Algemeen
afvalwaterzuivering
In Hongkong drijven de elektromotoren van Hoyer grote oppervlaktebeluchtingssystemen aan (foto: Hoyer).

Zowel in het Midden- als het Verre Oosten stijgt de vraag naar beter water- en afvalwaterbeheer. In Hongkong drijven de elektromotoren van Hoyer grote oppervlaktebeluchtingssystemen aan, die bacteriën helpen om het huishoudelijke en industriële afvalwater te reinigen.

Taferelen waarbij stedelijk afvalwater direct in vervuilde rivieren, riolen en kanalen stroomt, zullen in steden zoals Bombay, Riyad en Hongkong binnenkort verdwijnen. Zowel overheden als grote bedrijven streven in steeds meer landen naar een beter beheer van afvalwater.

Afvalwaterzuivering

Een van de bedrijven die de vruchten plukt van deze stijgende belangstelling voor zuiver water, is Hubert. Vanuit haar fabriek in Stavoren exporteert het bedrijf waterzuiveringssystemen over de hele wereld. Onlangs is in Hongkong een reeks oppervlaktebeluchters geïnstalleerd, waar ze het afvalwater van de stad zullen helpen reinigen.

De oppervlaktebeluchtingssystemen die Hubert naar Hongkong heeft geleverd, zijn een onderdeel van de waterzuiveringsinstallatie die het huishoudelijke en industriële afvalwater uit de stad verwerkt. Tot nu toe heeft Hoyer zestien 22 kW V1-elektromotoren met regenkap geleverd. Er is nog een aanvullende bestelling van twaalf stuks in uitvoering. De motoren zijn geschikt om buiten te werken.

Beluchtingssystemen

Het afvalwater wordt gezuiverd door speciale bacteriën die de vuildeeltjes opeten, maar zuurstof nodig hebben om te leven. Die zuurstof wordt geleverd door beluchtingssystemen, die een schoepenrad met een breedte van 1700 mm gebruiken. Dit rad wordt aangedreven met een efficiënte 22 kW-motor van Hoyer met aangepaste tandwielkast. Het rad doet het water op het oppervlak opspatten en mengt het zo met zuurstof.

Piet Demmers is sales manager voor afvalwaterbeheer bij Hubert. “We zijn gespecialiseerd in dit type beluchtingssystemen met verticale aandrijfas. Het mengrad heeft een diameter van 1,7 m tot 3,5 m en heeft een massa tot 3000 kg. Het rad draait op een lage snelheid van 50 min-1 tot 60 min-1. Om dit te bereiken, moet je heel wat vermogen produceren, en heb je dus vaak een motor van 300-400 kW nodig. Maar je moet ook de snelheid laag kunnen houden met een betrouwbare, aangepaste tandwielkast.”

Installaties en knowhow

Nederland vecht al honderden jaren tegen het water en staat bekend om zijn doeltreffend waterbeheer. Voor andere landen is afvalwaterverwerking nog maar net een prioriteit geworden. Deze groeiende inspanning om rivieren en baaien zuiver te houden, zorgt ook voor een stijgende vraag naar expertise en hoogwaardige waterzuiveringsinstallaties.

“In Nederlands is 99% van de huishoudens aangesloten op een waterzuiveringsstation en de waterbeheerinstallaties hebben reservecapaciteit in geval van overstroming of extreme weersomstandigheden. Maar er gaan nieuwe markten open, in het bijzonder in het Midden- en Verre Oosten. We zien in deze regio’s dat overheden bereid zijn om sterk te investeren in afvalwaterbeheer. Hubert heeft onlangs nieuwe contacten gelegd in Saoedi-Arabië en China”, zegt Demmer.

Concurrerende markt

Hoewel er grote vraag is naar de knowhow en de technische oplossingen van waterbeheerbedrijven zoals Hubert, blijft het een sector met sterke concurrentie. Daarom is het zo belangrijk om de juiste leveranciers te kiezen, in het bijzonder wanneer er aan nieuwe markten wordt geleverd.

“Er is een steeds grotere focus op kosten, niet alleen voor afvalwaterprojecten, maar ook voor technische oplossingen in het algemeen. Dit betekent dat bedrijven zonder vertraging hoogwaardige producten moeten leveren en tegelijk hun kosten laag moeten houden. Hoge prestaties, goede klantenbediening en een uitgebreide voorraad motoren zijn enkele van de sleutelfactoren waaraan we hebben bijgedragen tijdens onze samenwerking met Hubert bij het Hongkong-project”, zegt key account manager Erik Dees van Hoyer Motors.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven