Algemeen
Igus e-loop kabelrups
Voor veilige kabelgeleiding op top drives: de modulaire e-loop van igus met een robuust koord met hoge treksterkte, vervangt servicelussen. (foto: Igus)

Igus heeft voor de veilige geleiding van de top drive van olieplatforms de e-loop ontwikkeld. Deze nieuwe modulaire kabelrups gemaakt van high-performance kunststoffen waarborgt een gedefinieerde buigradius van de kabels en is bestand tegen trillingen en schokken.

Om olie uit de bodem te halen worden boortorens met top drive systemen gebruikt . heersen vaak extreme condities op olieplatforms in de olie- en gasindustrie. Weer en wind, vuil en de ruwe handling van installaties en apparatuur hebben invloed op de machinecomponenten.

Voor de kabelgeleiding van de top drive systemen, hebben fabrikanten en gebruikers tot nu toe gebruik gemaakt van zogenaamde “service loops” (service lussen). Deze leiden echter vaak tot problemen. De kabels worden niet geleid, hebben geen gedefinieerde buigradius, kunnen in de service lus doorslippen en in het ergste geval zelfs breken. In extreem winderige omstandigheden kan de vrij hangende servicelus verstrikt raken of de sensoren en het verlichtingssysteem kan er afgerukt worden.

Kabelrups voor boorplatforms

Wanneer één van deze situaties zich voordoet en een kabel defect raakt, dan treedt een ander probleem op: de exploitant moet het hele pakket vervangen omdat de kabels samen zijn gebundeld in de slang.

Met de e-loop heeft Igus een nieuwe kabelrups ontwikkeld, die kabels met grote diameters en een hoog gewicht veilig kan geleiden in hangende toepassingen. Het energietoevoersysteem is een rond driedimensionaal modulair systeem, dat op trek ontlaste kabels met een gedefinieerde buigradius kan bewegen.

Eenvoudige installatie

Tijdens het ontwikkelen van de e-loop legden de ingenieurs de nadruk op een eenvoudige installatie. De modulaire kabelrups kan van buitenaf worden geopend en op elk gewenst moment worden gevuld. Hierdoor kunnen individuele kabels bij onderhoud snel geplaatst en vervangen worden. De kabelrups-schakels kunnen ook op elk gewenst moment worden vervangen.

Tussen de elementen van de energietoevoer worden verschillende geborgde schroefverbindingen gebruikt, wat voorkomt dat componenten naar beneden vallen. Dit verhoogt de operationele veiligheid. Omdat boortorens regelmatig van locatie moeten wijzigen, vertrouwen de ontwikkelaars op geboute bevestigingsbeugels die een snelle demontage mogelijk maken.

Behalve voor gebruik op boortorens is de tegen zout water bestande e-loop ook geschikt voor hangende toepassingen in de offshore industrie, voor bouwmachines, walstroomaansluitingen en windturbines.

High-performance polymeren

Zware trillingen, zijwaartse stoten en botsingen vormen geen probleem voor de e-loop. Deze bestaat uit afzonderlijke kabelrups-schakels, die zijn voorzien van een schokbestendige buitenkant gemaakt van PU-schuim. De inwendige onderdelen zijn gemaakt van het high-performance Igumid polymeer. Dit materiaal is corrosievrij en chemisch bestendig.

Het nieuwe energietoevoersysteem is opgebouwd rond een kunststof koord met hoge treksterkte, dat de trekkrachten van de kabels absorbeert. Het koord is samengesteld uit een synthetisch kunststofvezel en is onbreekbaar, weersbestendig, flexibel en corrosievrij. De e-loop kan met het koord gewichten tot 220 kN opnemen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven