Algemeen
De nieuwe Invertek Optidrive P2 Solar Pump is compatibel met alle soorten wisselstroom inductiemotoren, PM-motoren, Synchrone Reluctantiemotoren (SRM) en borstelloze gelijkstroommotoren (foto: Paul Quaedvlieg)

Op de SPS IPC Drives in Neurenberg pakte Invertek Drives onder meer uit met diverse applicatie specifieke regelaars. De Optidrive Elevator is speciaal voor liftapplicaties ontwikkeld, de Optidrive P2 Solar Pump is speciaal ontwikkeld voor pompaandrijvingen die op (deels) zonne-energie werken. Bovendien is de Eco Drive, speciaal voor pompen en ventilatoren, intern flink veranderd en heeft een rendement van 98%. Ook hadden de mensen van Invertek een feestje te vieren, want inmiddels bedraagt de installed base aan Invertek regelaars zo’n 1 miljoen stuks wereldwijd. 

De Invertek regelaars, in Nederland vertegenwoordigd door Hiflex Automatiseringstechniek, genieten in de Nederlandse industrie inmiddels een goede bekendheid. Dat Invertek al jarenlang wereldwijd, inmiddels een 2e generatie regelaars biedt die speciaal ontwikkeld zijn voor de liftindustrie, is nog wat onbekend. Ze stonden dan ook in het middelpunt op de stand van Invertek in Neurenberg.

Ook bij de ontwikkeling van deze regelaars heeft het ‘Easy to Use’ concept en dus eenvoudige inbedrijfstelling centraal gestaan. De Optidrive Elevator frequentieregelaars van Invertek worden geleverd in de vermogensrange van 0,75 tot en met 37kW en zijn geschikt voor zowel ‘geared’ als ‘gearless’ systemen.

invertek01-sps-pq-2016

Er kan worden gekozen voor zowel open- als closed-loop aansturing (aanbevolen door HiFlex) waarbij de regelaar kan worden voorzien van een interface voor de meest gebruikelijke encoder standaarden die in de liftindustrie worden gebruikt, met name: EnDat 2.1 & 2.2. of de SinCos encoders. De regelaars zijn geschikt voor standaard als hoogpolige liftmotoren van de meeste fabricaten voor lifttoepassingen met een maximum snelheid tot 2 m/sec.

Zonne-energie

Speciaal voor applicaties waar geen stroomnet aanwezig is, maar men toch een geregelde pompaandrijving wil hebben, biedt Invertek nu de Optidrive P2 Solar Pump regelaar aan. Denk hierbij aan irrigatiepompen, landbouw, zwembaden, waterzuivering etc. Dankzij MPPT (Maximum power point tracking, beschikt de Optidrive P2 Solar Pump regelaar over algoritmes die continue de output power van het systeem aanpast aan opgewekte energie van de zonnecellen. MPPT regelt continue de maximaal pompopbrengst. Standaard beschikt de nieuwe regelaar over een Dual supply mode, zodat de spanning zowel van zonnepanelen kan komen of van een eventueel toch aanwezig stroomnet.

Dankzij een spanningsbereik van 345-800Vdc HV en 185-410Vdc LV wordt de operationele tijd van het systeem verhoogd en wordt onnodige stilstand verminderd veroorzaakt door de lage reeks spanningen die aanwezig zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Ook beschikt de regelaar over diverse pompfuncties, zoals een ‘dry run’ bescherming, gebarsten leiding, een pompreinigingsfunctie etc. Vanzelfsprekend beschikt de nieuwe regelaar over remote monitoring, waarbij alle data toegankelijk zijn via Modbus RTU, CANopen of optionele Ethernet-modules. De Optidrive P2 Solar Pump is compatibel met alle soorten wisselstroom inductiemotoren, PM-motoren, Synchrone Reluctantiemotoren (SRM) en borstelloze gelijkstroommotoren.

Eco Drive prominent aanwezig

optidrive-hvacOp het oog ziet de nieuwe Invertek Eco Drive er het zelfde uit als de bestaande HVAC serie voor pompen en ventilatoren. Wie echter wat nauwkeuriger naar de specificaties kijkt, ziet dat er intern veel is veranderd. Aan deze serie, die wordt geleverd in een vermogensbereik tot en met 45kW is jarenlang gewerkt en heeft een rendement van meer dan 98%.

Invertek heeft een zeer geavanceerd sensorless vector algoritme ontwikkeld waardoor zij als een van de eersten ter wereld de conventionele elektrolytische condensatoren kon vervangen door filmcondensatoren doordat de benodigde capaciteit van de condensatoren zeer sterk kon worden terug gebracht. Het voordeel van filmcondensatoren is dat deze niet verouderen en bij een eventuele beschadiging zelf herstellend zijn. Doordat de elektrolytische condensatoren één van de bepalende factoren zijn voor de levensduur zal de levensduur van de Invertek Eco drives langer zijn mede omdat de regelaars zijn voorzien van een hoge kwaliteit koelventilatoren met lange levensduur die ook zeer bepalend zijn voor de uiteindelijke levensduur van een regelaar zelf.

De Invertek Eco regelaars zijn geschikt voor IE2, IE3 en IE4 PM motoren. De HVAC regelaars zijn leverbaar tot en met 160kW.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven