Algemeen

Indonesië wordt partnerland Hannover Messe 2020

Indonesië Partnerland 2020
Ondertekening van de overeenkomst: van links naar rechts Peter Altmaier (Duitse bondsminister voor Economie en Energie); Dr. Jochen Köckler (bestuursvoorzitter Deutsche Messe AG), Ngakan Timur Antara (plaatsvervangend directeur-generaal van het Indonesische Ministerie van Economische Zaken) en Airlangga Hartarto (Minister voor Industrie van de Republiek Indonesië) (foto: Deutsche Messe AG.

De editie 2019 staat nog niet eens in de startblokken, maar in 2020 wordt Indonesië partnerland van de Hannover Messe 2020. De overeenkomst hiertoe werd gisteren in Jakarta getekend. Van 20 tot en met 24 april staat het eilandenrijk in het middelpunt van ’s werelds belangrijkste industriële vakbeurs. Komend jaar is Zweden het partnerland.

Indonesië is rijk aan grondstoffen, onder meer aardolie en nikkel. Het land is aangesloten bij de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) en vormt hierin met afstand de grootste nationale economie. De gordel van smaragd will uitgroeien tot een van de tien grootste economieën in 2030. In 2020 zal het land vermoedelijk al de grootste digitale economie van Zuidoost Azië zijn.

Met recht partnerland

Om de productie door de introductie van Industrie 4.0 nieuw leven in te blazen, werd het initiatief ‘Making Indonesia 4.0’ in het leven geroepen. Daarbij gaat het vooralom de voedingsmiddelen- en dranken, textiel-, voertuig-, chemische en elektronica-industrie. De Indonische regering ontwikkelt momenteel prikkels voor ondernemingen die Industrie 4.0 technologieën invoeren.

Behalve op een snelle omzetting naar Industrie 4.0 concentreert het land zich op het uitbouwen van de digitale economie. Een omvangrijk scholingsprogramma moet helpen medewerkers de bijbehorende vaardigheden bij te brengen.

“De opname van het initiatief ‘Making Indonesia 4.0’ in de nationale agenda is van groot belang voor Indonesië, omdat de productie met een aandeel van 20% de grootste aanjager van de economie is. Als partnerland van de Hannover Messe zullen wij de wereld ‘Making Indonesia 4.0’ laten zien en buitenlandse investeringen aantrekken. We willen onze productie moderniseren en een digitale infrastructuur ontwikkelen“, zei Airlangga Hartarto, Minister van Industrie van de Republiek Indonesië, tijdens de ondertekeningsceremonie.

“Indonesië is een ambitieuze economische macht in deze regio met een krachtige productie en energie. Wij vertrouwen er op dat dit veelzijdige land zijn kansen als partnerland weet te benutten en zich als betrouwbaar en op samenwerking gerichte standplaats voor investeringen zal presenteren”, aldus Dr. Jochen Köckler, bestuursvoorzitter van de Deutsche Messe AG. De beursorganisatie versterkt haar betrokkenheid bij Zuidoost Azië, ondermeer door sinds 2015 het Indonesia Convention Exhibition in Jakarta te exploiteren.

Duitsland en Indonesië

Beide landen werken al lang economisch samen. Het totale handelsvolume tussen de landen bedroeg in 2017 meer dan zes miljard dollar. In hetzelfde aar bedroegen de Duitse directe investeringen 289 miljoen dollar. Momenteel doen meer dan 250 Duitse ondernemingen zaken in Indonesië, waaronder Festo, Robert Bosch, SAP, TÜV Nord, Siemens, MAN, ThyssenKrupp, BASF, Bayer, Daimler en BMW.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven