Algemeen

Maatwerk onderdelen 50 materialen

(Foto Igus)

Met op maat gemaakte 3D-geprinte matrijzen voor spuitgietmachines, biedt igus een nieuwe mogelijkheid voor het produceren van smeermiddelvrije en onderhoudsvrije onderdelen in kleine series. Klanten kunnen nu kiezen uit het complete programma van 50 iglidur high-performance kunststoffen voor bewegende toepassingen – waaronder kunststoffen voor hoge belasting, contact met levensmiddelen, onderwater-toepassing of extreme hitte. Ze kunnen maatwerk componenten ontvangen in slechts 2 tot 5 dagen.

Middels spuitgieten geproduceerd, 3D geprint of bewerkt uit halffabrikaat –motion plastics specialist igus biedt klanten een uitgebreid assortiment aan mogelijkheden om hun smeermiddelvrije componenten snel en voordelig te verkrijgen, zoals tandwielen of glijlagers. igus biedt ook de mogelijkheid om moeilijke technische uitdagingen op te lossen met behulp van een 3D-geprinte matrijs – nu ook met alle reeds beproefde en geteste iglidur materialen.

Omdat de productie van spuitgietmatrijzen van staal relatief duur is, langer duurt en alleen economisch haalbaar is bij de productie van zeer grote aantallen, kunnen speciale tribo-oplossingen geproduceerd worden met een 3D geprinte matrijs binnen 2 tot 5 werkdagen met een kostenbesparing tot wel 80% en kunnen zelfs kleine series voordelig geproduceerd worden. “Een nieuw proces voor de productie van 3D geprinte spuitgietmatrijzen stelt igus nu in staat nog nauwkeuriger producten met een lange levensduur te produceren,” zegt Gerhard Baus, geautoriseerd vertegenwoordiger van de glijlager divisie bij igus.

Kleine series voordelig en snel

Het materiaal van de gewenste speciaaloplossing bepaalt ook altijd het materiaal en het productieproces van de 3D geprinte matrijs. Uit een beschikbaarheid van 50 tribologisch geoptimaliseerde en online te berekenen iglidur materialen, hebben gebruikers de vrije keuze voor het juiste materiaal voor hu toepassing, of het nu gaat om hoge temperaturen- of juist een hoge belasting, igus heeft altijd het juiste high-performance materiaal in huis.

Iglidur G bijvoorbeeld is een all-rounder, terwijl iglidur X wordt aanbevolen voor langdurige temperaturen tot wel 250° C. Afhankelijk van het gekozen materiaal voor spuitgieten, wordt de matrijs geproduceerd middels het juiste 3D-printproces en vervolgens direct gebruikt in de spuitgietmachine. Zodoende zijn eenvoudige onderdelen al binnen enkele dagen klaar voor verzending. De speciale materiaalstructuur van de geprinte spuitgietmatrijs waarborgt dat deze bestand is tegen hoge temperaturen tijdens het spuitgieten, hetgeen betekent dat één matrijs prototypes en kleine series tot 500 stuks voordelig en snel kan produceren.

De productie van speciale tribo-componenten met behulp van geprinte spuitgietmatrijzen is met name een voordeel wanneer het gewenste materiaal niet kan worden verwerkt in de 3D-printer of wanneer de onderdelen worden gebruikt voor een test die zo goed mogelijk de condities voor een latere massaproductie moet benaderen. igus heeft al meer dan 2.000 bewegende onderdelen voor haar klanten geproduceerd middels 3D geprinte spuitgietmatrijzen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven