Algemeen
Bobcat T7X All electric
De volledig elektrische Bobcat T7X heeft geen hydrauliek aan boord (foto: Doosan Bobcat)

De fabrikanten van componenten voor mobiele machines zien de elektrificatie met lede ogen aan. Natuurlijk zijn er diverse fabrikanten die de dieselmotor deels vervangen door een elektromotor, maar de werkhydrauliek bleef over het algemeen gewoon in de machines zitten. Tot deze week, waarbij Doosan Bobcat op de CES 2022 in Las Vegas de nieuwe T7X liet zien. Volledig elektrisch, dus zonder hydraulische cilinders, pompen, motoren, kleppen, manifolds of olie. Is dit een kijkje in de toekomst?

Sinds de uitvinding van ’s werelds eerste skid-steer lader, meer dan 60 jaar geleden, is Bobcat Company doorgegaan met het verder ontwikkelen van deze compacte en wendbare bouwmachines. Met de introductie van de Bobcat T7X wil het bedrijf de sector opnieuw wakker schudden, aldus het persbericht.

CES Innovation Awards

Wel werd de Bobcat T7X in Las Vegas meteen bekroond met twee 2022 CES Innovation Awards in de categorieën ‘Vehicle Intelligence & Transportation’ en ‘Smart Cities’. Producten worden beoordeeld door een jury van ontwerpers, ingenieurs en leden van de tech media op basis van ontwerp, functionaliteit, aantrekkingskracht op de consument, techniek en hun positieve impact op de wereld.

Krachtige 62 kWh batterij

De T7X wordt volledig aangedreven door batterijen. Het hart van de T7X is een krachtige, 62-kWh lithium-ion batterij. Als deze vol is kan er vier uur aaneengesloten mee worden gewerkt of een volledige dag bij intermitterend gebruik is ook mogelijk volgens Doosan Bobcat. Na het opladen is de T7X weer klaar voor het zware werk.

Geen hydraulisch systeem

In tegenstelling tot andere compacte laders vertrouwt de T7X niet op een hydraulisch systeem om het vermogen over te brengen naar de werkelementen van de machine. In plaats daarvan beschikt hij over een elektrisch aandrijfsysteem dat bestaat uit elektromotoren en kogelomloop-spindelaandrijvingen. Deze elektrische actuatoren zijn ontwikkeld in samenwerking met Moog.

Bobcat T7X actuator
Geen hydraulische cilinders maar elektrische actuatoren op de T7X rupslader (foto: Doosan Bobcat)

Geavanceerde software

De unieke aanpak om de eerste echte volledig elektrische compacte rupslader te ontwerpen, creëerde nieuwe mogelijkheden om geavanceerde software te integreren die van de T7X een intelligentere, productievere werkmachine maakt om machinisten te helpen hun werk sneller af te krijgen.

50 procent minder onderdelen

De Bobcat T7X is gebouwd met ongeveer de helft van de onderdelen en componenten die nodig zijn voor een traditionele lader met dieselmotor, waardoor de onderhouds- en eigendomskosten flink dalen volgens de fabrikant. Ook is er slechts één liter milieuvriendelijke koelvloeistof nodig in vergelijking met de bijna 60 gallon vloeistoffen die nodig zijn in zijn tegenhanger met dieselmotor en hydraulisch systeem.

Met minder onderdelen, componenten en vloeistof zijn de kosten voor regelmatig onderhoud en reparaties aanzienlijk lager, evenals de arbeidstijd die verloren gaat aan onderhoud en reparaties. Er is geen sprake meer van vloeistoflekken, die de bodem en het grondwater kunnen verontreinigen of vlekken veroorzaken op afgewerkte vloeren.

Geen uitstoot en minder geluid

De Bobcat T7X compacte rupslader produceert geen schadelijke emissies, mits de stroom op een duurzame manier wordt opgewekt natuurlijk. Bovendien is deze rupslader veel stiller hetgeen hem geschikt maat voor drukke stedelijke omgevingen of in binnenruimtes. De volledig elektrische aandrijflijn zorgt voor een bijzondere ervaring voor de machinist met drastisch minder lawaai en trillingen, waar zowel machinisten als omstanders op het werkterrein van gaan profiteren.

Is dit de toekomst?

Aandrijftechniek sprak de afgelopen jaren met diverse specialisten op het gebied van hydrauliek. Daarbij kwam elektrificatie ook vaker ter sprake. Veelal was de mening dat de werkhydrauliek wel zou blijven in tegenstelling tot de dieselmotor. Nu Doosan Bobcat deze all-electric T7X introduceert, laat zien dat het ook anders kan.

Echter moet het nog blijken hoe de elektrische actuatoren het in de ruige praktijk gaan doen. Zijn ze bestand tegen de schokken, zand, stof, vocht etc? En hoe koppelt Doosan Bobcat de nu nog veelal hydraulische gereedschappen aan de nieuwe T7X? Worden eindklanten nu gedwongen deze ook allemaal te vervangen? Het zal nog wel even duren, maar de tendens richting ‘all electric’ is gezet.

Video over elektrificatie

In onderstaande video delen Scott Park, president en CEO van Doosan Bobcat Inc, en Joel Honeyman, vicepresident van Global Innovation bij Doosan Bobcat Noord-Amerika, het podium met John Scannell, voorzitter en CEO van Moog Inc, en Brendan Horgan, CEO van Sunbelt Rentals, Inc. In samenwerking met deze bedrijven leidt Doosan Bobcat innovaties op het gebied van elektrificatie en automatisering om de manier te veranderen waarop bouwwerkzaamheden worden gedaan in een duurzamere toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven