Algemeen
Igus digitalisering
Smeermiddelvrije tribo kunststoffen en digitale intelligentie: twee zijden van dezelfde munt. Samen bieden ze voorspelbare, betrouwbare, veilige en kostenbesparende beweging in de sector (foto: Igus BV).

De vraag naar motion plastics blijft wereldwijd hoog. In 2017 verhoogde Igus zijn omzet met 17% tot € 690 miljoen. Van de totale omzet werd 53% in Europa gerealiseerd, 30% in Azië en 17% in Amerika en Afrika. Het aantal medewerkers nam toe tot 3.800. Tegelijkertijd werden aanzienlijke investeringen gedaan op het gebied van productinnovatie, logistiek en digitalisering.

Tijdens de Hannover Messe 2018 toonde Igus wederom dat de huidige tribo-polymeren allang veel meer zijn dan onopvallende kunststof componenten. De wereld van motion plastics is gevarieerd en veelzijdig: van individuele robotgewrichten waarmee low-cost robots gebouwd kunnen worden, via 3D-geprinte dubbele tandwielen die online kunnen worden geconfigureerd, tot kabelrupsen waarvan de status continu tijdens bedrijf wordt bewaakt.

Toepassingen waarin de high-performance kunststoffen uiteenlopen van machines voor de halfgeleiderproductie, of in meer dan 1.000 STS-kranen van Antwerpen tot Shanghai, of in amfibie-voertuigen die worden ingezet op de Noordpool. Het constante doel is het bereiken van technische verbeteringen en het reduceren van kosten door het toepassen van high-performance kunststoffen voor bewegende toepassingen.

Investeringen in logistiek

Om zijn klanten wereldwijd snel te kunnen voorzien van leveringen en service, heeft de kunststoffabrikant het afgelopen jaar haar wereldwijde productie- en opslagcapaciteit in Noord-Amerika, Azië en Europa aanzienlijk uitgebreid. In de VS werd een begin gemaakt met het vergroten van de fabriek met 5.000 m², terwijl in Japan, Polen en India het oppervlak van de fabrieksruimte werd verdubbeld.

Op de locatie in Shanghai begon het bedrijf aan de bouw van een nieuwe productiefaciliteit, die circa 22.000 m² vloeroppervlak zal hebben en in 2019 afgerond zal zijn. De verkoopkantoren in België, Denemarken, Estand, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje werden afgelopen jaar ook vergroot om de groei te ondersteunen.

Op de hoofdvestiging in Keulen-Porz-Lind bleef Igus investeren om zijn klanten te kunnen blijven voorzien van hoogwaardige kunststof onderdelen. Afgelopen jaar alleen al werden honderd nieuwe spuitgietmachines besteld en werd de logistieke capaciteit aanzienlijk uitgebreid.

Digitalisering maakt toekomstbestendig

Investeringen werden ook gedaan in de IT-infrastructuur. Het doel is om alle producten online te kunnen configureren en te calculeren en ze vervolgens automatisch te produceren met digitale ondersteuning voor alle aspecten van de activiteiten – van orderverwerking en productie, tot onderhoud en het bieden van service.

De digitalisering gaat hand in had met de meer dan 50 jaar kunststof ervaring en data uit het testlab van 2750 m². Dankzij uitgebreide en jarenlange onderzoeken is het bedrijf er in geslaagd zijn klanten betrouwbare berekeningen voor bewegende machine-elementen zoals glijlagers, lineaire lagers, tandwielen, kabelrupsen en kabelrupskabels kunnen maken. Dankzij de online tools kunnen engineers snel en eenvoudig overal en altijd het benodigde product vinden en de levensduur berekenen voor hun individuele toepassingen – en dit alles online en gratis en zonder registratie.

Tegelijkertijd wordt digitalisering in de producten zelf geïntegreerd. Met de Isense productfamilie in haar productassortiment maakt het bedrijf het mogelijk om kabelrupsen, kabels, lineaire geleidingen en tandkranslagers intelligent te maken door gebruik te maken van sensoren en bewakingsmodules. Op deze manier kunnen klanten onderhoudswerkzaamheden betrouwbaar, preventief en goed voorspelbaar plannen.

Nieuwe toepassingsgebieden

De kunststof expertise, het testen en ononderbroken ontwikkeling van tribo-kunststoffen bieden Igus continu nieuwe mogelijkheden in volledig nieuwe toepassingsgebieden. Low-cost robotica is een goed voorbeeld hiervan. Robolink Apiro is een nieuw soort smeermiddelvrij en onderhoudsvrij gewricht voor robotica-toepassingen. Dit maakt het mogelijk om gecompliceerde bewegingen en machineconcepten eenvoudig en voordelig te implementeren met slechts enkele elementen – van de eenvoudige lineaire robot tot complexe humanoïde en animatronische robots.

Kleine kabelrupsen geleiden kabels veilig en betrouwbaar in auto’s terwijl grote e-spools worden gebruikt voor de verplaatsing van podia, verlichting en trussen in theaters en opera gebouwen. Gebruikers van staalkabels stappen steeds meer over op kunststof kabelrupsen.

 • Sigmacontrol XR4industry Codian Robotics

  XR4Industry: digital twin voor bedrijfsleven & onderwijs

  Met de pick & place robot van Codian en I/O, HMI en besturingssoftware van SigmaControl wordt een digital twin gemaakt zodat de applicatie al voor daadwerkelijke bouw kan worden geprogrammeerd (foto's: SigmaControl)Daar waar onze meest bekende Nederlandse supermarktketen op de kleintjes let, wordt in Druten… Lees verder →

 • Lenze Schmidhauser Bucher Gruppe

  Lenze verkoopt Mobile Drives divisie aan Bucher Hydraulics

  Enkele van de producten die door Lenze Mobile Drives gemaakt worden (foto: Lenze)Bucher Hydraulics, een divisie van Bucher Industries, neemt het bedrijfsonderdeel Mobile Drives over van Lenze Schmidhauser in Romanshorn (CH). Bucher richt zich met de overname sterker op de trend naar elektromobiliteit bij bedrijfsvoertuigen… Lees verder →

 • webinar aandrijftechniek

  Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Interessante webinars deze week over koppelingen en connectiviteit van machines Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en… Lees verder →

 • solar team twente 2021

  Solar Team Twente naar zonneautorace in de Sahara

  In de Solar Challenge Morocco neemt het Solar Team Twente het dit najaar op tegen andere mondiale topteamsSolar Team Twente heeft een alternatieve race gevonden voor het afgelaste wereldkampioenschap in Australië. In de Solar Challenge Morocco neemt het Twentse studententeam het dit najaar op tegen… Lees verder →

 • Festo Mercedes benz production batteries

  Festo ziet kansen en verhoogt omzet in elektromobiliteit

  Festo ziet een forse groei in machine-oplossingen voor de productie van accu’s, zoals hier bij Mercedes-Benz in Untertürkheim (foto: Mercedes-Benz) In 2020 wist Festo de verkoop-omzet in het segment ‘machines en systemen voor de productie van accu’s’ met 40 procent te verhogen. De vraag naar… Lees verder →

 • Cybersecurity Hudson Kiwa

  Cybersecurity-expert Hudson Cybertec en Kiwa bundelen krachten

  Cybersecurity-expert Hudson Cybertec en Kiwa bundelen krachten (foto: Pixabay)Hudson Cybertec, gespecialiseerd in cybersecurity voor Industrial Automation & Control Systems (IACS), is per 5 mei 2021 gelieerd aan de Kiwa Groep. De onafhankelijke test-, inspectie- en certificeringsorganisatie Kiwa wil met een deelneming in Hudson Cybertec het… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven