Algemeen
Hydrauvision De Zwart foto Peter Roek
Brenno De Zwart: "De basisgedachte voor de overname is, dat we willen groeien in de breedte.” (foto: Peter Roek)

Per 30 oktober 2020 heeft Hydrauvision in Schoondijke het bedrijfsonderdeel IHC Fundex Equipment in Goes overgenomen van IHC IQIP. Voor velen was het een verrassing dat een specialist in hydrauliek een fabrikant van funderingsmachines kocht. Maar voor directeur ir. Brenno de Zwart van Hydrauvision past de overname perfect in zijn strategie. Aandrijftechniek sprak met hem in Schoondijke.

De geschiedenis van Hydrauvision gaat terug tot 1973 toen de Technische Handelsonderneming Van de Vijver-Cammaert werd opgericht. Het bedrijf is sindsdien organisch gegroeid en heeft bedrijven overgenomen.

Er zijn filialen gestart in Dordrecht en Gent en het verhuurbedrijf Hydraurent (nu Hydrauvision Rental) werd opgericht. Overnames door de jaren heen waren Hydroservice in IJmuiden, MIP in Yerseke (gespecialiseerd in maritiem en industrieel leidingwerk) en Hycos in Raamsdonksveer.

Besturings- en energiesystemen

Om kennis op andere gebieden dan hydrauliek te verkrijgen, heeft Hydrauvision een deelname genomen in Technotron, gevestigd op hetzelfde terrein in Schoondijke. Dit bedrijf ontwerpt en bouwt uiteenlopende besturings- en energiesystemen voor de petrochemie, machinebouw, utiliteit en maritieme en offshore markt. In oktober 2020 volgde de overname van IHC Fundex.

Groeien in de breedte

Wat was de reden voor deze overname? De Zwart: “De basisgedachte voor de overname was, dat we willen groeien in de breedte. Tussen Hydrauvision en Fundex Equipment was er al geruime tijd samenwerking op ad-hoc basis.”

“De gedachte dat de bedrijven samen een interessant geheel zouden kunnen vormen, waren al aanwezig toen ik IHC Fundex contacteerde in de periode dat de berichtgeving over Royal IHC zorgwekkend was. Hydrauvision is nu eigenaar van het bedrijf in Goes en het bedrijf heet nu Fundex Equipment BV.”

Veel raakvlakken

Behalve de financiële kant zitten er de nodige juridische en IT-aspecten aan een overname. De techniek was eigenlijk het gemakkelijkst, aldus De Zwart. “Fundex Equipment bouwt specifieke machines, maar ze hebben veel raakvlakken met Hydrauvision.”

“Er zit hydrauliek in, dieseltechniek, elektrotechniek en besturingstechniek. We deden regelmatig zaken, we zijn klant en leverancier van elkaar. Wij hebben in drukke tijden aggregaten van Fundex betrokken en zij kochten en bouwden aggregaten voor ons. Het is voor ons allemaal heel herkenbaar.”

Nu een machinefabriek in huis

“We hebben nu voor het eerst een machinefabriek in huis met een duidelijke eigen productlijn. Onze verhuurvloot is wel herkenbaar en we bouwen ook wel series aggregaten, maar we zijn daarmee niet zo zichtbaar. Funderingsmachines van Fundex Equipment zijn dat wel, het is een uitdaging om daar iets van te leren.”

“Omgekeerd leren ze in Goes van Schoondijke hoe ze heel flexibel iets aan een machine kunnen toevoegen als een klant daar om vraagt, zonder dat je hele productieproces wordt ondermijnd.”

Aandrijftechniek sprak verder met Brenno de Zwart van Hydrauvision over de diverse markten waar het bedrijf actief is, over innovatie en elektrificatie. Het complete interview is te lezen in de nieuwste digitale of printeditie van Aandrijftechniek. Een abonnement is mogelijk vanaf 2 euro per maand.

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  De autonome landbouwrobot van Pixelfarming Robotics werkt met een slim energiesysteem, dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. (Foto: Wiferion) Pixelfarming Robotics heeft een slim energiesysteem ontwikkeld dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. Met Robot One ontwikkelde het bedrijf een volledig elektrische  landbouwrobot voor onkruidbestrijding zonder pesticiden. Wiferion… Lees verder →

 • Hogere laadsnelheid accu UTwente

  Hogere laadsnelheid accu door nieuw materiaal

  Volgens onderzoekers van UTwente kan de laadsnelheid tot wel tien keer worden verhoogd door de anode van lithium-ion accu’s te maken van het nieuwe materiaal nikkelniobaat. (Foto: Paul Quaedvlieg) Door de anode van lithium-ion accu’s te maken van een compleet nieuw materiaal, nikkelniobaat, is de… Lees verder →

 • Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. (Foto: Phoenix Contact) Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. Voor internationaal gebruik zijn alle voor distributie geschikte componenten uit de productfamilie voorzien van de keurmerken UL Listed,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven