Algemeen
IAS Milcobel
IAS heeft in de bestaande besturingen softwareaanpassingen doorgevoerd zodat processen de warmte uit de WKK installatie konden hergebruiken (foto's: IAS)

In het kader van duurzaamheid zijn steeds meer productiebedrijven bezig met energie- en waterbesparing. Zo ook zuivelcoöperatie Milcobel. Bij hun mozzarellafabriek in Langemark, waar jaarlijks meer dan 50.000 ton mozzarella wordt geproduceerd, zijn de afgelopen jaren succesvol meerdere projecten uitgerold om energie- en waterbesparing te realiseren. IAS Industrial Automation, onderdeel van Batenburg Techniek, heeft bij deze projecten de benodigde softwareaanpassingen in de productielijn doorgevoerd.

Bij Milcobel in Langemark is in 2009 al een warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK) gebouwd, waarbij uit de energiecentrale restwarmte gewonnen kon worden. In 2019 is er bij deze WKK installatie een vervolgproject gestart. Voor de nog resterende overgebleven warmte is namelijk een extra koppeling gekomen voor een warmtenet voor de fabriek zelf.

Warmteterugwinning uit WKK installatie

Via een warmtebuffertank wordt nu warm water gebruikt in diverse procesinstallaties van de fabriek. Zo wordt bij meerdere pasteurs nu tijdens productie en CIP niet meer met stoom gewerkt maar met herbruikbare warmte uit de WKK installatie.

Om dit te kunnen realiseren heeft IAS in de bestaande besturingen softwareaanpassingen doorgevoerd zodat deze processen de warmte uit de WKK installatie konden hergebruiken.

Ervaringen uit de tuinbouw

“Bijkomend voordeel voor ons was dat we binnen de groep van Batenburg Techniek gebruik konden maken van de kennis binnen zusterbedrijf Hoogendoorn Growth Management. Zij realiseren automatiseringen binnen de tuinbouw. Bij kassen worden veel warmtebuffertanks toegepast en Hoogendoorn had daar dus al ervaring mee”, aldus John Heere, Operationeel Manager bij IAS. “Medewerkers van Hoogendoorn zijn dan ook betrokken geweest in het engineeringsproces om Milcobel te ondersteunen in het maken van de juiste proceskeuzes.”

Opwaardering naar drinkwaterkwaliteit

Milcobel beschikt in al haar sites reeds vele jaren over waterzuiveringsinstallaties om het afvalwater te zuiveren en het effluent (het gezuiverde afvalwater) in het oppervlaktewater te mogen lozen. Dit proces is noodzakelijk om te voldoen aan de Vlaamse normen. Met de nieuwe drinkwaterinstallaties in Kallo en Langemark gaat Milcobel nog een stap verder. Het overschot aan water afkomstig van melk/wei wordt nu met de nieuwe installaties tot drinkwaterkwaliteit opgewaardeerd.

Extra filtratiestap

Bij de fabriek in Langemark worden bij het maken van kaas de wrongel verwerkt tot mozzarella. Het nevenproduct dat overblijft, wei, wordt verder gefilterd om op te concentreren (lees, indikken) tot bijna 10% droge stof.

Milcobel Langemark mozzarella

Het permeaat van de filtratie werd vroeger reeds gebruikt als water van mindere kwaliteit. Nu wordt het via een extra filtratiestap opgewaardeerd (via omgekeerde osmose en UV-desinfectie) tot drinkwaterkwaliteit. Op die manier vervangt het ook gedeeltelijk stadswater, en zelfs onthard stadswater.

Koppeling aan infrastructuur

Door De Watergroep is hiervoor bij de fabriek een nieuwe drinkwaterinstallatie gebouwd. Eén van de grote uitdagingen was dat de drinkwaterinstallatie rechtstreeks gekoppeld moest worden aan het productieproces en aan andere infrastructuur. IAS heeft bij dit project de besturingsinstallatie van de mozzarellafabriek op verschillende plekken aangepast zodat deze gekoppeld kon worden op de nieuwe drinkwaterinstallatie.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven