Algemeen

Ginaf bouwt 70 tons en 100 tons mijntrucks

mijntrucks van Ginaf
Ginaf introduceerde een 70 tons mijntruck en werkt aan een 100 tons uitvoering (foto: Paul Quaedvlieg, TTM).

Ginaf, Nederlands fabrikant van speciale vrachtwagens voor onder meer de bouwnijverheid, introduceerde vorige week een mijntruck met een laadvermogen van 70 ton. De nieuwe Ginaf wordt in Veenendaal gebouwd. Tijdens de presentatie aan de pers maakte het bedrijf bekend dat het ook werkt aan een mijnbouwtruck met een laadvermogen van 100 ton. Een eerste prototype moet in 2016 klaar zijn.

Normaal gebruikt Ginaf motoren en cabines van DAF, maar voor deze mijntruck is gekozen voor een Cummins QSX15 motor en een Ford cabine. DAF kan geen motor leveren voor dit segment. De Tier 3 Cummins levert 610 pk en een koppel van 2524 Nm bij 1400 min-1. Deze motor voldoet aan Tier 3, voldoende voor de klant in Zuid-Amerika die tien stuks van dit type heeft besteld. Overigens is een Tier 4 motor van Cummins beschikbaar mochten de emissie-eisen hoger liggen zoals in Europa.

Mijntrucks

Volgens Ginaf is de nieuwe mijntruck een goede mix tussen ‘on road’ kippers en ‘off road kippers. De pluspunten van een ‘on road’ kipper zijn de compacte motor, een laag brandstofverbruik, een hoog comfort voor de bestuurder en een lage invenstering. Bij de ‘off road’ kippers spelen pluspunten als groot laadvermogen, veiligheid en lange levensduur. Ginaf combineert het beste in een nieuwe marksegment dat daar tussenin zit.

In de mijnbouw draait het om de ‘kosten per ton’ en een beschikbaarheid van het materieel (24/7). Ginaf kan voor mijnbouwers de Total Cost of Ownership met deze trucks omlaag brengen. In vergelijking met de grote dumpkippers zijn de Nederlandse trucks zuiniger, goedkoper in aanschaf, gemakkelijker en korter te onderhouden.

Ginaf heeft de trucks voorzien van een snelheidslimiet vol/leeg, veiligheid bij het kiepen en een overloadbeveiliging (bij te veel lading gaat de truck niet sneller dan 3 km/h).

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven