Algemeen
Igus Apirol wormoverbrengingen
Met de Apiro zijn gecompliceerde bewegingen mogelijk. Die van een spin is mogelijk met slechts drie nieuwe wormoverbrengingen voor standaard, lineaire en omgekeerde beweging (foto: Igus).

Om economisch en individueel geautomatiseerde processen mogelijk te maken, ontwikkelt Igus betaalbare oplossingen uit hoogwaardige kunststoffen, bijvoorbeeld het nieuwe modulaire bouwdoossysteem Robolink Apiro. Constructeurs kunnen kiezen uit drie smeermiddelvrije wormoverbrengingen voor standaard bewegingen, omgekeerde en lineaire bewegingen. Ze kunnen er eenvoudige portalen maar ook complexe mensachtige en animatronische robots van maken.

Apiro is afgeleid van het Griekse woord voor ‘oneindig’. Bij de ontwikkeling van de nieuwe serie lag de focus op het ontkoppelen van motor en overbrenging en bij de introductie van volledig nieuwe wormoverbrengingen voor het realisering van bijvoorbeeld zes assen in een knikarmrobot.

Wormoverbrengingen

Er staan overbrengingen met lineaire beweging, omgekeerde en conventionele Robolink wormoverbrengingen in vier verschillende grootten op het programma. Door de hoge mate van modulariteit kunnen ze ook met elkaar worden gecombineerd. Zo kunnen met de nieuwe bouwdoos zelfs gecompliceerde bewegingen worden gemaakt.

Voorbeelden zijn goedkope en individuele Scara- en portaalrobots en robots die kunststofproducten bij de aanspuitingen uit spuitgietmachines halen. Transport- en handlingsystemen maar ook mensachtige en animatronische robots, die bijvoorbeeld bewegingen zoals die van een spin kunnen maken, zijn te realiseren. Tot slot is de nieuwe serie ook geschikt voor training en R&D omdat verschillende soorten kinematica snel en gemakkelijk zijn uit te proberen.

Flexibele opbouw

In de wormoverbrengingen van de nieuwe Apiro serie worden hoogwaardige tribopolymeren met vaste smeermiddelen gebruikt. De corrosievrije en tegen chemicaliën bestande kunststoffen zorgen voor een goede stabiliteit, lage masse en lange levensduur en zijn onderhoudsvrij.

De verbinding tussen de gewrichten gebeurt bij de Robolink Apiro bouwdoor met een multifunctioneel profiel uit aluminium. Dit maakt het mogelijk aandrijfassen door een holle ruimte te geleiden, wat van pas komt in omgekeerde wormoverbrengingen. Het doorlopende aluminiumprofiel roteert door de overbrenging heen, waardoor het systeem geschikt is voor robot- en rotatietoepassingen.

Serieel en/of parallel

Bij de nieuwe wormoverbrenging met lineaire beweging kan het aluminium profiel lineair door de overbrenging lopen, of de overbrenging loopt over het lineaire profiel. Alle wormoverbrengingen zijn spelingsarm. Het multifunctionele profiel biedt de gebruiker ook de mogelijkheid de verschillende overbrengingen van de Robolink Apiro serie bijvoorbeeld serieel met elkaar te koppelen.

Parallelle cardanverbindingen zijn eveneens mogelijk door meerdere Apiro gewrichten naast elkaar te plaatsen. Daardoor ontstaan ontelbare combinatiemogelijkheden om de meest uiteenlopende toepassingen te automatiseren. Er wordt gewerkt aan een configurator die de verschillende bewegingsmogelijkheden van de bouwdoor moet simuleren.

Onderstaand filmpje geeft een idee van de vele mogelijkheden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven