Algemeen
Huisman 2600mt LEG Encircling Crane
De Huisman 2,600mt Leg Encircling Crane (LEC) komt te staan op OIM Wind’s BT-220IU Wind Installation Unit (foto: Huisman)

Huisman heeft een Letter of Intent getekend met Yantai CIMC Raffles Offshore voor de levering van een 2,600mt Leg Encircling Crane (LEC) voor OIM Wind’s BT-220IU Wind Installation Unit. Daarnaast omvat de LOI de optie voor de levering van een LEC voor een tweede installatie unit.

Het kraanconcept van de BT-220IU unit wordt zodanig geoptimaliseerd zodat deze ingezet kan worden voor de installatie van offshore windparken. Dankzij de 140 meter lange giek en 2,600mt hijscapaciteit, kan OIM Wind met deze LEC de nieuwe en toekomstige generatie windturbine generatoren en fundaties op een veilige en efficiënte manier installeren.

In de hoogste stand is de kraan in staat om maximaal 2,600mt te hijsen met een haakhoogte van ongeveer 165 meter boven het niveau van het hoofddek.

Aandrijfsystemen en zwenklagers

Huisman zal voor dit project dezelfde robuuste en bewezen technologie toepassen op aandrijfsystemen en zwenklagers als voor de LEC’s die het bedrijf de afgelopen jaren geleverd heeft voor de offshore wind markt, bijvoorbeeld voor installatieschepen Seajacks’ Scylla en Van Oord’s Aeolus.

Huisman LEC’s worden gekenmerkt door hun lichtgewicht maar robuuste kraanontwerpen, de hoge mate van betrouwbaarheid, accurate positionering en energiebesparing.

Leg Encircling Crane

Een Leg Encircling Crane van Huisman beschikt over een volledig elektrisch aangedreven systeem, met een grote positioneringsnauwkeurigheid, minder onderhoud en hoge mate van betrouwbaarheid. Ook het in-house ontwikkelde zwenklagersysteem zorgt voor betrouwbare en accurate positionering.

Stabiliteit en nauwkeurgheid

Dankzij de Lambda-vorm van de giek is deze stijver. Dit zorgt voor meer stabiliteit en dus minder beweging van het uiteinde van de giek zodat installatie van componenten op grote hoogte met meer precisie kan gebeuren. De kraan heeft een minimale draaicirkel. Hierdoor kan de dekruimte optimaal benut worden.

Installatie eind 2022

De BT-220IU Wind Installation Unit is ontworpen door CIMC’s ingenieursbureau in Yantai, China en hun dochteronderneming Basstech AB uit Zweden, op basis van de technische input en marktkennis van OIM Wind. De kraan voor de eerste unit wordt gebouwd in de productiefaciliteit van Huisman China in Xiamen. Voor de installatie, gepland voor eind 2022, gebruikt Huisman zijn Skyhook kraan.

Duurzame offshore windprojecten

Oddgeir Indrestrand, oprichter van OIM Wind, President en CEO: “OIM werkt al langere tijd nauw samen met Huisman. We zijn zeer verheugd om de ‘state-of-the-art’ 2,600mt Huisman Leg Encircling Crane te gaan installeren, en meer van hun producten aan boord van onze komende nieuwbouw.”

David Roodenburg, CEO van Huisman: “Huisman is verheugd verder te kunnen bouwen aan de relatie met CIMC en OIM met de levering van deze Leg Encircling Crane en hiermee bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame offshore wind projecten. Wij hebben grote bewondering voor hun ondernemerschap en we zijn erg trots om deel uit te maken van hun ambities voor de toekomst.”

 • Yaskawa Weber Hospital Systems

  Ziekenhuisbedden reinigen met industriële robots

  Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden (foto's: Yaskawa) Weber Hospital Systems, onderdeel van Weber Machinebouw, heeft een systeem ontwikkeld om ziekenhuisbedden automatisch te reinigen met behulp van robots. In 2014 heeft Weber… Lees verder →

 • Lasal update tool sigmatek

  Software comfortabel bijwerken met Lasal Update Tool

  Programmawijzigingen die van invloed zijn op volgorde, visualisatie en besturing samengevoegd in een comfortabele interface met behulp van de Update Tool in de LASAL software van SigmaTek Met de nieuwe ‘Update Tool’ in de All-In-One Engineering Software Tool LASAL van Sigmatek zijn programmawijzigingen door te… Lees verder →

 • SMC EX600 IO link

  Nieuwe IO-Link mastermodule van SMC optimaliseert productieprocessen

  SMC levert voor de EX600-serie een IO-Link mastermodule die flexibel aansluit op productienetwerken Communicatie tussen de PLC en het sensor-/actuatorniveau is essentieel in geautomatiseerde processen en Industrie 4.0-toepassingen. SMC biedt een passende oplossing voor het aansluiten van componenten, zoals ventielen, op een bestaand productienetwerk: de… Lees verder →

 • schunk colab

  Nieuwe technologieën staan centraal in CoLab van Schunk (video)

  In het CoLab applicatiecentrum zijn twaalf industriële robots en cobots beschikbaar voor het vinden van specifieke automatiseringsoplossingen (foto's: Schunk) In het CoLab, het nieuwe applicatiecentrum op de Schunk-locatie in Brackenheim-Hausen (Duitsland), kunnen klanten hun automatiserings-oplossingen nu realistisch testen op een oppervlakte van 800 vierkante meter… Lees verder →

 • Fraunhofer IFF robot lopende band

  Fraunhofer IFF ‘automatiseert’ de lopende band medewerker (video)

  Dankzij nieuwe technologieën kunnen mobiele robots taken uitvoeren aan de lopende band, en zelf meelopen (foto's: Fraunhofer IFF) Robotica-experts van het Fraunhofer IFF hebben samen met partners uit de industrie en de wetenschap een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee intelligente mobiele assistent-robots assemblagetaken kunnen uitvoeren, zelfs… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven