Algemeen
ifm safety 3D camera
Een botswaarschuwingssysteem kan de bestuurder ondersteunen bij het effectief voorkomen van gevaarlijke situaties (foto: ifm)

Van de kleine vorkheftruck op de fabrieksvloer tot de grote wiellader in de groeve – mobiele werkmachines die in gebieden rijden waar ook personeel aanwezig is, vormen altijd een potentieel gevaar. Een bots-waarschuwings-systeem kan de bestuurder ondersteunen bij het effectief voorkomen van gevaarlijke situaties. ifm biedt nu een dergelijk systeem op basis van de 3D-camera O3M aan als een compleet pakket dat geschikt is voor retrofitting.

Mobiele machines zijn vaak niet ontworpen voor optimaal zicht rondom. Voor mensen die zich in slecht zichtbare gebieden bevinden, bijvoorbeeld achter het voertuig, is er daarom vaak een verhoogd risico op ongelukken, vooral bij het manoeuvreren met de machine.

Een nieuw bestuurdersassistentiesysteem van ifm ondersteunt de machinist bij het minimaliseren van dit risico. Het systeem is gebaseerd op de mobiele 3D-camera O3M die gebruik maakt van de PMD time-of-flight-methode om de afstand tot een persoon in het gezichtsveld van de camera nauwkeurig te bepalen.

Tot zes gevarenzones

Het actieve obstakeldetectiesysteem bewaakt tot zes gevarenzones achter het voertuig en waarschuwt de bestuurder tijdig en gericht als er een aanrijding dreigt. De waarschuwing wordt zowel visueel als akoestisch gegeven. De waarschuwing wordt ook grafisch weergegeven op een 7″ monitor die in de cabine is gemonteerd.

Het systeem detecteert ook reflecterende materialen, bijvoorbeeld op opvallende hesjes of kleding. Als gevolg hiervan wordt de botsingswaarschuwing van personen met geschikte werkkleding eerder gegeven dan die van voorwerpen, wat de veiligheid nog verder verhoogt.

Eenvoudige installatie

Het botsbeveiligingssysteem is beschikbaar als een ‘startklaar’ applicatiepakket, dat alle benodigde componenten bevat. Naast de camera, monitor en besturingseenheid omvat het pakket ook alle kabels en installatieaccessoires. Het kan zeer eenvoudig en met een minimum aan tijd worden geïnstalleerd op alle mobiele machines die gebruik maken van een voeding van 24 V.

Geïntegreerde bedieningsdisplay

Omdat alle componenten al geprogrammeerd zijn, duurt het instellen van het systeem slechts enkele minuten – een laptop is niet nodig. De configuratie, waarbij enkele parameters, zoals de breedte van het voertuig, worden ingesteld, gebeurt vrij intuïtief op het geïntegreerde bedieningsdisplay.

Het systeem is direct daarna klaar voor gebruik. Het botsings-waarschuwingssysteem van ifm kan op alle mobiele machines worden gebruikt. Typische voorbeelden zijn vorkheftrucks, wielladers, graafmachines, reachstackers of andere transportvoertuigen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven