Algemeen
WUR Agrointelli robot Robs4Crops
Een Agrointelli Robotti 150D in actie op landbouwgrond (foto: WUR)

Van handmatig werken met slimme werktuigen tot volledig geautomatiseerde landbouwsystemen, een nieuw project, Robs4Crops, helpt agrariërs met het opvangen van arbeidstekorten — een grondige verandering van de landbouw. Het project zal de overstap naar grootschalige toepassing van robotica en automatisering in de Europese landbouw versnellen. Met een budget van €7.9 miljoen en gefinancierd door de Europese Unie, vertegenwoordigt het project een high-tech revolutie met een enorme potentiële impact op productiviteit, efficiëntie en ecologische duurzaamheid.

Robs4Crops zal laten zien dat robotica en aanverwante technieken, precisie en haalbaarheid kunnen brengen bij alledaagse, repetitieve taken, waardoor mensen minder vaak werk hoeven te doen dat onaangenaam en ongezond is en waarbij niet nagedacht hoeft te worden. Het project is gestart op 1 januari 2021 en heeft een looptijd van 4 jaar.

Tijd voor verandering in veranderende tijden

De belangrijkste uitdaging in de Europese landbouw is arbeid. Hoewel de arbeidskosten de winstgevendheid van de landbouw onder druk zetten, toont de COVID-19 pandemie aan dat de schaarste van arbeid nog belangrijker is, en het functioneren van de voedselketen in gevaar kan brengen – van boer tot bord.

Telers in heel Europa melden een tekort aan arbeid. Velden met fruit en groentes zijn niet geoogst omdat duizenden seizoenarbeiders door het virus niet in staat waren om naar het werk te reizen.

Naar een integraal robotsysteem

Als gevolg van het coronavirus wordt er nu sterk geïnvesteerd in robotica en automatisering in de landbouw, dit markeert het begin van een structurele verandering in de agrifood sector. Op dit moment wordt robotica nog steeds maar mondjesmaat op commerciële basis toegepast in de landbouw.

Vanuit technisch oogpunt bereiken landbouwrobots hun potentieel nog niet omdat ze worden gebruikt als op zichzelf staande eenheden in plaats van als onderdeel van een compleet, innovatief robotsysteem. Vanuit een niet-technisch oogpunt passen landbouwrobots niet goed in de huidige landbouwpraktijk en worden ze niet ondersteund door een netwerk.

Slimme werktuigen

ROBS4CROPS zal de technische uitdagingen aanpakken door een gerobotiseerde landbouwoplossing te creëren die bestaat uit drie elementen: slimme werktuigen, autonome voertuigen, en de landbouwcontroller.

WUR Agrointelli robot
foto: Robotti Smart Agri Technology

Bestaande landbouwwerktuigen en tractoren zullen worden geüpgraded zodat ze, samen met bestaande landbouwrobots, kunnen functioneren als onderdelen van een gerobotiseerd systeem. De ontwikkeling en het testen zullen plaatsvinden in de praktijk, in reële bedrijfsomstandigheden, in vier landen en in nauwe samenwerking met de belanghebbenden.

Nieuwe bedrijfsmodellen

ROBS4CROPS zal niet-technische uitdagingen aanpakken door gebruik te maken van bestaande machines, waardoor de initiële investering wordt verlaagd, en door het aanpakken van de mogelijkheden voor onderhoud, verzekering, financiering en opleiding. Ook regelgeving, robo-ethiek en sociaaleconomische impact zullen aan de orde komen. Robotica biedt een kans om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen.

Het opbouwen van het ecosysteem voor landbouwrobotica zal iteratief gebeuren, parallel met de technische ontwikkeling. Het volledige robotsysteem (technisch en niet-technisch) zal op schaal worden gedemonstreerd. De proeven worden uitgevoerd in samenwerking met commerciële boerderijen en het bedrijfsleven in Frankrijk, Griekenland, Spanje en Nederland.

Mechanische onkruidbestrijding

Robs4Crops streeft er dus naar om de organisatorische en technologische uitdagingen die grootschalige adoptie van landbouwrobots nu nog in de weg staan, aan te pakken en op te lossen. Door voort te bouwen op bestaande landbouwmachines, standaarden en praktijkproeven, zal het project een autonoom systeem vormgeven en opleveren dat klaar is voor commerciële proeven op grote schaal.

De nieuwe flexibele en modulaire systemen zullen de afhankelijkheid van arbeid aanzienlijk verminderen, de veiligheid vergroten en de ecologische footprint van de voedselproductie verkleinen. Het project zal zich richten op de meest veeleisende repetitieve veldwerkzaamheden, namelijk mechanische onkruidbestrijding en het spuiten tegen ziekten en plagen.

Robotlandbouw wordt gemeengoed

In een gedurfde poging om van robotlandbouw gemeengoed te maken, zal Robs4Crops een veilige proeftuin bieden voor iteratieve ontwikkeling en innovatie in een netwerk van samenwerkende partners. We stellen de gebruikers centraal bij alles wat we doen: van een analyse van gebruikersvereisten tot een proces voor nieuwe businessmodellen.

Het project zal zijn impact vergroten door samen te werken binnen het groeiende ‘pan-European’ ecosysteem van Digital Innovation Hubs en door de EU gefinancierde projecten zoals SmartAgriHubs en agROBOfood.

Efficiënter en duurzamer

Dr. Frits van Evert, Senior onderzoeker bij Wageningen University & Research en projectcoördinator van Robs4Crops: “De agrarische sector is erg gevoelig voor de kosten en schaarste van arbeid. En het is van cruciaal belang om teeltmethoden efficiënter en duurzamer te maken. Robs4Crops zorgt voor een doorbraak in het revitaliseren van de Europese voedsel- en landbouwindustrie en de essentiële ‘katalysator’ bij het versnellen en de acceptatie van hightech robotica en geautomatiseerde technieken in de landbouw.”

bron: WUR Agro Food Robotics

 • Airbus en TNO ontwikkelen lasercommunicatieterminal voor vliegtuigen

  Airbus en TNO zijn gezamenlijk het programma UltraAir gestart voor de ontwikkeling van een demonstratiemodel van een lasercommunicatieterminal voor vliegtuigen. (Ill.: TNO) Airbus en TNO zijn gezamenlijk het programma UltraAir gestart voor de ontwikkeling van een demonstratiemodel van een lasercommunicatieterminal voor vliegtuigen. Het project wordt… Lees verder →

 • Smeerbeheer in de voedingsmiddelen industrie

  Woensdag 14 april 10.00 uur Nieuwe, zelfs nasmeervrije technologieën hebben een positieve impact en beïnvloeden de kosten van uw onderhoudsbudget aanzienlijk. Smering is daarmee niet simpelweg een activiteit die gedaan moet worden op de manier zoals gewend. Het moet onderdeel worden van de onderhoudsstrategie, zeker… Lees verder →

 • Igus tandkranslagers

  Igus breidt programma tandkranslagers uit

  Met het ruimtebesparende modulaire PRT-04 tandkranslagersysteem kunnen ontwerpers vrijelijk roterende toepassingen monteren. (foto: Igus BV) De PRT-04 tandkranslagers van Igus zijn nu leverbaar in andere maten. Ze zijn leverbaar met  met binnen- en buitentand-aandrijving en een borgfunctie, zijn compact en hebben een lage massa. Ze… Lees verder →

 • Waterstof raceteam studenten TU Delft verhuist IT-infrastructuur

  Een deel van het team van Forze Hydrogen Racing met de nieuwe Forze IX. (Foto: Forze Hydrogen Racing) Forze Hydrogen Racing heeft zijn volledige IT-infrastructuur verhuisd naar een colocatie omgeving in het flagship datacenter van Greenhouse Datacenters in Naaldwijk. Voorheen had het waterstof raceteam, bestaande… Lees verder →

 • Pilz prorail ERTMS

  Pilz helpt ProRail bij snellere aanpak ERTMS

  ERTMS wordt gebouwd in treinen én in de infrastructuur van het spoor (foto: Pilz) Pilz is geselecteerd als een van de twaalf innovatiepartners van ProRail. Dit werd afgelopen week bekend gemaakt tijdens de internationale digitale beurs RailTech 2021. Met dit partnerschap start voor Pilz een… Lees verder →

 • ROVC Cetop FEDA

  ROVC erkend als CETOP Approved Education Centre voor Hydrauliek level 3

  ROVC erkend als CETOP Approved Education Centre V.l.n.r.: Waldo Linders, Arjan Coppens, John Huizing en André Braakman (foto: ROVC) ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, is door FEDAcademie, een onafhankelijke stichting van branchevereniging FEDA, officieel erkend als CETOP-Approved Education Centre Hydrauliek Level… Lees verder →

 • Airbus Ascend

  Airbus test e-aandrijving met supergeleiding en cryogene temperaturen

  ASCEND gaat elektrische architecturen evalueren van enkele honderden kilowatts tot multi-megawatt (bron: Airbus) Airbus heeft onlangs de ‘Advanced Superconducting and Cryogenic Experimental powertraiN Demonstrator’ (ASCEND) gelanceerd om de impact van supergeleidende materialen en cryogene temperaturen op de prestaties van de elektrische aandrijvingen voor vliegtuigen te… Lees verder →

 • SEW Movimot advanced

  Nieuwe decentrale ruimtebesparende regelaar van SEW-Eurodrive

  De Movimot Advanced is een decentrale frequentieregelaar die in de klemmenkast van de asynchrone motor DRN is geïntegreerd (foto: SEW-Eurodrive) SEW-Eurodrive heeft nieuwe, decentrale aandrijftechnologie ontwikkeld in de vorm van de Movimot Advanced. Dit is een decentrale frequentieregelaar die in de klemmenkast van de asynchrone… Lees verder →

 • B&R smart camera

  Machine vision projecten eenvoudiger met Smart Camera B&R

  De Smart Camera maakt het in realtime combineren van meerdere machine vision toepassingen eenvoudig (foto: B&R) B&R’s geïntegreerde machine vision portfolio beschikt nu over nu een Smart Camera welke meerdere machine vision functies in realtime combineert. Daarmee wordt de implementatie van opeenvolgende procesgestuurde functies eenvoudig,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven