Algemeen
Detecteer slijtage met ‘s werelds eerste intelligente en smeermiddelvrije glijlager van igus. (foto: igus)

Om tijdig een indicatie van slijtage mogelijk te maken van glijlagers, heeft igus ‘s werelds eerste intelligente lager ontwikkeld met iglidur high-performance kunststoffen. Deze lager waarschuwt tijdig voor een dreigende storing. Operators van machines en apparatuur kunnen onderhoud, reparatie en het vervangen van onderdelen van te voren plannen.

Wanneer een bouwmachine een storing heeft, verpakkingsapparatuur tot stilstand komt of een windturbine niet langer draait vanwege een lagerdefect, dan kan dit veel problemen veroorzaken voor de operators van dergelijke machines en apparatuur. igus heeft daarom de intelligente glijlager toegevoegd aan haar programma van ‘smart plastics’ producten. Het detecteert slijtage op voorhand in extreem belastende toepassingen en stuurt tijdig een signaal naar de gebruiker wanneer het lager defect dreigt te raken.

Onderhoudswerkzaamheden kunnen op deze manier worden gepland en operators van bijvoorbeeld landbouwmachines, krijgen niet met onaangename verrassingen te maken tijdens het oogstseizoen. “We hebben smart iglidur primair ontworpen voor moeilijk te benaderen lagerpunten en voor toepassingen waar geen regelmatige onderhoudsintervallen zijn gepland”, legt Stefan Loockmann-Rittich uit, hoofd van de Business Unit iglidur glijlagers bij igus.

Individueel ontworpen

De body van het nieuwe smart iglidur glijlager bestaat uit twee componenten: het inwendige, smeermiddelvrij iglidur materiaal en een harde polymeer schaal aan de buitenkant die het lager beschermt. Hard aan de buitenkant, ‘smart’ aan de binnenkant. “De klant kan het materiaal kiezen dat het best geschikt is voor zijn toepassing”, zegt Loockmann-Rittich.

“Hij kan daarbij kiezen uit het complete programma van iglidur materialen. Om de mate van slijtage te meten, wordt een intelligente sensor gebruikt tussen de twee componenten. De meetdata van de sensor kunnen op verschillende manieren door de machine- en apparatuur-operators in hun systemen worden geïntegreerd. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de operator te informeren over de slijtage van de het glijlager met behulp van een waarschuwingslamp, waarbij een automatische uitschakeling eveneens mogelijk is voor geïntegreerd gebruik van de sensordata.

Maatwerk webinterface

Voor high-end toepassingen, kan de data direct aan een besturingssysteem worden gestuurd, dat na analyse de data doorstuurt naar een maatwerk webinterface via de icom communicatiemodule, voor onderhouds- en reparatiedoeleinden. Op deze manier kan de gebruiker onderhoud en vervanging plannen met behulp van een terminal-device naar keuze.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven