Algemeen

Igus vergrootte omzet met 8,5%

innovatie Igus
Dankzij continue innovatie, zoals 3D printen, kon Igus haar omzet in 2018 wederom vergroten (foto's: Paul Quaedvlieg).

Onder het motto ‘motion plastics – kunststoffen voor bewegende applicaties’ waagt Igus zich iedere jaar in nieuwe industrietakken En met succes, want de onderneming kon haar omzet in 2018 met 8,5% vergroten tot € 748 miljoen. Van de totale omzet werd 53% in Europa, 31% in Azië en 16% in de VS en Afrika gerealiseerd. Het aantal medewerkers steeg tot 4.150.

Er blijft wereldwijd een sterke vraag naar geavanceerde kunststoffen voor bewegende toepassingen. Behalve met de bekende kunststof glijlagers en kabelrupsen houdt de onderneming zich nu ook bezig met 3D-printen van slijtdelen met online te berekenen levensduur, ‘smart plastics’, kabelrupsen voor afstanden van 1000 meter en smeermiddelvrije polymeer kogellagers met een tien keer langere levensduur.

Igus toonde op de Hannover Messe liefst 120 noviteiten, van intelligente glijlagers tot ’s werelds eerste online-platform, dat aanbieders en gebruikers van voordelige robotica componenten bij elkaar brengt.

Start-up mentaliteit

Igus groeit volledig organisch en ontsluit constant nieuwe markten zoals de podiumtechniek of zonne-energie-sector. Op het hoofdkantoor in Keulen-Porz Lind heerst een start-up mentaliteit. Door ‘agile’ werkmethoden en open structuren kan het bedrijf in Sprint-Teams snel nieuwe motion plastics ideeën realiseren. De ontwikkelingstechnici proberen uit, vernieuwen en verbeteren tot de gebruiker precies het product krijgt, dat hem verder helpt.

Igus noviteiten
Op de Hannover Messe toonde Igus dit jaar 120 nieuwe producten.

Deze dynamiek leidde tot de 120 noviteiten die Igus dit jaar op de Hannover Messe presenteerde. Daar wordt duidelijk dat kunststof machine-elementen zo langzamerhand high-tech componenten zijn geworden. De noviteiten gingen van een onderdeel dat onderweg op een tablet online configureerbaar is, via een speciaal onderdeel met lange levensduur, 3D-geprinte producten, Smart Intelligence motion plastics tot ’s werelds eerste online-platform, dat aanbieders en gebruikers van voordelige robotica componenten bij elkaar brengt.

Zo benut Igus de kansen van de digitalisering. Met de uitgebreide Icom plus communicatiemodule kan de klant beslissen in welke vorm hij de verkregen data wil verwerken. Dat gaat van een offline-versie voor restrictieve omgevingen en het koppelen van de waarden aan de Igus server, tot aan het automatisch bestellen van reserve-onderdelen. Het staat de gebruiker vrij zijn data te integreren en uit te lezen.

Testlaboratorium als motor

De basis van deze berekeningen zijn de data uit het testlaboratorium. In het afgelopen jaar werden hier meer dan 264 nieuwe kunststof-samenstellingen ontwikkeld én getest. Het testlab is een broedplaats voor ideeën, om met tribo-polymeren speciale oplossingen voor de meest uiteenlopende industrieën en toepassingen te ontwikkelen.

Speciaal voor tests over grotere afstanden wordt momenteel een nieuwe testinstallatie gebouwd. Het testlab wordt daarmee vergroot tot meer dan 3.800 m2. Verder werd de vestiging in de VS met 5.000 m2 vergroot tot circa 19.000 m2 kantoor- en productieruimte vergroot. In China vindt momenteel nieuwbouw plaats van 22.000 m2, een project dat in augustus wordt opgeleverd. Behalve voor uitbreidingen in Brazilië, India, Polen en Thailand werd in Korea voor de nieuwbouw van de vestiging een kavel aangekocht. Eind 2019 zal het 9.500 m2 grote gebouw worden opgeleverd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven