Algemeen
De komst van méér intelligentie in aandrijfcomponenten en de directe communicatiemogelijkheden verandert de hiërarchische positie van hydrauliek in de automatiseringspiramide (foto: Paul Quaedvlieg)

Er komt een einde aan het mantra dat hydraulische componenten een trouwe ‘slaaf’ zijn, die uitvoeren wat bovenliggende besturingssystemen opdragen. Het Internet of Things – het smart industry tijdperk – rekent af met de slave positie die hydrauliek traditioneel inneemt. Dat zal tot nieuwe toepassingen leiden, daar is Janette Kothe van Bosch Rexroth van overtuigd. Alleen: hoe deze toepassingen er precies gaan uitzien, valt nog niet te voorspellen. Bosch Rexroth organiseert tegenwoordig al hackatons om die nieuwe concepten te ontdekken. Samen met anderen.

Nadat het IFAS Kolloquium vorige keer de hydrauliekolie centraal stelde, ging het tijdens de maart bijeenkomst in Aken (D) onder andere over de hydraulische aandrijvingen zelf. De komst van Internet of Things zal namelijk van grote invloed hierop krijgen, voorspelt Janette Kothe. Zij werkt als technical sales support Industrie 4.0 bij Bosch Rexroth. Ze ondersteunt de andere afdelingen in hun zoektocht naar nieuwe businesskansen dankzij Smart Industry. En bij het vinden van het antwoord op misschien nog wel de belangrijkste vraag: hoe ziet zo’n IoT hydraulische besturing eruit?
De fundamentele verandering die er gaat komen, is volgens Janette Kothe dat de klassieke hiërarchie in de automatiseringspiramide verdwijnt. Tot nog toe draait het vooral om de master-slave hiërarchie, waarin de hydraulische componenten altijd in een slave positie zitten. “Wij zitten onderin de piramide”, vat de afgestudeerde ingenieur electrical engineering en sensortechnologie het samen. In het Smart Industry tijdperk kan een hydraulische unit echter rechtstreeks het MES-systeem aanspreken; direct communiceren met de machinebesturingen. De communicatie is in twee richtingen. De vraag is: hoe je dit gegeven gebruikt zodat je het potentieel dat IoT biedt, optimaal benut voor de hydraulische …..

Lees het volledige artikel in het mei/juninummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven