Algemeen
crusher voor aluminiumfabriek
Met Nederlandse hydrauliek kan het IJslandse Nordural een flinke efficiencyslag maken (foto: Holland Hydraulics).

Holland Hydraulics in Hengelo heeft de hydraulische installatie ontwikkeld en geleverd voor een ‘crusher’ van aluminiumsmelterij Nordural op IJsland. De crusher breekt koolstofblokken van gebruikte of afgekeurde anodes die worden gebruikt voor verhitting van de smeltbaden. Opdrachtgever was een Noors engineeringbedrijf dat verantwoordelijk is voor de grootschalige revisie van de Grundartangi aluminiumfabriek van Nordural.

De opdrachtgever ontwikkelt en levert in het kader van de revisie van de aluminiumfabriek een complete, op maat gemaakte installatie voor de anode-werkplaats. In de werkplaats worden de anodes gemaakt die worden gebruikt voor de elektrolyse in de smeltbaden voor aluminium. De anodes zijn grote metalen ‘vorken’ van zo’n drie meter hoog waarop in een oven koolstofblokken van zo’n 50 cm x 50 cm x 200 cm. gebakken worden.

In de fabriek worden zo’n 10.000 anodes gebruikt, die elke maand worden vervangen. Telkens worden er zo’n 1.500 in een volcontinu proces in de werkplaats verwerkt. Een belangrijk onderdeel van het proces is het breken van de gebruikte koolstofblokken, zodat een nieuw koolstofblok aan de anode kan worden gebakken. De koolstof wordt gerecycled.

Nieuwe soort crusher

Voor de anodewerkplaats werd een nieuwe soort crusher ontwikkeld. De anodes worden hangend in een transportbaan aangevoerd. Elke vier minuten moet de crusher een anode verwerken, dus het proces moet snel verlopen.

Een grote uitdaging voor de installatie was de wisselende kracht die nodig is. Voor normale gebruikte anodes volstaat een werkdruk van zo’n 90 bar, maar voor het breken van een nieuwe maar afgekeurde anode is een aanzienlijk grotere druk tot wel 350 bar nodig. De nieuwe crusher staat op een frame en fixeert de anode. Daarna duwen twee hydraulische cilinders van twee kanten brekers met rijen stalen tanden tegen de blokken, zodat ze van de anode afbreken.

Hydrauliek is een prima oplossing voor deze crusher, omdat veel kracht nodig is en de installatie betrouwbaar moet zijn, om de productie niet in gevaar te brengen. De opdrachtgever is bewust in Nederland op zoek gegaan naar een hydrauliekbedrijf omdat ons land op dit gebied een goede reputatie heeft. Holland Hydraulics de engineering van de hydraulische installatie verzorgd, de ventielblokken in eigen huis geproduceerd en de aggregaten geleverd.

Hydraulische crusher

Met de vermogensgeregelde pomp in het systeem is het vermogen van de crusher te doseren. De crusher is in Duitsland gebouwd en getest en vervolgens in onderdelen naar IJsland getransporteerd. De nieuwe crusher voor de aluminiumsmelterij op IJsland is een prototype. De opdrachtgever, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in de ontwikkeling en bouw van innovatieve machines en mechanisch gereedschap voor de zware industrie, verwacht een flinke opleving van de aluminiumindustrie.

Holland Hydraulics hoopt daarvan mee te profiteren. De aluminiumbedrijven hebben de laatste jaren weinig geïnvesteerd en moeten een inhaalslag maken. De hydraulische crusher betekent een flinke efficiencyverbetering. Voorheen moesten medewerkers de koolstofblokken soms met drilboren van de anodes breken.

De opdrachtgever wil het concept nu standaardiseren en geschikt maken voor alle typen anodes, waardoor er een interessant marktpotentieel ontstaat. Zo is Nordural van plan op IJsland een nieuwe aluminiumsmelterij te bouwen.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon)Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen zijn.… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa)Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd en… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi)Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke in… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven