Algemeen

IoT biedt mooie kansen voor het MKB

IoT in het MKB
Uit de datastroom die moderne machines genereren is veel meer informatie te halen voor onderhoud, bedrijfsvoering en productieprocessen dan nu nog gebeurt (foto: Eaton Industries).

Machines zijn de ‘things’ die onderdeel zijn van het Internet of Things. Ze communiceren met elkaar, al dan niet via de cloud, met centrale systemen, machinebouwer en gebruiker. Maar is IoT in de machinebouw vooral het terrein van de grote spelers in de markt? Volgens Eaton Industries in Zaltbommel liggen er juist voor het MKB mooie kansen. De vraag die bij veel kleinere machinebouwers en servicebedrijven op de lippen ligt is: “Hoe dan?”, aldus productmanager Geurt van Bennekom.

Vrijwel alle industriële machines en componenten van vandaag zijn IoT-ready. Ze genereren een indrukwekkende datastroom waar veel informatie uit te halen is voor onderhoud, bedrijfsvoering en productieprocessen.

Maar de inschatting van Van Bennekom op basis van vele jaren ervaring is dat momenteel nog geen 10% van het MKB echt zinvolle dingen met die data en verbindingen doet. Met storings- en statusmeldingen houdt het wel zo’n beetje op. Maar er is zoveel meer informatie uit data te halen. Je kunt bijvoorbeeld de stap zetten naar op data gebaseerde predictive maintenance, in plaats van op onderbuikgevoel onderhoud te plegen.

Voordelen van IoT

Als storingen met grote mate van zekerheid zijn te voorspellen, wordt planning effectiever en voorspelbaarder. Als alle machines en componenten continu updates genereren, geeft dat een schat aan relevante informatie waarmee de bedrijfsvoering slimmer en economischer kan worden. Er is bovendien niet alleen procesdata en machinegegevens continu op elke plek beschikbaar, maar bijvoorbeeld ook alle actuele handleidingen.

De vraag is: waar laat je die enorme hoeveelheid data? In gesprekken met ondernemers merkt Van Bennekom dat er huiver is om data naar de cloud te brengen. De indruk is dat dat vooral duur is. De praktijk is anders, omdat je betaalt voor gebruik en niet voor bezit.

Is data veilig in de cloud? Niet alleen Van Bennekom vindt dat de cloud beter beveiligd is tegen hacks, ransomware of brand dan eigen lokale servers. Bovendien is toegang tot data gekoppeld aan ieders rol en rechten. Er is voor het MKB veel winst te behalen door gebruik te maken van het IoT en de cloud.

Combineren van kennis

Door het combineren van knowhow over het Internet of Things (IoT), industriële automatisering en de transformatie van digitale bedrijfsprocessen kunnen Eaton en zijn partner T-Systems machinebouwers, systeembouwers en paneelbouwers helpen hun klanten klaar te stomen voor Smart Industry.

Eaton Industries heeft hierover een whitepaper geschreven die gratis is te downloaden. Op de site van Eaton vindt u meer blogs van Geurt van Bennekom over machinebouw.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven