Algemeen

Goed jaar voor Phoenix Contact

Phoenix Contact PLCnext
Met PLCnext Technologie biedt Phoenix Contact een platform voor verdere digitalisering en Industrie 4.0 (foto: Phoenix Contact).

Tijdens SPS IPC Drives maakte Phoenix Contact de verwachting voor de cijfers over dit jaar bekend. De onderneming verwacht na het succesvolle jaar 2015 (omzetstijging toen 11,5%) een vergelijkbare groei in 2018. Nadat het bedrijf vorig jaar de 2 miljard euro omzet passeerde, rekent men voor dit jaar op 2,3 miljard euro. Ook voor 2019 wordt een gezonde groei verwacht.

Wereldwijd gezien en over alle branches heen zijn de omzetten op vergelijkbare wijze gestegen, maar met soms negatieve valuta-invloeden. De Chinese markt is net als in 2017 met dubbele cijfers gegroeid. In de Verenigde Staten was de groei met meet dan 15% nog wat beter. Dat lag nog iets onder de groei van Europa (minus Duitsland) waar de omzet zelfs met 16% steeg. Voor de thuismarkt verwacht Phoenix Contact een groei van 7-8 %, tegen een groei van 10% in 2017. Niettemin is Duitsland met een kwart van de totale omzet nog altijd de belangrijkste markt voor het bedrijf.

Om die groei bij te houden, stond de onderneming voor de nodige uitdagingen in de waardeketen en de kostenbeheersing. Ze heeft het afgelopen jaar dan ook danig geïnvesteerd om de productiecapaciteit te vergroten. In Nanjing, de hoofdvestiging van de dochteronderneming in China, worden productie en logistiek uitgebreid en volledig ingericht volgens Industrie 4.0. Belangrijke delen van het machinepark en vooral de nieuwe logistiek is volledig uitgevoerd met PLCnext Technologie, het nieuwste besturingsplatform van het bedrijf.

Phoenix Contact blijft investeren

Door de sterk toegenomen vraag wordt de productie in India verdubbeld. Ook hier wordt de productie ingericht volgens Industrie 4.0 met onder meer het gebruik van co-robots en AGV’s. In totaal investeerde Phoenix Contact in 2018 meer dan 200 miljoen euro. Het aandeel R&D lag net als de laatste jaren op rond 7% van de totale omzet. Het aantal medewerkers nam met 1400 toe tot bijna 17.500.

Ondanks signalen dat het in 2019 wel eens minder zou kunnen worden, ziet Phoenix Contact nog geen verzwakking van de positieve ontwikkeling. Het bedrijf gaat uit van een groei die net onder de10% zal blijven en verwacht volgend jaar op zo’n 2,5 miljard euro omzet uit te komen. Daarvan zal wederom 200 miljoen euro worden geïnvesteerd.

Om snel te kunnen reageren op ontwikkelingen in de markt wil Phoenix Contact de huidige business units onderbrengen in Business Areas. Binnen deze structuur krijgen de verschillende divisies een grote mate van onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. De activiteiten worden aangestuurd en gecoördineerd door een zeskoppige Executive Committee.

Overnemen en afstoten

De groei is deels het gevolg van autonome groei, deels door een actief beleid van overnemen en afstoten. Een eigen Corporate Venture Fond investeert in start-ups op het gebied van digitalisering, elektricifcatie en automatisering. Zo werden dit jaar aandelen  van iS5 Communications in Canada verworven.

Ook pleegde Phoenix Contact zijn grootste acquisitie uit zijn geschiedenis. Van de SKS-groep, waarmee al enkele jaren nauw wordt samengewerkt, werden SKS Kontakttechnik en Pulsotronic overgenomen. Behalve 400 medewerkers haalde de onderneming uit Blomberg hiermee ook de nodige productiecapaciteit in huis.

Ook werd een onderdeel afgestoten. Phoenix Contact Innovation Ventures verkocht zijn aandelen in SecurityMatters in Eindhoven aan de marktleider in ‘device visibility’ aan het Amerikaanse Forescout.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven