Algemeen

In één keer naar een betrouwbare machine

wittenstein avercon
Avercon kan voor elke aandrijving de optimale combinatie servomotor en reductor bepalen en kiest voor de alpha Value Line planetaire vertragingskasten van Wittenstein (foto: Avercon)

Bij de productie van unieke, klantspecifieke machines is het belangrijk om al in de engineeringfase de juiste keuzes te maken zodat in één keer een goed functionerende en betrouwbare machine ontwikkeld en gemaakt wordt. Bij Avercon in Eeklo (B) wordt daarom uitsluitend met premium componenten gewerkt, afkomstig van leveranciers waarmee men door de jaren heen een partnership opgebouwd heeft, waaronder Wittenstein voor nauwkeurige en efficiënte aandrijvingen.

Avercon ontwerpt en bouwt end-of-line verpakkingsmachines en geïntegreerde productielijnen. Allemaal unieke projecten, op klantwens gemaakt. Van engineering tot software-ontwikkeling en van productie van onderdelen tot de assemblage en opleiding van de eindgebruikers, de machinebouwer uit Eeklo neemt het allemaal voor zijn rekening.

Vertalen in een machineconcept

“Wat ons typeert is dat we aan co-engineering doen, om de machines samen met de klant, in functie van zijn noden te ontwikkelen”, zegt sales manager Geert Van Loocke. “Daarbij praten we ook over niet technische zaken. In plaats van direct te specifiëren wat een machine moet kunnen, kijken we eerst naar het ruimere verhaal en de business uitdagingen. Op basis daarvan wordt beslist wat er allemaal geautomatiseerd moet worden. Het is dan aan ons om dat te vertalen in een machineconcept.”

Automatisering is het sleutelwoord in de oplossingen van Avercon. “Onze machines werken autonoom”, zegt Van Loocke hierover. “De operator heeft als taak om de kwaliteit te bewaken. Alle repetitieve taken moeten door de machine overgenomen worden.”

Vertrouwen als bindende factor

Avercon werd in de jaren ’80 opgericht als spin-off van een kartonfabrikant. Machines voor het vormen, vullen en sluiten van dozen vormen vandaag nog altijd een deel van de activiteiten, maar de ervaring en knowhow die door de jaren heen werd opgebouwd, wordt nu ook toegepast in andere oplossingen. “De relaties met onze klanten zijn hierin heel belangrijk”, aldus Van Loocke.

“Als men ons eenmaal kent, worden vaak ook andere uitdagingen in de productie voorgelegd. Vertrouwen is hierin de bindende factor. Wat we doen is meestal vertrouwelijk.” Het gaat om unieke oplossingen die voor klanten ontwikkeld worden, waarmee die klanten vaak ook een competitief voordeel verwerven ten opzichte van hun concurrenten.

Van pneumatisch naar elektrisch

Op technisch vlak ziet men bij Avercon in de afgelopen 25 à 30 jaar een belangrijke evolutie in de aandrijftechniek. Waar aanvankelijk voornamelijk met pneumatische componenten gewerkt werd, wordt vandaag meestal voor elektrische aandrijvingen gekozen. Tien jaar geleden waren dat dan vooral asynchroon motoren met frequentieregelaars. Vandaag gaat de voorkeur uit naar servomotoren. Daar horen dan ook reductoren bij, waarvoor Avercon de oplossing gevonden heeft in de alpha Value Line planetaire vertragingskasten van Wittenstein.

Nauwkeurige dimensionering

“De reductiekasten uit de alpha Value Line zijn zeer compact voor het vermogen dat ze kunnen overbrengen en daarbij zeer nauwkeurig”, zegt Dieter Foré, manager Electrical Engineering bij Avercon. “De reeks is zeer uitgebreid, met verschillende bouwgroottes en reductieverhoudingen. Daardoor kunnen we voor elke aandrijving de optimale combinatie servomotor en reductor bepalen.”

Even belangrijk als de betrouwbaarheid van de componenten is in dit verband de betrouwbaarheid van de gegevens die Wittenstein ter beschikking stelt. Omdat het altijd unieke machines zijn die bij Avercon gemaakt worden, is het ‘first time right’ principe ontzettend belangrijk. “We baseren ons graag op feiten en cijfers”, zegt Foré. “We hebben ons er op toegelegd om in de engineeringfase de dimensionering heel precies te doen.”

Lees in de nieuwste editie van Aandrijftechniek het complete verhaal over de samenwerking tussen Avercon en Wittenstein.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven