Algemeen
Igus intelligente buskabel
Intelligente kabelbewaking in de slimme fabriek: het CF.D systeem van Igus biedt tijdig informatie over wijzigingen in de transmissie karakteristieken van buskabels (foto: Igus).

Igus heeft een concept ontwikkeld voor een intelligente buskabel voor de bewaking van buskabels in kabelrups-systemen. Het CF.D systeem maakt het bewaken van dynamische kabelrupskabels mogelijk in een intelligente fabriek, zodat het aantal productieonderbrekingen wordt gereduceerd.

Mechanische belastingen in kabelrupsen leiden uiteindelijk tot wijzigingen in de transmissiekarakteristieken van de buskabels. Behalve voor lineaire verplaatsingen geldt dit ook voor drie-dimensionale bewegingen, bijvoorbeeld in het geval van dress-packs op robots. Het resultaat is een verstoring in de data-transmissie of zelfs onvoorziene installatie storingen.

Dankzij vroegtijdige waarschuwingen detecteert het CF.D systeem tijdig aanstaande storingen, zelfs in geval van de kleinste verandering in de transmissiekarakteristieken. Het detecteert de verslechtering van de gebruikte Chainflex buskabel. Op deze manier kunnen hoge kosten voor ongeplande productieverliezen worden vermeden.

Intelligente buskabel

Het intelligente systeem bestaat uit een evaluatie-unit en een responsmodule. Deze zijn geïntegreerd aan het begin en het einde van de bewegende buskabel. De evaluatie-unit wordt doorgaans in de schakelkast aan het vaste uiteinde geplaatst, de responsmodule in de verdeelbox aan de bewegende zijde van de kabelrups. Tussen deze twee worden speciale data-pakketten verzonden voor meetdoeleinden.

De kabelkwaliteit wordt constant geëvalueerd aan de hand van het toenemende aantal verloren of beschadigde data-pakketten. Wanneer een voorgedefinieerde waarde wordt overschreden, wordt de klant daarop geattendeerd middels een gele LED en het schakelen van een contact. Deze alarmdrempel kan worden opgevraagd via het aangesloten netwerk en de actuele situatie kan worden weergegeven in een web-browser.

Het overschrijden van een tweede drempelwaarde wordt gesignaleerd middels een rode LED en geeft een storing aan van de bus-transmissie, zodat de storing snel kan worden gelokaliseerd door naar de schakelkast te kijken.

Smart plastics programma blijft groeien

Met CF.D is het mogelijk een kabel in dynamisch bedrijf te bewaken zonder extra draden of het opofferen van kabels. CF.D integreert zichzelf in de Isense-omgeving voor voorspelbaar onderhoud. Igus is sinds 2016 bezig met het ontwikkelen van een reeks producten onder deze noemer, waarbij diverse sensoren en bewakingsmodules intelligentie toevoegen aan motion plastics producten, zoals kabelrupsen, kabels, lineaire geleidingen en tandkranslagers. Ze meten onder andere de slijtage tijdens in bedrijf zijn en waarschuwen de gebruiker op tijd om reparatie of vervanging in te kunnen plannen.

Dankzij het netwerken middels de Igus communicatiemodule (Icom) is de weergave van de online status en meldingen bijvoorbeeld via een pc, tablet of smartphone net zo goed mogelijk als een directe integratie in de infrastructuur van de klant. Intelligente kunststoffen voorspellen nu al de levensduur van talloze klantapplicaties, bijvoorbeeld in de automotive industrie.

De volgende stap in de ontwikkeling is de toenemende integratie van de geplande componenten, zoals de integratie van de ontvanger in een connectorbehuizing.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven