Algemeen
Rossi H-series cooling
Warmte kan van slechte invloed zijn op tandwielkasten. Deze kunnen dan, net zoals deze Rossi H-series tandwielkasten voorzien worden van een koelsysteem (foto: Rossi)

Bij het ontwerpen van een industriële applicatie is het selecteren van een geschikte aandrijving van groots belang. Niet alleen de eindklant, heeft baat bij een passende aandrijfcombinatie, maar ook bij de machinebouwer (OEM) kan er een hoop tijd, kosten en imagoschade bespaard blijven. Belangrijk is om bijvoorbeeld te kijken naar het thermisch vermogen van een tandwielkast.

Het lijkt tegenwoordig zo eenvoudig. Via een online tool zijn er diverse parameters te selecteren zoals geïnstalleerd vermogen, uitgaand toerental, voldoet het koppel aan de eisen en wat zijn de radiale- en axiale krachten. Daarna is het intekenen en bestellen en op naar een volgende project. Of toch niet?

Schijn bedriegt

Alhoewel er veel zelf te selecteren valt worden er vaak genoeg een aantal zaken over het hoofd gezien. Denk hierbij naast de juiste montagepositie, klemmenkastpositie, de servicefactor en denk ook eens aan het opgenomen vermogen van de applicatie.

Als gevolg hiervan kan er teveel of te weinig olie in een tandwielkast zitten, worden lagers worden niet goed gesmeerd of is er een te grote (dure) tandwielkast geselecteerd. Ook een controle op het thermisch vermogen van een tandwielkast is vaak een ondergeschoven kindje.

Wat is thermisch vermogen?

Naast het vermogen van een tandwielkast om kracht over te brengen, bestaat er ook iets als het thermisch vermogen van een tandwielkast. Heel simpel gezegd, het vermogen van de kast om de temperatuur/hitte af te voeren. Het thermisch vermogen van een kast wordt voornamelijk bepaald door het ontwerp van de tandwielkast, de totale oppervlakte en interne ruimte bepaalt de warmteafvoer (heat dissipation).

Een verkeerde selectie kan hierdoor tot grote en prijzige problemen leiden, zeker met de warme zomers die wij afgelopen jaren kenden. Zonder aanvullende koeling of bij een ‘krappe selectie’ kan een kast oververhit raken en kan er intern aanzienlijke schade ontstaan.

De bedrijfsomgeving en het gebruik

Mocht er een zeer korte bedrijfsduur of zeer lage omgevingstemperatuur van toepassing zijn, dan kan het begrip thermisch vermogen relatief onbelangrijk zijn. Bij S1 bedrijf of langere periodes op vol (piek)vermogen, of als er sprake kan zijn van hogere omgevingstemperaturen dan wordt het begrip thermisch vermogen een stuk relevanter.

Een selectie op maat

Met al meer dan 65 jaar ervaring is Rossi een vertrouwde leverancier van industriële tandwielkasten (reductiekasten) en motorreductoren. Juist op het gebied van thermisch vermogen, maar ook bij andere speciale zaken omtrent aandrijvingen helpen de specialisten van Rossi BeNelux u graag verder bij de selectie van een aandrijving en gaan samen met u op zoek naar de best passende oplossing.

 • KTR Sinulastic koppeling

  Nieuwe serie torsieflexibele koppelingen uit denktank KTR

  Nieuwe koppelingen uit de KTR-Denktank. Links de Sinulastic bouwvorm A; rechts de Sinulastic bouwvorm B (foto: KTR Systems) Met de Sinulastic introduceert KTR een nieuwe serie uiterst torsieflexibele schotelkoppelingen die zijn ontwikkeld voor gebruik in hoofdaandrijvingen van dieselmotoren voor stroomgeneratoren (zogenaamde gen-sets), zware bouwmachines, compressoren,… Lees verder →

 • Festo duurzaamheid

  Festo: omzetdaling in 2020 maar sterk herstel verwacht in 2021

  Digitalisering en AI zijn bepalend voor de productontwikkeling met slimme en intelligente producten en maken energie-efficiëntie en duurzaamheid binnen klantenoplossingen mogelijk (foto's: Festo) In het boekjaar 2020 had de Festo Group vanwege de pandemie te maken met een omzetdaling van 7,5%. Desondanks heeft Festo het… Lees verder →

 • Parker ISOBUS ProDisplay

  Full-version ISOBUS Task Controller-software Parker voor landbouwmachines

  De Parker Pro Display HMI-displaymodule staat vol ISOBUS Suite-apps (bron: Parker Hannifin) Parker Hannifin breidt zijn ISOBUS Suite-software uit met de lancering van de volledige versie van hun ISOBUS-taakcontrollersoftware (TC) voor gestandaardiseerd werkbeheer van landbouwmachines zoals tractoren, rooimachines en andere zelf-aangedreven machines. ISOBUS TC fungeert… Lees verder →

 • Turck hellingsensoren

  Turck introduceert dynamische hellingsensoren

  De gecombineerde MEMS- en gyroscooptechnologie in de hellingsensoren van Turck zorgen voor betrouwbare meetresultaten. (Foto: Turck) In zijn nieuwe generatie hellingsensoren heeft Turck het versnellingsmeetproces (MEMS) gecombineerd met gyroscooptechnologie zodat schokken en trillingen veel effectiever kunnen worden onderdrukt dan met conventionele signaalfilters. De enkelvoudige en… Lees verder →

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

 • Lenze simulatie 1

  Van simulatie tot virtuele inbedrijfstelling

  Lenze heeft enkele hiaten opgevuld tussen de digitale engineeringsmogelijkheden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van machines en installaties. (Foto's: Lenze) Industrie 4.0 is nauw verbonden met de digitale tweeling. Maar de mate van standaardisatie van de afzonderlijke ontwikkelingstools momenteel is nog laag.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven