Algemeen

Janitza energiemeter combineert meerdere functies

Janitza energiemeter
Janitza UMG 96-PA basisapparaat met RCM-module en geïntegreerde Ethernet-aansluiting (foto: Janitza Electronics).

De UMG-96-PA energiemeter van Janitza biedt meerdere functies in één apparaat: energiemanagement, power quality bewaking en RCM-bewaking. Bovendien is hij ook als MID-variant leverbaar. Het instrument is met modules verder uit te breiden.

In het kader van de Europese inspanningen voor harmonisering heeft de Richtlijn 2004/22/EG oudere afzonderlijke richtlijnen vervangen. De richtlijn is ook bekend als Richtlijn meetapparatuur of Measuring Instruments Directive (MI). De nieuwe energiemeter UMG 96-PA  van Janitza is leverbaar als MID-conforme variant en heet dan UMG 96-PAMID.

Voor de gebruiker brengt dit enkele voordelen met zich mee. Zo garandeert een gecertificeerde en tegen manipulatie beveiligde meting volgens MID de rechtsgeldige berekening en energiebepaling volgens de eisen van de Europese wetgeving en van de belastingheffing op stroom. Het apparaat bepaalt stroom- en spanningsgrootheden in verschillende netvormen van TN en TT netten (overspanningscategorie 600 V CAT III). Met zijn grafisch display ondersteunt het apparaat een gebruikersvriendelijke menusturing.

Energiemeter

De UMG 96-PA kan in de meest uiteenlopende toepassingen worden gebruikt, bijvoorbeeld in energiemanagementsystemen. Door continue energiebewaking kunnen met hulp zijn besparingsmogelijkheden worden geïdentificeerd en kan aan besturings- en regelgevingseisen worden voldaan.

Het instrument is ook geschikt voor de bewaking van de spanningskwaliteit (Power Quality) in het kader van een in hoge mate beschikbare stroomvoorziening. Daardoor kunnen ook productuitval en kwaliteitsproblemen met producten worden voorkomen. De RCM-meting, de permanente bewaking van stroomverschillen, draagt bij aan brand- en personele beveiliging en aan een hogere beschikbaarheid van installaties.

Uitbreidingsmodulen

Een extra bijzonderheid van de UMG 96-PA is de opsteekplaats voor uitbreidingsmodulen. Deze maakt het aantal toepassingen nog wat groter, bijvoorbeeld door twee analoge ingangen (naar keuze 0–20 mA analoge ingang voor bijvoorbeeld gelijkstroommeting) of als RCM-meetingang met kabelbreukherkenning.

Ook een extra temperatuurmeting met thermo-elementen (type Pt100, Pt1000, KTY83 of KTY84) is mogelijk. Ook is een protocol-interface met Ethernet-aansluiting (RJ45) mogelijk. Het apparaat is geschikt voor ModbusTCP/IP, Modbus RTU over Ethernet en Modbus Gateway.

Janitza Electronics is een Duitse onderneming die al vijftig jaar systemen producteert voor efficiënt stroomgebruik, energiemeting en kostenbesparing. Tot het programma behoren netbewakings- en energiemanagementapparatuur, digitale inbouwmeters, blindvermogenregelaars en compensatiesystemen. In Nederland wordt het bedrijf vertegenwoordigd door Fortop.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven