Algemeen
Norway Norwater omgekeerde osmose
Norwater bouwde voor de in aanbouw zijnde 'Ronja Storm' zijn tot nu toe grootste systeem voor omgekeerde osmose (foto: Norwater).

Door gebruik te maken van een techniek die bekend is als omgekeerde osmose kan de in Noorwegen gevestigde maritieme toeleverancier Norwater zeewater omzetten in kwalitatief hoogwaardig zoetwater. Behalve voor het leveren van schoon water voor drinken en koken is de technologie geschikt voor chemicaliëntankers en zalmkwekerijen.

Bemanningen van schepen en off-shore platforms hebben zoetwater nodig. Ze maken regelmatig gebruik van een systeem van het Noorse bedrijf Norwater om met een druk op de knop vanuit zee direct zuiver water te krijgen.

Omgekeerde osmose

Bij de technologie die bekend staat als omgekeerde osmose wordt zeewater met een druk van 65 bar tot 75 bar door een scheidingsmembraan geperst. Watermoleculen kunnen door het membraan passeren, maar zout, onzuiverheden en verontreinigingen worden tegengehouden.

Dit is mogelijk door gebruik te maken van hogedrukpompenen die worden aangedreven voor elektromotoren van Hoyer. Het resultaat is zuiver zoetwater dat geschikt is voor drinken, koken, wassen en douchen. Op chemicaliëntankers kan een tweetraps omgekeerd osmose systeem een goede investering zijn om voldoende extra schoon zoetwater te garanderen voor het schoonmaken van de chemicaliëntanks tussen twee ladingen.

Omgekeerde osmose technologie is de meest milieuvriendelijke en vaak ook de goedkoopste bron van zoetwater. Op schepen vormen verdampers, die gebruikmaken van restwarmte van de hoofdmotor, de alternatieve bron voor zoetwater. Dit is duur wanneer de brandstofkosten hoog zijn. Bovendien maakt de technologische vooruitgang hoofdmotoren steeds efficiënter, waardoor minder restwarmte overblijft voor de productie van zoetwater.

Zoetwater houdt zalm gezond

Sinds 2005 zijn in de fabriek van Norwater aan de westkust van Noorwegen meer dan vierhonderd systemen gebouwd en naar klanten overal ter wereld gestuurd. Schepen en booreilanden zijn jarenlang de belangrijkste markt voor het bedrijf geweest, maar de zalmkwekerijen hebben een extra vraag naar zoetwaterproductie gegenereerd.

Norwater is marktleider voor het leveren van omgekeerde osmosesystemen geworden voor de zalmkwekerijen en transportschepen voor levende vis. Hoyer Motors is voor Norwater de ‘preferred supplier’ van elektromotoren voor zijn hogedrukpompen.

Deze industrie gebruikt zoetwater vooral om te voorkomen dat de zalmen ziekten door luizen en amoeben (eencellige organismen) oplopen. Dit vereist grote hoeveelheden zoetwater in vergelijking met meer traditionele toepassingen van drinkwater aan boord van schepen of platforms. Het duidelijke alternatief kan zijn het verzamelen en transporteren van zoetwater vanaf de kust naar de kwekerij. Maar uitdagingen als beschikbaarheid, grote afstanden en duur transport betekenen vaak dat een omgekeerd osmose systeem de optimale keuze is.

Momenteel is in Leirvik in Noorwegen ’s werelds grootste transportschip voor levende vis in aanbouw, de Ronja Storm. Deze zal worden voorzien van Norwater’s grootste systeem ooit. Het bestaat uit vier identieke omgekeerde osmose systemen met een gezamenlijke capaciteit van 16.800 m3/dag, ofwel 700 m3/u.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven