Algemeen
Igus Apirol wormoverbrengingen
Met de Apiro zijn gecompliceerde bewegingen mogelijk. Die van een spin is mogelijk met slechts drie nieuwe wormoverbrengingen voor standaard, lineaire en omgekeerde beweging (foto: Igus).

Om economisch en individueel geautomatiseerde processen mogelijk te maken, ontwikkelt Igus betaalbare oplossingen uit hoogwaardige kunststoffen, bijvoorbeeld het nieuwe modulaire bouwdoossysteem Robolink Apiro. Constructeurs kunnen kiezen uit drie smeermiddelvrije wormoverbrengingen voor standaard bewegingen, omgekeerde en lineaire bewegingen. Ze kunnen er eenvoudige portalen maar ook complexe mensachtige en animatronische robots van maken.

Apiro is afgeleid van het Griekse woord voor ‘oneindig’. Bij de ontwikkeling van de nieuwe serie lag de focus op het ontkoppelen van motor en overbrenging en bij de introductie van volledig nieuwe wormoverbrengingen voor het realisering van bijvoorbeeld zes assen in een knikarmrobot.

Wormoverbrengingen

Er staan overbrengingen met lineaire beweging, omgekeerde en conventionele Robolink wormoverbrengingen in vier verschillende grootten op het programma. Door de hoge mate van modulariteit kunnen ze ook met elkaar worden gecombineerd. Zo kunnen met de nieuwe bouwdoos zelfs gecompliceerde bewegingen worden gemaakt.

Voorbeelden zijn goedkope en individuele Scara- en portaalrobots en robots die kunststofproducten bij de aanspuitingen uit spuitgietmachines halen. Transport- en handlingsystemen maar ook mensachtige en animatronische robots, die bijvoorbeeld bewegingen zoals die van een spin kunnen maken, zijn te realiseren. Tot slot is de nieuwe serie ook geschikt voor training en R&D omdat verschillende soorten kinematica snel en gemakkelijk zijn uit te proberen.

Flexibele opbouw

In de wormoverbrengingen van de nieuwe Apiro serie worden hoogwaardige tribopolymeren met vaste smeermiddelen gebruikt. De corrosievrije en tegen chemicaliën bestande kunststoffen zorgen voor een goede stabiliteit, lage masse en lange levensduur en zijn onderhoudsvrij.

De verbinding tussen de gewrichten gebeurt bij de Robolink Apiro bouwdoor met een multifunctioneel profiel uit aluminium. Dit maakt het mogelijk aandrijfassen door een holle ruimte te geleiden, wat van pas komt in omgekeerde wormoverbrengingen. Het doorlopende aluminiumprofiel roteert door de overbrenging heen, waardoor het systeem geschikt is voor robot- en rotatietoepassingen.

Serieel en/of parallel

Bij de nieuwe wormoverbrenging met lineaire beweging kan het aluminium profiel lineair door de overbrenging lopen, of de overbrenging loopt over het lineaire profiel. Alle wormoverbrengingen zijn spelingsarm. Het multifunctionele profiel biedt de gebruiker ook de mogelijkheid de verschillende overbrengingen van de Robolink Apiro serie bijvoorbeeld serieel met elkaar te koppelen.

Parallelle cardanverbindingen zijn eveneens mogelijk door meerdere Apiro gewrichten naast elkaar te plaatsen. Daardoor ontstaan ontelbare combinatiemogelijkheden om de meest uiteenlopende toepassingen te automatiseren. Er wordt gewerkt aan een configurator die de verschillende bewegingsmogelijkheden van de bouwdoor moet simuleren.

Onderstaand filmpje geeft een idee van de vele mogelijkheden.

 • Schunk Medtech Steriline

  Mechatronische componenten Schunk compatibel met standaard lab-apparatuur

  De levenslang onderhoudsvrije PGN-plus-P met klant specifieke coating voor de handling van medicijnflessen in een aseptisch vulsysteem (foto: Steriline)De verwerkende industrie speelt een sleutelrol in de biowetenschappelijke sector. Bij de productie van gevoelige producten waar mensen direct mee in contact komen, zijn betrouwbare systeem-componenten namelijk… Lees verder →

 • Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen. (Foto: Dana)Dana introduceert nieuwe planetaire aandrijvingen met verbeterde koppeldichtheid en ontwerpflexibiliteit voor een breed scala aan rups-, wiel- en liertoepassingen. De nieuwe planetaire aandrijvingen, die nu beschikbaar zijn, bieden nominale koppelwaarden van 80 kNm tot 130 kNm. Ze kunnen… Lees verder →

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon)Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen zijn.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven