Algemeen
Apex Dynamics AP planetair
Doordat er in de AP vier planeetwielen zitten, is de overbrengverhouding in de laatste trap altijd 5,5 absoluut (foto's: Apex Dynamics)

Hoe breng je een derde meer koppel, extreem spelingsarm, over in een beperkte ruimte? Apex Dynamics bracht met dit doel de hoogwaardige AP High Torque serie op de markt met uitgaande ISO9409 flens. Deze serie beschikt over vier tandwielen die worden aangedreven door het zonnewiel, één tandwiel meer dan andere veelgebruikte series zoals AD, AH en PD.

Engineers en technici proberen al decennia lang de planetaire tandwielkast verder te perfectioneren en te optimaliseren. Doordat het aangedreven zonnewiel vaak twee of drie planeetwielen aandrijven -welke in een hol tandwiel ronddraaien- wordt de kracht over al deze tandwielen verwerkt wat resulteert in een compacte, maar zeer sterke tandwielkast.

Innovatie in planetaire tandwielkasten

Door al deze aandacht zijn er grote stappen gemaakt in de constructie, het materiaal, hardingsmogelijkheden, afdichtingen, lageringen en productie-nauwkeurigheid. Dat is goed te zien bij de verschillende series tandwielkasten van Apex Dynamics.

Mede door de verschillende patenten en vindingen in de tandwielkast, zoals bijvoorbeeld de pompringen, meedraaiend ingangslager en eendelige planeetdrager, kunnen de planetaire tandwielkasten van Apex Dynamics de hoogste koppels aan.

Hoog koppel in beperkte ruimte

Maar wat als deze koppels niet meer hoog genoeg zijn? Als je nóg meer koppel wilt verwerken, maar je hebt niet meer ruimte? En je wilt of kunt ook niet naar een grotere tandwielkast in verband met de grotere massatraagheid, wat de dynamiek remt?

Speciaal voor deze toepassingen heeft Apex Dynamics de serie AP op de markt gebracht, een High-Torque versie met uitgaande ISO9409 flens.

Vier in plaats van drie

Waarom kan deze meer koppel overbrengen dan bijvoorbeeld het type PD (flenstandwielkast medium end, rechte vertanding), AD (flenstandwielkast high end, schuine vertanding), AH (flenstandwielkast high end, schuine vertanding, extreem spelingsarm)?

In deze tandwielkasten drijft het zonnewiel drie planeetwielen aan, welke draaien in een hol tandwiel. In de AP drijft het zonnewiel vier tandwielen aan, welke eveneens draaien in een hol tandwiel. Hierdoor kun je theoretisch 33% meer koppel overbrengen. En dat ook extreem spelingsarm.

Toepassing AP hoog koppel tandwielkast

Doordat er in de AP vier planeetwielen zitten, is de overbrengingsverhouding in de laatste trap altijd 5,5 absoluut. Dat is de reden dat de totale overbrengingsverhouding van de AP altijd een veelvoud van 5,5 is. 

De AP High Torque is dan ook ideaal voor veeleisende, nauwkeurige toepassingen zoals robots, lineaire systemen en toepassingen in de automotive-industrie. Desgewenst kan de AP ook uitgerust worden met een curvic-plate interface : de APC.

 • metal Work

  Metal Work introduceert nieuwe elektrische aandrijvingen

  Metal Work introduceert nieuwe elektrische aandrijvingen Metal Work introduceert twee nieuwe elektrische aandrijvingen. Zo wordt het portfolio riemaangedreven stangloze elektrische assen uit de BK-serie uitgebreid  met de introductie van bouwgrootte 2. De andere noviteit betreft de nieuwe elektrisch aangedreven Elektro SSC-cilinders. De nieuwe riemaangedreven stangloze… Lees verder →

 • Motrac Industries webshop

  Motrac Industries lanceert webshop voor hydraulische producten

  Motrac Industries lanceert webshop voor hydraulische producten Motrac Industries heeft de afgelopen maanden intensief gewerkt aan een eigen webshop voor hydraulische componenten. De webshop is nu geactiveerd voor klanten, partners en alle belangstellenden. Klanten kunnen 24 uur per dag bestellen en  zoeken naar onderdeelnummers en… Lees verder →

 • webinar Groneman

  Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Interessante webinars deze en volgende week over slipkoppelingen Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen… Lees verder →

 • Phoenix Contact PLCnext certificaat

  Phoenix Contact reikt eerste PLCnext Certified Engineer uit

  Tristen Klein Meuleman (links) krijgt het PLCnext Certified Engineer certificaat uit handen van Bert van der Linden, beide werkzaam bij Phoenix Contact In een snel veranderende wereld, waarin steeds meer nieuwe technologieën en open systemen zullen worden toegepast, zal ook de industriële automatisering een fundamentele… Lees verder →

 • Faulhaber warmtebeeldcamera

  De compacte aandrijving achter de warmtebeeldcamera

  Een van de grote voordelen van temperatuurmetingen met warmtebeeldcamera's, is dat deze methode geschikt is voor massaal gebruik (foto's: Faulhaber) De coronapandemie heeft de hele wereld laten zien wat de gevolgen van een bijzonder besmettelijk virus kunnen zijn. Toeristen en reizigers droegen onbedoeld bij aan… Lees verder →

 • DAF ABB charging

  DAF introduceert laadstations voor elektrische trucks en bestelauto’s

  DAF Trucks introduceert een volledig serie hoogwaardige oplossingen (foto's: DAF Trucks) DAF Trucks introduceert een complete serie hoogwaardige laadoplossingen voor zowel de toonaangevende DAF LF Electric en DAF CF Electric trucks als andere elektrische bedrijfsvoertuigen, inclusief bestelwagens. De Eindhovense truckfabrikant biedt een volledige range vaste… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven