Algemeen
Archimedes Drive IMSystems
In plaats van tandwielen gebruikt IMSystems een gepatenteerd (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbrengen (foto: IMSystems)

De revolutionaire Archimedes Drive van het Delftse IMSystems kan straks grootschalig en wereldwijd geproduceerd worden dankzij een strategisch partnerschap met een van de grootste wereldspelers op het vlak van transmissiesystemen, Linamar.

IMSystems haalt een 3 miljoen euro series-A-investering op van Finindus, Linamar en InnovationQuarter. De investering ondersteunt de commerciële lancering van de Archimedes Drive. En dankzij het lange-termijnpartnerschap met Linamar, een van ‘s werelds grootste onafhankelijke producenten van transmissiesystemen, kan IMSystems serieus opschalen richting massaproductie. De investering volgt na eerdere investeringen, waarover Aandrijftechniek al eerder berichtte.

Het hart van de robot

Het is het ‘hart’ van de robot, de krachtaandrijving. De robotica ontwikkelt zich razendsnel en toch zijn de transmissiesystemen – de onderdelen die de robot laten bewegen – de afgelopen vijftig jaar nauwelijks veranderd. Daardoor blijven robots tot op heden relatief zwaar, complex, oncontroleerbaar en kostbaar. Met de Archimedes Drive introduceerde IMSystems de eerste grote doorbraak in transmissiesystemen in een halve eeuw.

Het ‘hart’ van de robot functioneert nu veel nauwkeuriger, waardoor kracht stukken efficiënter wordt overgebracht, in een compacter formaat en tegen lagere kosten. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden.

Met deze drive kan een productierobot tot veertig procent meer werk leveren in dezelfde tijd. Robotproducenten (kunnen nu onder andere deltarobots leveren met hogere bandbreedte) en robots produceren die veilig met mensen kunnen samenwerken. IMSystems wil de automatiseringsindustrie ontwrichten met hun gepatenteerde Archimedes Drive.

Significante investering

Linamar zet haar ingenieursteam (McLaren) in om IMSystems bij te staan bij het ontwikkelen, testen en produceren van de Drives. Het investeert significant in het opzetten van productielijnen voor de productie en assemblage van de Drives, van kleine batches tot massaproductie. Dit partnerschap biedt IMSystems op lange termijn de nodige ondersteuning, middelen en geloofwaardigheid om een betrouwbare partner te worden voor grote producenten van robotica over de hele wereld.

Linda Hasenfratz, CEO van Linamar: “Ik ben zeer verheugd over onze productieovereenkomst en de investering in IMSystems. Dit strategische partnerschap is een geweldige samenwerking tussen onze twee bedrijven om op de groeiende industriële roboticamarkt te concurreren.”

“Gezien de groeiende wereldwijde trend van industriële automatisering en de voortdurende vraag naar betere, meer nauwkeurige roboticasystemen, verwachten we snel te kunnen schalen. IMSystems is een echte marktleider op dit gebied, dat geen serieuze doorbraak of significante innovatie heeft gekend in decennia.”

IMSystems’ CEO Jack Schorsch (links op de foto): “Dit consortium brengt veel meer dan alleen kapitaal aan tafel.”

2022

Na jaren van ontwikkeling, in samenwerking met toonaangevende roboticafabrikanten, start IMSystems vanaf 2022 met de commerciële productie; daarbij zal ze worden ondersteund door een langdurige productieverbintenis van Linamar. Naast productiecapaciteit zal de Series-A-investering IMSystems toegang geven tot in-house-expertise die door de nieuwe strategische partners wordt geleverd.

Adoptie versnellen

Om de adoptie van deze disruptieve aandrijftechnologie bij klanten te versnellen, heeft IMSystems ‘development-kits’ ontworpen, die het toekomstige klanten makkelijk maken om de technologie uit eerste hand te evalueren en te ervaren waarom deze zich onderscheidt van traditionele aandrijfoplossingen. Deze kits kunnen al bij IMSystems worden besteld.

Meer dan alleen kapitaal

IMSystems’ CEO Jack Schorsch over de nieuwe investeerders: “Dit consortium brengt veel meer dan alleen kapitaal aan tafel. Van Finindus’ wortels en relaties in de Vlaamse staalindustrie, via Linamars wereldwijde capaciteit om hoogwaardige, performante onderdelen te produceren, tot het toonaangevende inzicht van ABB, hebben we diepgaande toegang tot het volledige proces, van ruwe staal tot de robots van onze klanten op de fabrieksvloer. Dat is een concurrentievoordeel dat moeilijk te evenaren is.”

InnovationQuarter

Nieuwe investeerders Linamar, een Canadese wereldwijde productieonderneming, en Finindus, een in België gevestigde investeringsmaatschappij voor vroege fase en groei, krijgen gezelschap van een nieuwe kapitaalinbreng van InnovationQuarter, via haar fonds IQCapital. InnovationQuarter is een Nederlandse regionale economische ontwikkelingsmaatschappij die IMSystems al sinds een zeer vroeg stadium ondersteunt.

Hans Maenhout, investeringsdirecteur bij Finindus: “In de aanloop naar deze investering volgen we IMSystems al een tijdje en we zijn onder de indruk van de manier waarop het team de technologische roadmap uitvoert en de prestaties en duurzaamheid van hun innovatieve aandrijfsysteem aantoont. Het gebeurt niet vaak dat je een echt baanbrekend idee tegenkomt in de ontwikkeling van hardware. Deze investeringsronde vult het team verder aan door productiecapaciteiten van wereldklasse (Linamar), product- en toepassingsknowhow (ABB) en materiaaldeskundigheid (Finindus/OCAS) samen te brengen, dit alles gecombineerd met zeer sterke banden met het lokale roboticanetwerk en ervaring met groeiende deeptechbedrijven zoals IMSystems (InnovationQuarter)”.

 • ATS Transporttechnieken overgenomen door Veth Participations

  Met de overname wil Veth Participations ATS Transporttechnieken wereldmarktleider maken op het gebied van ‘Bag Emptying’, een nichesegment waarbinnen ATS op dit moment al een belangrijke speler is. (Foto: ATS) ATS Transporttechnieken uit Rijen is overgenomen door Veth Participations. Met de overname wil Veth Participations… Lees verder →

 • Compacte computers van OnLogic voor IoT en Edge computing

  De Karbon 400 serie heeft twee modellen: de compacte Karbon 410 met standaard IO en uitbreidingsmogelijkheden, en de Karbon 430 met extra uitbreidingsopties voor complexe IoT toepassingen. (Foto: OnLogic) OnLogic , fabrikant van industriële en robuuste computerhardwareoplossingen, introduceert de Karbon 400 serie computers. De twee… Lees verder →

 • Efficiënte IE5+-motoren optimaal geschikt voor levensmiddelenproductie

  Schaalbare aandrijfoplossingen, zoals de nieuwste IE5+-motoren, zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de levensmiddelenindustrie. (Foto: Nord Drivesystems) Nord Drivesystems heeft een motor ontwikkeld die geschikt is voor toepassing in de levensmiddelenindustrie: de IE5+-motor biedt optimale efficiëntie en milieubewustzijn voor toepassingen voor levensmiddelen. Maximale hygiëne… Lees verder →

 • Schaeffler opent duurzame fabriek voor e-mobility aandrijvingen

  De nieuwe fabriek in Szombathely is de eerste productiefaciliteit van Schaeffler die 100 procent is gewijd aan oplossingen voor elektromobiliteit. (Foto: Schaeffler) Schaeffler heeft een nieuwe productiefaciliteit geopend op zijn Szombathely-locatie in het westen van Hongarije. Hiermee creëert het bedrijf 150 nieuwe banen in e-mobility.… Lees verder →

 • stokvis verhoef emc

  Stokvis Group neemt Verhoef EMC uit Sliedrecht over

  Verhoef EMC ontwikkelt onder andere hybride aandrijfsystemen (foto: Verhoef EMC) Per 1 juni 2021 heeft de Stokvis Group in Voorhout elektrotechnisch specialist Verhoef EMC uit Sliedrecht van Pon Holdings overgenomen. Met de overname versterkt de Stokvis Group haar expertise op het gebied van hybride aandrijfsystemen,… Lees verder →

 • Groot onderhoud aandrijvingen drijvende emmerbaggermolen

  Door gebruik te maken van een leren riem, is de aandrijving goed in staat om de voortdurende schokbelastingen op te nemen die ontstaan wanneer de emmers over de ongelijke bodem schrapen (foto: Marjolein de Wit-Blok) De Alexander-Tarsos van Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen, is een drijvende grindwinnings-… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven