Algemeen

Huco koppelingen voor inspectiesystemen

Huco precisie koppelingen
Flex M koppelingen kunnen worden gebruikt bij toerentallen tot 5000 min-1 . Het grootste model levert een piekkoppel van 885 Nm (foto: Huco).

Micro-Vu ontwikkelt en produceert systemen met automatische beeldverwerking, met de hand bediende videosystemen en optische meettechniek voor klanten over de hele wereld. De bouw van zulke nauwkeurige machines vraagt om de hoogste mate van nauwkeurigheid van zijn onderdelen, in het bijzonder van de askoppeling. Micro-Vu vertrouwt hiervoor op de Flex M ééntraps membraankoppeling van Huco.

Micro-Vu gebruikt de Flex M op machines die afzonderlijke componenten tot aan complete printplaten en modules testen. De koppeling drijft een nauwkeurige kogelomloopspindel aan, die op zijn beurt het beeldverwerkingssysteem (meestal bestaande uit meerdere camea’s) langs de testbank beweegt. Hierop worden de onderdelen of materialen contactloos gemeten.

Van de door de machine herkende mankementen of onvolkomenheden wordt melding gemaakt zodat de operator aanzet kan ingrijpen. De foutloos bevonden onderdelen of bouwgroepen kunnen direct naar de volgende productie- of testfase gaan.

Inspectiesystemen

Vision systemen worden vaak geïntegreerd in productielijnen, waar ze potentiële kwaliteitsproblemen direct herkennen. In de productie van precisiedelen bepaalt de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van testsystemen of alle gerede producten voldoen aan de eisen van de klant. Bovendien worden ook bij precisiedelen vaak hoge productievolumes gevraagd.

De positioneernauwkeurigheid van het beeldverwerkingssysteem is een essentiële voorwaarde voor de acquisitie van belangrijke data. De Huco Flex M membraankoppeling met zijn hoog draaistijfheid bleek een goede oplossing voor Micro-Vu. Met deze koppeling in de aandrijving van de kogelomloopoverbrenging halen de testmachines op een afstand van 2.35 m een X-Y-nauwkeurigheid tot 10 μm – een waarde die men normaal alleen in de halfgeleiderindustrie tegenkomt. De herhaalnauwkeurigheid bij gelijkblijvende testcondities – een belangrijke parameter voor inspectiesystemen – ligt eveneens bij 10 μm.

Geschikte koppelingen

Huco, onderdeel van Altra Industrial Motion heeft meer dan veertig jaar ervaring in de ontwikkeling en productie van precisiekoppelingen en rekent zich tot de vooraanstaande aanbieder van koppelingen voor veeleisende toepassingen. Deze ervaring blijkt uit de goede kinematische eigenschappen van de Flex M. De torsiestijfheid van 710 Nm/rad maakt toepassing in precisietoepassingen mogelijk.

Binnen in de tegenover elkaar liggende stalen membranen, die dun zijn geperst en een warmtebehandeling hebben ondergaan, wordt het opgebrachte draaimoment ontbonden in eenvoudige trekspanningen. Bovendien wordt aldus de nauwkeurigheid bevorderd. De koppeling kan de axiale speling (een lengtebeweging van de as die de positionering van het camera-element zou kunnen beïnvloeden) compenseren.

Eigenschappen

Dankzij een dynamisch gebalanceerde constructie zonder bewegende delen heeft de Flex M een lange levensduur. Het onderhoudsvrije karakter van de Flex M in precisietesten is een voordeel. Elke keer wanneer een voor de positionering relevant onderdeel moet worden ingesteld, gerepareerd of vervangen, is een nieuwe kalibratie nodig. Dit kan leiden tot lange stilstandtijden van de machines waarmee de testmachines tot een complete producielijn is geïntegreerd.

Flex M koppelingen kunnen toerentallen tot 5.000 min-1 aan, met voor het grootste model een piekkoppel van 885 Nm. Bovendien kann de Flex M hoekverdraaiingen tot 4° compenseren. De koppeling kan met klemmen of schroeven worden gemonteerd en is geschikt voor bedrijfstemperaturen van ‑40°C tot 120°C. Door zijn hoge nauwkeurigheid vindt de Flex M toegepast in motion control systemen, systemen voor nauwkeurige positionering van belastingen, dynamometers, nauwkeurige encoders en nauwkeurige meetapparatuur.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven