Algemeen
HTWK beademingsapparaat
Het beademingsapparaat bestaat uit een motor die cyclisch op een airbag drukt middels twee hefbomen (wit op de foto), een regeleenheid en aansluitingen voor zuurstof- en beademingsslangen. Alle componenten moeten nog wel in een nette behuizing worden geïntegreerd. (foto: HTWK)

Tijdens de Covid-19 pandemie is (op het moment van schrijven) bij meer dan 7 miljoen mensen het virus gedetecteerd en wereldwijd zijn al meer dan 400.000 mensen aan de infectie overleden. Bij ernstige gevallen moeten patiënten worden beademd – een uitdaging voor gezondheidssystemen die niet zijn opgezet voor een dergelijke opeenhoping van ziektegevallen. Een nieuwe ontwikkeling in Leipzig kan uitkomst brengen in kritieke situaties.

Eind maart stelde de Faculteit Ingenieurswetenschappen aan de Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig (HTWK) een onderzoeksteam samen om eenvoudige beademingsapparaten te ontwikkelen. Ze kunnen worden gebruikt in noodsituaties als er meer mensen tegelijkertijd moeten worden beademd dan er professionele apparaten zijn.

Het onderzoek werd gestart na een verzoek op 29 maart van het crisisteam van de stad Leipzig. Twee dagen later startte de onderzoeksgroep. Momenteel zijn 25 mensen bij het project betrokken, waaronder specialisten voor mechatronica, sensoren, constructie, fabricagetechnologie, software en besturingstechniek. Binnen drie weken werd het eerste prototype gemaakt en sinds half mei is de tweede, geoptimaliseerde versie klaar voor gebruik.

Beademingsapparaat

Het apparaat kan patiënten volledig automatisch beademen; in kritieke situaties klinkt een alarm. Met een tablet kunnen meerdere apparaten worden bewaakt en kunnen ademhalingsfrequentie en beademingsdruk worden gevisualiseerd. Het apparaat moest goedkoop en snel te produceren zijn en dient als noodoplossing als alle professionele apparaten in een kliniek in gebruik zijn.

Momenteel zijn wereldwijd meer beademingsapparaten nodig dan in de afzienbare toekomst kunnen worden geproduceerd. Natuurlijk is het scala aan functies niet vergelijkbaar met dat van een professioneel apparaat. Het is ook geen gecertificeerd medisch hulpmiddel. Maar het apparaat kan helpen om knelpunten op korte termijn te compenseren.

Medische aspecten

Het HTWK-team krijgt medisch advies van de Klinik für Anästhesiologie und Intensivtherapie aan de Universitätsklinikum Leipzig. De beademingsapparatuur die momenteel worden gebruikt voor ernstig zieke patiënten op intensive care-afdelingen, zijn geavanceerde apparaten met een aantal complexe functies die de ademhaling individueel kunnen ondersteunen. Mensen met longaandoeningen – inclusief Covid 19 – kunnen afhankelijk zijn van dergelijke apparaten. Eenvoudige noodvoorzieningen zoals die van de HTWK Leipzig kunnen dat niet.

Daarnaast moet het gebruik van medische hulpmiddelen bij mensen voldoen aan een aantal wettelijke eisen, en daaraan wordt bij deze ontwikkeling niet voldaan. Het gebruik van het apparaat is alleen denkbaar als er in een absolute noodsituatie geen andere technische opties zijn om iemands leven te redden.

Het HTWK Leipzig-team werkt ook samen met het bio-nanotoepassingslaboratorium van het Fraunhofer Institut für Zelltherapie und Immunologie (IZI) in Leipzig en het Fraunhofer Institut für Keramische Technologien und Systeme (IKTS) in Dresden. Ook staat het team in contact met andere onderzoeksgroepen in Leipzig, Aken, Marburg en Zwickau die parallel aan ademhalingsapparatuur werken of al resultaten hebben gepubliceerd.

Toekomst

De onderzoekers hopen dat hun apparaat nooit zal hoeven worden gebruikt. Maar op dit moment weet niemand hoe de pandemie zich ontwikkelt. Daarom willen ze de bouwinstructies op internet publiceren zodat mensen over de hele wereld het apparaat kunnen gebruiken of verder kunnen ontwikkelen. Als er een tweede golf komt of als de situatie in andere landen blijft verslechteren, zou deze ontwikkeling kunnen helpen in de strijd tegen Covid-19.

Het Amt für Wirtschaftsförderung van de stad Leipzig is onder de indruk van de snelheid waarmee de wetenschappelijke gemeenschap in Leipzig de oplossing ontwikkelde. De ziekenhuizen in de stad zijn momenteel niet in nood. Maar mocht dat veranderen, dan zijn ze goed voorbereid. In de volgende stap zoeken stad en Hochschule naar partners in Leipzig om het apparaat in grote aantallen te laten produceren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven