. De VR10-/15-serie is beschikbaar in twee ventielbreedtes, 10 en 15 mm, en is ideaal voor een groot aantal industriële automatiseringsbranches.

Ventieleilanden uit de VS-serie: gebruikers kunnen profiteren van extra mogelijkheden dankzij de modulaire VS-serie, die twee spoeltechnologieën heeft, waarbij de ‘softseal’-spoelafdichting snelheid en debiet verhoogt.  De Norgren ventieleilanden uit de VS-serie zijn verkrijgbaar in ventielbreedtes van zowel 18 als 26 mm en leveren een debiet van 550 l/min en 1350 l/min respectievelijk.

Druksensoren

34D- en 54D-druksensoren: met voordelen op het gebied van nauwkeurigheid, levensduur en functionaliteit heeft de gebruiker met deze elektronische druksensoren de mogelijkheid om door middel van ingebouwde intelligentie snel en effectief te reageren op veranderde eisen.

Ingestelde drukwaarden kunnen handmatig of op afstand via IO-Link worden geprogrammeerd, met hoge zichtbaarheid door middel van ledlampjes en digitale displays. Elektronische druksensoren zijn vooral nuttig in toepassingen waar de klassieke mechanische drukschakelaar niet geschikt is.

Proportionele ventielen

VP50 proportioneel ventiel: een drieweg-, gesloten regelkring proportioneel ventiel met luchtbediende pakkingloze spoeltechnologie dat een hoog debiet en snelle reactietijden biedt. IO-Link biedt gemakkelijke installatie, bevestiging van uitgangsdruk en ingangssignaal, zelfbewaking van het ventiel en een meldingsfunctie voor prestatieproblemen.

 • Yaskawa Weber Hospital Systems

  Ziekenhuisbedden reinigen met industriële robots

  Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden (foto's: Yaskawa) Weber Hospital Systems, onderdeel van Weber Machinebouw, heeft een systeem ontwikkeld om ziekenhuisbedden automatisch te reinigen met behulp van robots. In 2014 heeft Weber… Lees verder →

 • Lasal update tool sigmatek

  Software comfortabel bijwerken met Lasal Update Tool

  Programmawijzigingen die van invloed zijn op volgorde, visualisatie en besturing samengevoegd in een comfortabele interface met behulp van de Update Tool in de LASAL software van SigmaTek Met de nieuwe ‘Update Tool’ in de All-In-One Engineering Software Tool LASAL van Sigmatek zijn programmawijzigingen door te… Lees verder →

 • SMC EX600 IO link

  Nieuwe IO-Link mastermodule van SMC optimaliseert productieprocessen

  SMC levert voor de EX600-serie een IO-Link mastermodule die flexibel aansluit op productienetwerken Communicatie tussen de PLC en het sensor-/actuatorniveau is essentieel in geautomatiseerde processen en Industrie 4.0-toepassingen. SMC biedt een passende oplossing voor het aansluiten van componenten, zoals ventielen, op een bestaand productienetwerk: de… Lees verder →

 • schunk colab

  Nieuwe technologieën staan centraal in CoLab van Schunk (video)

  In het CoLab applicatiecentrum zijn twaalf industriële robots en cobots beschikbaar voor het vinden van specifieke automatiseringsoplossingen (foto's: Schunk) In het CoLab, het nieuwe applicatiecentrum op de Schunk-locatie in Brackenheim-Hausen (Duitsland), kunnen klanten hun automatiserings-oplossingen nu realistisch testen op een oppervlakte van 800 vierkante meter… Lees verder →

 • Fraunhofer IFF robot lopende band

  Fraunhofer IFF ‘automatiseert’ de lopende band medewerker (video)

  Dankzij nieuwe technologieën kunnen mobiele robots taken uitvoeren aan de lopende band, en zelf meelopen (foto's: Fraunhofer IFF) Robotica-experts van het Fraunhofer IFF hebben samen met partners uit de industrie en de wetenschap een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee intelligente mobiele assistent-robots assemblagetaken kunnen uitvoeren, zelfs… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven