Algemeen

Grijpers belangrijk voor robotica

grijpers voor robotica
Flexibele grijpertechnologie wordt steeds belangrijker, met name in de verpakkingsindustrie. De FlexShapeGripper van Festo is gebaseerd op een tong van een kameleon (foto: Festo).

Festo, Holland Robotics en RoboValley kozen Valentijnsdag voor een ‘meet & greet’ voor alle partijen die interesse hebben in robots. Tijdens de presentaties over onder meer cobots en grijpertechnologie werd duidelijk dat mensen steeds vaker kennismaken met robots die steeds meer ‘menselijke’ trekjes krijgen. En andersom.

Robots en mensen gaan steeds nauwer samenwerken. In de traditionele situatie zijn mensen en robots veilig van elkaar gescheiden door een hardware- en soms softwarematige oplossing. In een volgende stap werken mensen en robots nog niet samen, maar zijn wel de fysieke barrières weggenomen.

In een derde fase betreedt de mens de werkruimte van de robot om hier af en toe werkzaamheden samen uit te voeren. Tot slot komen we bij de echte cobot waarin robot en mens dezelfde werkruimte én taken delen. Natuurlijk speelt hier het waarborgen van de veiligheid van de medewerker een hoofdrol.

In Aziatische landen worden cobots al veel langer toegepast, en met succes. Zo is Japan van plan om in 2020 de eerste robot te laten werken in de ouderenzorg, eenvoudig vanwege het gebrek aan verplegend personeel. In Nederland zullen we deze ontwikkelingen pas tien jaar later zien. Gelukkig accepteert en erkent Europa inmiddels dat deze landen verder zijn en zijn bedrijven zich bewust van het feit dat we van hen kunnen leren.

Grijpers

Als medeorganisator toont Festo de laatste ontwikkelingen op het vlak van grijpertechnologie. Grijpers worden vaak gekoppeld aan robots, waar ze onder meer worden ingezet om producten van A naar B te verplaatsen. Steeds meer klanten vragen om een totaaloplossing voor grijpvraagstukken. Dat vereist samenwerking tussen grijper- en robotleveranciers, maar ook met machinebouwers en systeem integratoren. Grijpers en product bepalen met welke snelheden en versnellingen verplaatsing mogelijk is, en daarmee de cyclustijden.

Binnen de verpakkingsindustrie geeft op dit moment vooral het verpakkingsmateriaal aanleiding tot nieuwe uitdagingen. Zo is er bijvoorbeeld een hang naar karton en papier dat biologisch snel afbreekbaar is. Maar deze vertonen zeer wisselende kwaliteiten, onder meer in oppervlakte en luchtdoorlaatbaarheid. Deze factoren hebben echter een grote impact op grijpers op basis van vacuüm.

Lees meer over ontwikkelingen rondom robotica in de verpakkingstechniek in het maart-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven