Algemeen

Grote frequentieregelaar als softstarter

frequentieregelaar als softstarter
De DriveStart is een drive (frequentie-regelaar) die puur als softstarter wordt gebruikt (foto: Hiflex Automatiseringstechniek).

Voor toepassingen met enig vermogen waarvan het toerental niet geregeld behoeft te worden, kiest men voor de aanloop vaak een softstarter. In vergelijking met een frequentieregelaar is deze goedkoper en eenvoudiger, maar het aanloopkoppel is lager en de aanloopstroom nog altijd vrij hoog. Vooral bij een zwak net, vaak waar een lokale generator de energiebron is, kan de DriveStart van Solcon (vertegenwoordigd door Hiflex Automatiseringstechniek) uitkomst bieden.

Een van de zwakke punten van softstarters is de beperking in de aanloopstroom en daarmee van het aanloopkoppel. Om dit te omzeilen, heeft Solcon de nodige jaren ontwikkelingswerk gestoken in een nieuw type middenspanning softstarter, de DriveStart.

De typenaam geeft precies weer wat het is: het is een drive (frequentieregelaar) die puur als softstarter wordt gebruikt. Als de motor eenmaal op toeren is, wordt de IGBT aanloopschakeling overbrugd en is de motor direct op het voedingsnet geschakeld. De DriveStart regelt het toerental dus niet, maar gebruikt de IGBT-schakeling alleen voor starten en uitlopen. Eenmaal overbrugd, verbruikt de softstarter geen energie en genereert geen warmte.

Dankzij deze betere warmtehuishouding en uitgekiende keuze en plaatsing van de componenten is de DriveStart de helft kleiner en een stuk goedkoper dan een conventionele softstarter die hetzelfde vermogen levert.

Softstarter

De fabrikant is er in geslaagd de overgang van aanloopregeling tot directe schakeling op het net bijna perfect te laten verlopen, dat wil zeggen zonder beïnvloeding van netstroom en motorstroom. Door de opbouw is ook de aanloopstroom aan ingangszijde beperkt, maar de motor kan wel een hoog aanloopkoppel leveren.

De starter is standaard voorzien van een uitgangsfilter, zodat het apparaat een nagenoeg perfecte sinusvormige stroom naar de motor stuurt en de blindstroom beperkt. Ook is het apparaat voorzien van ingangsspoelen, zodat harmonischen en blindstromen in het net beperkt blijven. Met name aan boord van schepen (eilandbedrijf) is dit een voordeel.

Het complete artikel vindt u in het oktober-nummer van Aandrijftechniek.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven