Algemeen

Hydac Nederland neemt Elma over

Hydac neemt Elma over
Thomas Kwaks, Teunis van Vulpen en Dick Varel tekenen voor de overname van Elma BV door Hydac BV (foto: Hydac).

Na eerdere overnames in Nederland (Hycom en Hydrodynamics) in 2013 heeft Hydac in Helmond een nieuwe loot aan de stam toegevoegd. Op 5 juni 2019 tekenden Thomas Kwaks, CEO van Hydac BV en de voormalig eigenaren van Elma BV, Dick Varel en Teunis van Vulpen, voor de overname van de elektromechanica- en besturingsspecialist door de hydrauliekspecialist.

Elma in Soesterberg is al sinds de jaren dertig specialist op het gebied van elektrische aandrijf- en besturingstechniek. Het bedrijf biedt een breed programma aan technische producten en diensten, maatoplossingen op gebied van industriële automatisering, inspectie en onderhoud aan roterende machines, advies en levering van specialistische motion control componenten.

Bij de overname hoort ook de aankoop van zusterbedrijf Elro SRL. Dit in 2000 opgerichte bedrijf is gevestigd aan de Zwarte Zee in Constanta (Roemenië), de toegangspoort tot Oost-Europa. Elro is gespecialiseerd in assemblage van besturingspanelen.

Continuïteit

Bij het bepalen van de lange termijnvisie voor Elma was de belangrijkste afweging het garanderen van de continuïteit en de mogelijkheden om door te groeien zoals het bedrijf dat de afgelopen jaren heeft gedaan. Het vinden van een strategische partner die paste bij de bestaande visie was een voorwaarde voor de voorgenomen groei. In Hydac is die partner gevonden.

Hydac in Helmond telt meer dan 200 medewerkers en is dochter van het Duitse familiebedrijf Hydac GmbH. In Nederland is de onderneming al ruim 25 jaar actief in complete hydraulische systemen en componenten voor de offshore-, bagger-, luchtvaart-, mobiele, civiele, olie/gas- en industrie markt.

De uitbreiding met elektrische aandrijvingen en besturingen maakt het bedrijf nog sterker als totaalleverancier in de aandrijftechniek. Van engineering, simulatie en productie tot in bedrijfname en wereldwijde service. De overname was voor Hydac een logische keuze om grote stappen te kunnen maken naar de toekomst.

Synergie door overname

Elma en Hydac bedienen voor een groot deel dezelfde klanten. Waar Hydac eerder de elektrotechniek moest uitbesteden, kan het bedrijf dat nu in eigen beheer uitvoeren en aanbieden. Het personeelsbestand zal voor Hydac nu naar zo’n 300 mensen worden uitgebreid.

De voormalig eigenaren Van Vulpen en Varel blijven aan als directeuren van de nieuwe Hydac-vestiging. De bedrijfsvoering zal blijven geschieden onder de huidige namen Elma en Elro, maar verrijkt met de Hydac-uitstraling, visie en klantfocus.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven