Algemeen
Rope Luffing Knuckle Boom Crane
Huisman Equipment introduceert een nieuw type zware kraan voor operaties in diep water (foto: Huisman Equipment).

Huisman Equipment introduceert een nieuw en gepatenteerd type kraan, de Rope Luffing Knuckle Boom Crane. Met het gevaarte wil het bedrijf een betrouwbare oplossing bieden voor installatie- en constructiewerkzaamheden in steeds dieper water en onder steeds extremere weersomstandigheden. De eerste kraan van dit type, een 900 ton kraan voor de Seven Arctic van Subsea 7, wordt in 2016 opgeleverd.

Door de combinatie van voordelen van een reguliere Rope Luffing Crane (kraan met beweegbare kabel) en een traditionele Knuckle Boom Crane (knikarmkraan) leveren deze nieuwe kranen hoge prestaties. De kranen zijn voorzien van een actief deiningscompensatiesysteem en bieden een grote hijshoogte en een grote reikwijdte.

Door het hoofdhijssysteem, het gepatenteerde anti-indraai-systeem en de elektrische aandrijving onderscheiden de kranen zich van andere kranen in de markt. De capaciteiten van de nieuwe kranen variëren van 400 ton tot 1200 ton en tot maximaal 5000 m waterdiepte.

Rope Luffing Knuckle Boom Crane

Voor het gepatenteerde ontwerp voor de Rope Luffing Knuckle Boom Crane zijn in de praktijk beproefde hoofdcomponenten gebruikt. Door de combinatie hiervan kan Huisman het totale constructiegewicht van de kraan laag houden terwijl de hijscapaciteit en de radius groot blijven. Door de toevoeging van een ‘knuckle’ in het ontwerp van de kraan is het mogelijk om het slingeren van de haak te verminderen en, in uitgestrekte vorm, grote hijshoogtes te bereiken. Bovendien kan de giek van de kraan verticaal geparkeerd worden waardoor waardevolle dekruimte wordt bespaard.

Het hoofdhijssysteem bestaat uit een gescheiden tractielier en opslaglier en een apart deiningscompensatiesysteem. Dit betekent dat zowel het hijsen/omlaag brengen van de last en de compensatie van de deining tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd zonder onderlinge prestatie-afhankelijkheid. Dit resulteert in een betere prestatie van het systeem en een vergroting van de veiligheid. Een storing in het hijssysteem zal niet van invloed zijn op de deiningscompensator of vice versa.

Energie en geluid

Omdat de Rope Luffing Knuckle Boom Crane volledig elektrisch wordt aangedreven, zijn het energieverbruik, het geluidsniveau en het aantal onderdelen verminderd. Dit maakt de kraan betrouwbaarder dan hydraulisch aangedreven kranen. Daarnaast verminderen ook de onderhouds- en operationele kosten.

Het hijssysteem kan worden uitgerust met een tweeparts in plaats van een enkelpart schering, wat de levensduur van de kabel significant verlengt en daarmee de operationele uitgaven vermindert. De levensduur van de kabel wordt verder vergroot door het gecombineerde actieve en passieve deiningscompensatiesysteem op de hoofdhijs, aangezien het aantal schijfbuigingen is geminimaliseerd en er geen beschadiging plaatsvindt bij het opspoelen van de draad op de lier.

Ingebouwde redundantie

De passieve modus van het deiningscompensatiesysteem bevat ingebouwde redundantie, waardoor het niet zal falen. Tijdens het hijsen door de golven vindt een substantiële vermindering van de dynamische krachten op de kraan en de last plaats, door het passieve systeem als schokdemper te gebruiken. Het passieve systeem van de Rope Luffing Knuckle Boom Crane kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat tijdens het laten zakken van de last naar de zeebodem resonantie optreedt.

Daarnaast kan ‘real-time’ actieve deiningscompensatie worden ingezet, waarbij slechts zeer weinig energie wordt verbruikt. Tijdens installaties op de zeebodem in de tweeparts schering voorkomt het anti-indraai-systeem het indraaien van het onderblok en de kabel. Daarnaast verlaagt dit systeem het aangrijpingspunt van de kabel, waardoor de stabiliteit van het schip wordt verbeterd en de beweging van de giek wordt verminderd.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon)Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen zijn.… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa)Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd en… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi)Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke in… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven