Algemeen
Apex Dynamics AP planetair
Doordat er in de AP vier planeetwielen zitten, is de overbrengverhouding in de laatste trap altijd 5,5 absoluut (foto's: Apex Dynamics)

Hoe breng je een derde meer koppel, extreem spelingsarm, over in een beperkte ruimte? Apex Dynamics bracht met dit doel de hoogwaardige AP High Torque serie op de markt met uitgaande ISO9409 flens. Deze serie beschikt over vier tandwielen die worden aangedreven door het zonnewiel, één tandwiel meer dan andere veelgebruikte series zoals AD, AH en PD.

Engineers en technici proberen al decennia lang de planetaire tandwielkast verder te perfectioneren en te optimaliseren. Doordat het aangedreven zonnewiel vaak twee of drie planeetwielen aandrijven -welke in een hol tandwiel ronddraaien- wordt de kracht over al deze tandwielen verwerkt wat resulteert in een compacte, maar zeer sterke tandwielkast.

Innovatie in planetaire tandwielkasten

Door al deze aandacht zijn er grote stappen gemaakt in de constructie, het materiaal, hardingsmogelijkheden, afdichtingen, lageringen en productie-nauwkeurigheid. Dat is goed te zien bij de verschillende series tandwielkasten van Apex Dynamics.

Mede door de verschillende patenten en vindingen in de tandwielkast, zoals bijvoorbeeld de pompringen, meedraaiend ingangslager en eendelige planeetdrager, kunnen de planetaire tandwielkasten van Apex Dynamics de hoogste koppels aan.

Hoog koppel in beperkte ruimte

Maar wat als deze koppels niet meer hoog genoeg zijn? Als je nóg meer koppel wilt verwerken, maar je hebt niet meer ruimte? En je wilt of kunt ook niet naar een grotere tandwielkast in verband met de grotere massatraagheid, wat de dynamiek remt?

Speciaal voor deze toepassingen heeft Apex Dynamics de serie AP op de markt gebracht, een High-Torque versie met uitgaande ISO9409 flens.

Vier in plaats van drie

Waarom kan deze meer koppel overbrengen dan bijvoorbeeld het type PD (flenstandwielkast medium end, rechte vertanding), AD (flenstandwielkast high end, schuine vertanding), AH (flenstandwielkast high end, schuine vertanding, extreem spelingsarm)?

In deze tandwielkasten drijft het zonnewiel drie planeetwielen aan, welke draaien in een hol tandwiel. In de AP drijft het zonnewiel vier tandwielen aan, welke eveneens draaien in een hol tandwiel. Hierdoor kun je theoretisch 33% meer koppel overbrengen. En dat ook extreem spelingsarm.

Toepassing AP hoog koppel tandwielkast

Doordat er in de AP vier planeetwielen zitten, is de overbrengingsverhouding in de laatste trap altijd 5,5 absoluut. Dat is de reden dat de totale overbrengingsverhouding van de AP altijd een veelvoud van 5,5 is. 

De AP High Torque is dan ook ideaal voor veeleisende, nauwkeurige toepassingen zoals robots, lineaire systemen en toepassingen in de automotive-industrie. Desgewenst kan de AP ook uitgerust worden met een curvic-plate interface : de APC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven