Algemeen
Heitec Heimax 300 assistentietool
Het mobiele assistentiesysteem HeiMAX OPS van Heitec ondersteunt service, onderhoud en montage van machines en installaties (foto: Heitec).

Machines en installaties worden tegenwoordig overwegend digitaal ontwikkeld. Het ligt dus voor de hand de gegenereerde data ook voor de daaropvolgende processen te gebruiken. De HeiMAX OPS assistentietool van automatiseringsspecialist Heitec geeft de exacte volgorde van montage weer, zodat voor de bedrijfsleider duidelijk herkenbaar is welk personeel hij wanneer naar de machine stuurt. De monteurs werken hand in hand, parallel of na elkaar.

Het systeem synchroniseert de informatie direct na de invoer automatisch op alle aangesloten tablets, zodat elke medewerker in het team op elk moment de actuele stand kent. Ze kunnen zich echter ook gefilterd naar hun eigen werkzaamheden laten informeren.

Assistentietool

Rapport, statistieken en lijsten met gebreken zijn op elk moment met een klik te genereren. De chef montage kan de documentatie bekijken, niet afgewerkte punten testen en beslissen wat nog moet gebeuren.
Zijn er bij de volgende machinevrijgave nieuwe software-updates, dan kunnen nieuwe testprocedures worden toegevoegd, zodat iedere medewerker ook hier de nieuwste montagehandleidingen en testprotocollen ontvangt.

Fouten bij de opbouw die de volgende keer moeten worden vermeden, kunnen zonder moeite net zo nauwkeurig worden gedocumenteerd als voorstellen voor optimalisering van het proces. Kennis en ervaring gaan dus niet verloren, maar worden door het systeem opgeslagen en verder verwerkt. Het programma leert mee.

Door de koppeling met de Eplan cloud kunnen bekabelingen in de schakelkast op de tablet worden weergegeven en getest. Als geïntegreerde oplossing worden daarmee digitale artikelgegevens en product-configuratore van de schakelkast en van de aangesloten systemen en componenten getoond.

Op het ThingWorx industriële platform kunnen IIoT-toepassingen zoals augmented reality worden opgeroepen waarmee de echte en de digitale wereld samengaan en de service ondersteunen.

Praktijktest

De assistentietool is op ruime schaal beproefd bij Heitec PTS. Het dochterbedrijf van Heitec produceerd industriële röntgenapparatuur voor het testen van aluminium wielen. Deze installaties worden wereldwijd gebruikt. Bij service en montage grijpen de medewerkers terug op HeiMAX OPS en hebben steeds de actuele documentatie van de betreffende machine bij de hand.

Intussen worden de automatische bandentestinstallaties in licentie in Azië geproduceerd en ook daarbij wordt HeiMAX OPS gebruikt. De Heitec-specialisten kunnen vanuit Duitsland op elk moment online hoe het met de collega’s in China gaat en hen bij problemen zonder vertraging ondersteunen. De dochter monteert met de assistentietool meedere wieltestapparaten parallel. In totaal kunnen tot vijftig personen gelijktijdig aan de opbouw werken.

In de toekomst moet het met de HeiMAX-assistent mogelijk zijn na de opbouw van een machine ook de afname elektronisch te documenteren. Tot nu toe gebeurde dat nog altijd convnetioneel op papier. Op de contracten staan de eisen vermeld. Fabrikant en klant testen gezamenlijk punt voor punt en tekenen deze af. Ontbrekende documentatie en open punt lijsten worden tot nu toe eveneens met de hand aangemaakt. Met de assistentietool kann dit efficiënter gebeuren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven