Algemeen
Rossi H-series cooling
Warmte kan van slechte invloed zijn op tandwielkasten. Deze kunnen dan, net zoals deze Rossi H-series tandwielkasten voorzien worden van een koelsysteem (foto: Rossi)

Bij het ontwerpen van een industriële applicatie is het selecteren van een geschikte aandrijving van groots belang. Niet alleen de eindklant, heeft baat bij een passende aandrijfcombinatie, maar ook bij de machinebouwer (OEM) kan er een hoop tijd, kosten en imagoschade bespaard blijven. Belangrijk is om bijvoorbeeld te kijken naar het thermisch vermogen van een tandwielkast.

Het lijkt tegenwoordig zo eenvoudig. Via een online tool zijn er diverse parameters te selecteren zoals geïnstalleerd vermogen, uitgaand toerental, voldoet het koppel aan de eisen en wat zijn de radiale- en axiale krachten. Daarna is het intekenen en bestellen en op naar een volgende project. Of toch niet?

Schijn bedriegt

Alhoewel er veel zelf te selecteren valt worden er vaak genoeg een aantal zaken over het hoofd gezien. Denk hierbij naast de juiste montagepositie, klemmenkastpositie, de servicefactor en denk ook eens aan het opgenomen vermogen van de applicatie.

Als gevolg hiervan kan er teveel of te weinig olie in een tandwielkast zitten, worden lagers worden niet goed gesmeerd of is er een te grote (dure) tandwielkast geselecteerd. Ook een controle op het thermisch vermogen van een tandwielkast is vaak een ondergeschoven kindje.

Wat is thermisch vermogen?

Naast het vermogen van een tandwielkast om kracht over te brengen, bestaat er ook iets als het thermisch vermogen van een tandwielkast. Heel simpel gezegd, het vermogen van de kast om de temperatuur/hitte af te voeren. Het thermisch vermogen van een kast wordt voornamelijk bepaald door het ontwerp van de tandwielkast, de totale oppervlakte en interne ruimte bepaalt de warmteafvoer (heat dissipation).

Een verkeerde selectie kan hierdoor tot grote en prijzige problemen leiden, zeker met de warme zomers die wij afgelopen jaren kenden. Zonder aanvullende koeling of bij een ‘krappe selectie’ kan een kast oververhit raken en kan er intern aanzienlijke schade ontstaan.

De bedrijfsomgeving en het gebruik

Mocht er een zeer korte bedrijfsduur of zeer lage omgevingstemperatuur van toepassing zijn, dan kan het begrip thermisch vermogen relatief onbelangrijk zijn. Bij S1 bedrijf of langere periodes op vol (piek)vermogen, of als er sprake kan zijn van hogere omgevingstemperaturen dan wordt het begrip thermisch vermogen een stuk relevanter.

Een selectie op maat

Met al meer dan 65 jaar ervaring is Rossi een vertrouwde leverancier van industriële tandwielkasten (reductiekasten) en motorreductoren. Juist op het gebied van thermisch vermogen, maar ook bij andere speciale zaken omtrent aandrijvingen helpen de specialisten van Rossi BeNelux u graag verder bij de selectie van een aandrijving en gaan samen met u op zoek naar de best passende oplossing.

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  De autonome landbouwrobot van Pixelfarming Robotics werkt met een slim energiesysteem, dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. (Foto: Wiferion) Pixelfarming Robotics heeft een slim energiesysteem ontwikkeld dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. Met Robot One ontwikkelde het bedrijf een volledig elektrische  landbouwrobot voor onkruidbestrijding zonder pesticiden. Wiferion… Lees verder →

 • Hogere laadsnelheid accu UTwente

  Hogere laadsnelheid accu door nieuw materiaal

  Volgens onderzoekers van UTwente kan de laadsnelheid tot wel tien keer worden verhoogd door de anode van lithium-ion accu’s te maken van het nieuwe materiaal nikkelniobaat. (Foto: Paul Quaedvlieg) Door de anode van lithium-ion accu’s te maken van een compleet nieuw materiaal, nikkelniobaat, is de… Lees verder →

 • Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. (Foto: Phoenix Contact) Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. Voor internationaal gebruik zijn alle voor distributie geschikte componenten uit de productfamilie voorzien van de keurmerken UL Listed,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven