Algemeen
WUR Agrointelli robot Robs4Crops
Een Agrointelli Robotti 150D in actie op landbouwgrond (foto: WUR)

Van handmatig werken met slimme werktuigen tot volledig geautomatiseerde landbouwsystemen, een nieuw project, Robs4Crops, helpt agrariërs met het opvangen van arbeidstekorten — een grondige verandering van de landbouw. Het project zal de overstap naar grootschalige toepassing van robotica en automatisering in de Europese landbouw versnellen. Met een budget van €7.9 miljoen en gefinancierd door de Europese Unie, vertegenwoordigt het project een high-tech revolutie met een enorme potentiële impact op productiviteit, efficiëntie en ecologische duurzaamheid.

Robs4Crops zal laten zien dat robotica en aanverwante technieken, precisie en haalbaarheid kunnen brengen bij alledaagse, repetitieve taken, waardoor mensen minder vaak werk hoeven te doen dat onaangenaam en ongezond is en waarbij niet nagedacht hoeft te worden. Het project is gestart op 1 januari 2021 en heeft een looptijd van 4 jaar.

Tijd voor verandering in veranderende tijden

De belangrijkste uitdaging in de Europese landbouw is arbeid. Hoewel de arbeidskosten de winstgevendheid van de landbouw onder druk zetten, toont de COVID-19 pandemie aan dat de schaarste van arbeid nog belangrijker is, en het functioneren van de voedselketen in gevaar kan brengen – van boer tot bord.

Telers in heel Europa melden een tekort aan arbeid. Velden met fruit en groentes zijn niet geoogst omdat duizenden seizoenarbeiders door het virus niet in staat waren om naar het werk te reizen.

Naar een integraal robotsysteem

Als gevolg van het coronavirus wordt er nu sterk geïnvesteerd in robotica en automatisering in de landbouw, dit markeert het begin van een structurele verandering in de agrifood sector. Op dit moment wordt robotica nog steeds maar mondjesmaat op commerciële basis toegepast in de landbouw.

Vanuit technisch oogpunt bereiken landbouwrobots hun potentieel nog niet omdat ze worden gebruikt als op zichzelf staande eenheden in plaats van als onderdeel van een compleet, innovatief robotsysteem. Vanuit een niet-technisch oogpunt passen landbouwrobots niet goed in de huidige landbouwpraktijk en worden ze niet ondersteund door een netwerk.

Slimme werktuigen

ROBS4CROPS zal de technische uitdagingen aanpakken door een gerobotiseerde landbouwoplossing te creëren die bestaat uit drie elementen: slimme werktuigen, autonome voertuigen, en de landbouwcontroller.

WUR Agrointelli robot
foto: Robotti Smart Agri Technology

Bestaande landbouwwerktuigen en tractoren zullen worden geüpgraded zodat ze, samen met bestaande landbouwrobots, kunnen functioneren als onderdelen van een gerobotiseerd systeem. De ontwikkeling en het testen zullen plaatsvinden in de praktijk, in reële bedrijfsomstandigheden, in vier landen en in nauwe samenwerking met de belanghebbenden.

Nieuwe bedrijfsmodellen

ROBS4CROPS zal niet-technische uitdagingen aanpakken door gebruik te maken van bestaande machines, waardoor de initiële investering wordt verlaagd, en door het aanpakken van de mogelijkheden voor onderhoud, verzekering, financiering en opleiding. Ook regelgeving, robo-ethiek en sociaaleconomische impact zullen aan de orde komen. Robotica biedt een kans om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen.

Het opbouwen van het ecosysteem voor landbouwrobotica zal iteratief gebeuren, parallel met de technische ontwikkeling. Het volledige robotsysteem (technisch en niet-technisch) zal op schaal worden gedemonstreerd. De proeven worden uitgevoerd in samenwerking met commerciële boerderijen en het bedrijfsleven in Frankrijk, Griekenland, Spanje en Nederland.

Mechanische onkruidbestrijding

Robs4Crops streeft er dus naar om de organisatorische en technologische uitdagingen die grootschalige adoptie van landbouwrobots nu nog in de weg staan, aan te pakken en op te lossen. Door voort te bouwen op bestaande landbouwmachines, standaarden en praktijkproeven, zal het project een autonoom systeem vormgeven en opleveren dat klaar is voor commerciële proeven op grote schaal.

De nieuwe flexibele en modulaire systemen zullen de afhankelijkheid van arbeid aanzienlijk verminderen, de veiligheid vergroten en de ecologische footprint van de voedselproductie verkleinen. Het project zal zich richten op de meest veeleisende repetitieve veldwerkzaamheden, namelijk mechanische onkruidbestrijding en het spuiten tegen ziekten en plagen.

Robotlandbouw wordt gemeengoed

In een gedurfde poging om van robotlandbouw gemeengoed te maken, zal Robs4Crops een veilige proeftuin bieden voor iteratieve ontwikkeling en innovatie in een netwerk van samenwerkende partners. We stellen de gebruikers centraal bij alles wat we doen: van een analyse van gebruikersvereisten tot een proces voor nieuwe businessmodellen.

Het project zal zijn impact vergroten door samen te werken binnen het groeiende ‘pan-European’ ecosysteem van Digital Innovation Hubs en door de EU gefinancierde projecten zoals SmartAgriHubs en agROBOfood.

Efficiënter en duurzamer

Dr. Frits van Evert, Senior onderzoeker bij Wageningen University & Research en projectcoördinator van Robs4Crops: “De agrarische sector is erg gevoelig voor de kosten en schaarste van arbeid. En het is van cruciaal belang om teeltmethoden efficiënter en duurzamer te maken. Robs4Crops zorgt voor een doorbraak in het revitaliseren van de Europese voedsel- en landbouwindustrie en de essentiële ‘katalysator’ bij het versnellen en de acceptatie van hightech robotica en geautomatiseerde technieken in de landbouw.”

bron: WUR Agro Food Robotics

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

 • Lenze simulatie 1

  Van simulatie tot virtuele inbedrijfstelling

  Lenze heeft enkele hiaten opgevuld tussen de digitale engineeringsmogelijkheden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van machines en installaties. (Foto's: Lenze) Industrie 4.0 is nauw verbonden met de digitale tweeling. Maar de mate van standaardisatie van de afzonderlijke ontwikkelingstools momenteel is nog laag.… Lees verder →

 • Artificial Intelligence in Onderhoud

  Woensdag 19 mei 10.00 – 10.45 uur Het verbinden van machines met de cloud is een eerste stap in het inzichtelijk maken van big data. U bepaalt echter de waarde ervan. Machine Learning-algoritmen identificeren anomalieën binnen de enorme hoeveelheden gegenereerde gegevens. Door Machine Learning te… Lees verder →

 • Parker instrumentatiecatalogus

  Parker presenteert nieuwe instrumentatiecatalogus

  Parker heeft een nieuwe catalogus voor zijn uitgebreide programma instrumentatie uitgebracht. (foto: Parker) Met de meest recente uitvoering van de H-serie focust Parker op veiligheid, betrouwbaarheid, efficiënt gebruik en verminderde lekkage. Dit alles wordt gecombineerd met de opgebouwde expertise op het gebied van corrosiebestendige legeringen.… Lees verder →

 • Lovato frequentieregelaars

  Nieuwe compacte Lovato frequentieregelaars

  De nieuwe VT1-frequentieregelaars zijn verkrijgbaar in vermogens van 0,2 kW tot 2,2 kW. (foto: Lovato Electric) De eenvoudige, compacte en veelzijdige VT1-frequentieregelaars van Lovato Electric zijn een oplossing voor talloze industriële en service toepassingen. Ze zijn ontworpen om driefase motoren aan te sturen, bijvoorbeeld pompen,… Lees verder →

 • Baumüller Sesto mobiele robot

  Baumüller breidt programma uit met mobiele robots

  Baumüller breidt zijn productassortiment voor gedigitaliseerde productie uit met autonome mobiele robots. (foto: Baumüller) Baumüller kondigt een samenwerking aan met Sesto Robotics in Singapore. Het bedrijf uit Neurenberg versterkt daarmee zijn systeem en oplossingsactiviteiten via Baumüller Anlagen-Systemtechnik uit met autonome mobiele robots (AMR’s) voor de… Lees verder →

 • T-Systems en AWS in 5G en Edge

  T-Systems en AWS bundelen 5G en Edge oplossingen

  T-Systems en AWS werken samen in een framework van een snel 5G Campus Netwerk, edge cloud en digitale oplossingen voor de industrie. (ill.: T-Systems) T-Systems en AWS (Amazon Web Services) lanceren een framework van een snel 5G Campus Netwerk, edge cloud en digitale oplossingen voor… Lees verder →

 • ZF Marine transmissie buitenboordmotor

  ZF Marine lanceert 2-gangs transmissie voor buitenboordmotoren

  ZF Marine heeft een nieuwe transmissie met twee versnellingen ontwikkeld voor de V12 Verado buitenboordmotor van Mercury Marine. (foto: ZF Marine) ZF Marine heeft een nieuwe transmissie met twee versnellingen ontwikkeld als onderdeel van de nieuwe V12 Verado buitenboordmotor van Mercury Marine. De overbrenging is… Lees verder →

 • Schaeffler componenten

  Nieuwe Schaeffler componenten voor robots en cobots

  De combinatie van de tandwieloverbrenging, hoekcontactnaaldlagers en zorgt voor een compact totaalsysteem met hoge dynamiek en prestaties. (foto: Schaeffler) Schaeffler presenteert op de Hannover Messe Digital Edition virtueel innovaties op het gebied van robotica en diensten. De onderneming ziet bijzondere kansen om synergieën voor de… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven